Szerző: Berta László
Megjelent: 5 éve

Átfutottunk a tavaszi állásbörzén

Diplomát ad a Real Madrid. Multikkal versenyez a MÁV. Be lehet ugrani az Adecco ügyvezető helyére. Piaci pletykák ellen küzd a Budapest Bank – tíz kiállítót kérdeztünk a HVG Állásbörzén.

images

Multikkal versenyez a MÁV

„Utánpótlás terén problémát jelent a MÁV-csoportnál a vasúti tervező mérnök, villamos mérnök, informatikus, a magas szakmai tudással rendelkező villanyszerelő és a minősített hegesztő, illetve a jegyvizsgáló és pénztáros hiány – tájékoztatta a HR Portált Dorozsmai Éva, a MÁV-START humánerőforrás igazgatója. Az állásbörzéken azért vesznek részt, hogy bemutassák, a MÁV-nál érdemes dolgozni.

Bíznak abban, hogy a műszaki megújulással egyre vonzóbbá válik a vasúttársaság. Számos vasútvonal és állomás megújult, vagy folyamatban van a felújításuk. Az idestova két évtizede szünetelő hazai vasúti járműgyártást újjáélesztve megkezdték az IC + járműfejlesztést Szolnokon.

A gyártósorra kerülő IC+ minta fülkéjében zötykölődik a MÁV HR-es csapata

Első számú kihívásnak tartják, hogy megtalálják azokat a fiatalokat, akik átveszik a stafétabotot, új elképzeléseket, innovatív lendületet hoznak, akik ismerik az új üzleti tudományokat. Ennek érdekében a MÁV együttműködik szakmunkásképzőkkel, középfokú és felsőoktatási intézményekkel is. Tavaly 34 mérnököt és közgazdászt vettek fel pályakezdő diplomás programjukba. „Az állásbörzéken számtalan önéletrajzot kapunk, ezért úgy érezzük, hogy a multinacionális cégekkel felvéve a versenyt egyre jobban sikerül vonzóvá tenni társaságunkat ” – mondta el a HR Portálnak Dorozsmai Éva.

Nem lesz könnyű feladat összecsiszolni a MÁV hosszú évek tapasztalatával rendelkező munkatársait az Y és Z generáció tagjaival. „Ez okozhat konfliktushelyzeteket is, de meg kell érteni, hogy a fiatalok gyorsasága, kreativitása, tudásvágya, informatikai sokoldalúsága, több dologra fókuszálása nélkül nincs fejlődés” – mondta el Dorozsmai Éva.

Hagyománya van a MÁV-csoportnál a mentori rendszernek, melyben tapasztaltabb kollegák segítik a pályakezdő fiatalok beilleszkedését, a speciális vasúti ismeretek megszerzését. Új kezdeményezés, hogy a forgalom, pályavasút és a vontatás területén dolgozók képzési programjához hasonlóan a jegyvizsgálói tanfolyamról kikerült új munkatársak is a szakmai tapasztalattal rendelkező kollegák mellett szereznek gyakorlati tapasztalatot.

Márkát épít a Kelly

„A HVG állásbörze is megerősíti, hogy az állásra jelentkezés, ha nem is kizárólagosan, de egyre inkább az online felületeken megy végbe. Évek óta a börze visszatérő kiállítói vagyunk. A mellett, hogy aktuális állásajánlatainkat szeretnénk betölteni, elsősorban a munkáltatói márka erősítésének szempontjából tartjuk hasznosnak. Mi is azt tapasztaljuk, hogy a látogatók közül csak kevesen találnak a helyszínen állást vagy legalábbis érdeklődési körüknek, szakmai hátterüknek megfelelő lehetőséget” – mondta el Pataki Géza, a Kelly Services pénzügyi szakemberek toborzásáért felelős üzletág vezetője. A jelöltek elérésének, megszólításának eszközei is jelentős átalakuláson mentek át, sokkal jellemzőbb ma már közösségi hálón való direkt megkeresés, fejvadászat – tette hozzá a személyzeti tanácsadással foglalkozó cég munkatársa.

A Kelly Services szerint az idei HVG Állásbörzén a legkeresettebb szakterületek az IT programozás, adatbázis kezelés, mérnöki és pénzügyi területek voltak. A szakirányú végzettség vagy megfelelő szakmai tapasztalat mellett alap követelmény az angolnyelv-tudás, bár sok pozíció esetében az angolon kívül még egy idegen nyelv magas szintű ismeretét is kérik.

Rátalálna a fiatalokra a Raiffeisen

„Az első szempont, amiért részt veszünk a börzén, hogy a magyarországi bankszektor egyik legmeghatározóbb szereplőjeként a kilátogatókkal stabil kapcsolatokat építsünk ki és a bankunk iránt érdeklődőkkel megteremtsük a hosszabb távú együttműködés lehetőségét” – válaszolta kérdésünkre Vincze Dóra, HR generalista. Kiemelte, hogy szeretnének rátalálni fiatal tehetségekre. Ennek hagyománya van, a 2011-ben indított pályakezdő szakmai utánpótlás programjuk (SZUP program) 90 százalékos beválással működik, vagyis a többség főállásban velük marad. A gyakornokok helyet találhatnak náluk, Vincze Dóra is így kezdett, a HR-osztályon dolgozó további három szakemberhez hasonlóan.

A pozíciók több mint egyharmadát belülről töltik be. A fiókvezetői pozíció például kulcs munkakörnek számít, ezért utánpótlás-nevelő programot indítottak; eredményességének bizonyítéka, hogy már több belsős kolléga is fiókvezetőként erősíti a bankot.

2012-ben útjára indult a Network program, melynek fő célja, hogy a bank munkatársai személyes ajánlásaikkal hozzájárulhassanak a toborzás és kiválasztás eredményességéhez. „Hiszünk abban, hogy nincs jobb referencia, mint a kollégák ajánlása” osztotta meg velünk véleményét a HR generalista.

Mitől áll meg a vonat?

Szakmai körökben ismert, hogy a Knorr-Bremse vállalatcsoport vasúti és közúti fékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, viszont kevesen tudják közülük, hogy szoftver- és hardverfejlesztési álláshelyeket kínál. Boross Balázs csoportvezető a százfős fővárosi fejlesztő csapatba keresett munkatársakat a HVG Állásbörzén.

Boross Balázs
Amikor végzett villamosmérnökként kijött a műegyetemről, az volt az elképzelése, hogy szeretné átlátni a rendszert, amiben dolgozik. Ezért előnyösnek tekinti, hogy olyan fejlesztő csapatokkal dolgozik, amelyek létszáma, folyamatai és együttműködése lehetővé teszik, hogy a projektek és a termékek fejlesztése átlátható legyen. „Nem fordul elő, hogy csinál valamit az ember, de nem tudja, mi a célja a feladatnak, hova kerül beépítésre a munkája és milyen termékekben jelenik az meg” – mondta el Boross Balázs.

Mi a szikra, vagyis miért jó vonatfékek szoftver és hardver hátterén dolgozni? Az egyik speciálisan ehhez az iparághoz tartozó álláshirdetés - applikációs mérnök - azt tudja, hogyan képes megállni egy vonat, milyen szempontokat kell figyelembe venni, hogy ott és úgy álljon meg, ahogyan azt a vásárló elvárja. Ennek megfelelő szoftvert kell fejleszteni” – mutatott rá Boross Balázs, amiért lehet lelkesedni. És állítja, nem kell feltétlenül villamosmérnöknek lenni, okos-ügyes szoftverfejlesztők előtt is nyitva áll a pálya.

Beugró ügyvezetőt vár az Adecco

Greguss Csaba, az Adecco munkaerő-közvetítési üzletág igazgatója egyetért azzal a véleménnyel, hogy az állásbörzék ma már nem a legfontosabb formái az új pályázók felkutatásának, inkább a munkáltatói márka építésére alkalmas találkozási pontok, ahol meg lehet ismerkedni a jelöltekkel. A találkozások fontosak, de azért közel 100 álláslehetőséget hoztak Kecskeméttől Miskolcig, Gyöngyöstől Győrig.

Amikor szellemi állásokra keresnek jelölteket, az Adecco egyre inkább az aktív megkeresések irányába megy el, előtérbe került a közösségi média, LinkedIn és az ismeretségi kör tájékoztatása. Fizikai munkakörökben Budapesten kívüli állásoknál még mindig működik a helyi sajtó és más nyomtatott hirdetési felületek. Greguss szerint a fizikai állásoknál a nyomtatott hirdetések aránya megegyezik az internetessel, de egyre többen használják a netet a fizikai dolgozók is.

„Hiányszakmák esetében minden keresési módszert felhasználunk, sőt helyenként új, kreatív toborzási megoldásokat is alkalmazunk a megfelelő jelöltek elérése érdekében – mondta el az üzletág igazgató. Hogy van-e hiányszakma, amire rárepülnek? „Több is van, szinte csak ilyet látni. Az állásbörze közönségét is figyelembe véve az informatikai terület, a mérnöki állások terén nagyobb a kínálat, mint a munkavállalói kereslet. Emellett a szolgáltató központoknál (SSC) van munkaerő-hiány. Mi is e területekre fókuszálunk” – felelte.

Arra a kérdésünkre, hogy miben érzik magukat jobbnak más piaci szereplőknél, Greguss Csaba azt emelte ki, hogy mindig újítani tudnak. „A HVG Állásbörzén gyakornoki programunkkal tűnünk ki, és egy különleges lehetőséggel, melyben egy kiválasztott pályázó belebújhat az Adecco ügyvezetői pozíciójába idén nyáron. Az ügyvezető jelenlétében rövid időre átveheti a szerepköreit és döntéseket hozhat” – mondta el a munkaerő-közvetítési üzletág igazgató.

Greguss elmondta, hogy rövid időn belül megduplázták a munkaerő-közvetítésben dolgozó csapatuk létszámát, vagyis bővül a piac. 2013-ról 14-re 3,5-ről 4 milliárd forint árbevételt ért el az első 15 közvetítő cég együttesen.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Átfutottunk a tavaszi állásbörzén
2. oldal - Ugródeszka a nemzetközi karrierhez
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hogyan hozzunk el embert a konkurenciától?

Nem kell sokat magyarázni, hogy miért éri meg a versenytárstól munkavállalót elcsábítani. Piacismeret, kapcsolatrendszer, speciális szaktudás, hogy... Teljes cikk

Jön a recruiTECH toborzási csúcstalálkozó

Idén február 20-án rendezik a fehérgalléros toborzás egyik irányadó rendezvényét a recruiTECH-et Budapesten. Kiderül, hogyan építhető ki belső... Teljes cikk

Jelentősen nő az igény a sokszínűséggel foglalkozó szakemberekre 2020-ban

Egyre fontosabb fogalmakká válik a sokszínűség, az esélyegyenlőség a munka világában, a nyitott és befogadó munkahelyek iránti igény. Ez a... Teljes cikk