Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Több mint ötezren jelentkeztek keresztféléves képzésre

Közel öt és fél ezren jelentkeztek a 2018 februárjában induló keresztféléves képzésekre, közülük legtöbben az állami ösztöndíjas mesterképzést jelöltek meg első helyen - írja az MTI.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a november 15-én lezárult felvételi eljárás során összesen 5390-en nyújtottak be jelentkezést a felvi.hu honlapról elérhető e-felvételiben.

Az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve mesterképzést 4659-en jelöltek meg, alapképzésre 666-an, felsőoktatási szakképzésre pedig 65-en nyújtottak be kérelmet. Szintén az első helyes jelentkezések alapján 4441-en jelöltek meg állami ösztöndíjas mesterképzést, a többiek önköltséges képzési formára adtak be kérelmet. A keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban állami ösztöndíjas formában csak mesterképzéseket hirdethettek meg az intézmények.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a műszaki és a gazdaságtudományi képzési területek szakjai a legnépszerűbbek az első helyes jelentkezéseknél, függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől. Mesterképzésen, szintén az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve - függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől -, a gépészmérnöki mesterképzés szerepel első helyen, 344 jelentkezővel, második helyen a mérnökinformatikus mesterképzés áll, amelyre 248-an pályáztak, harmadik helyre pedig a villamosmérnöki képzés került, 242 első helyes jelentkezővel.

Kitértek arra is, hogy az e-felvételiben leadott jelentkezésük hitelesítésére egyre többen választják az elektronikus utat: a diákok csaknem háromnegyede (3717-an) Ügyfélkapun keresztül hitelesítette felvételi kérelmét. A hitelesített jelentkezések alapján az Oktatási Hivatal (OH) megkezdte az adatok feldolgozását, a jelentkezéskor feltöltött, valamint a később beküldött dokumentumok kezelése jelenleg is zajlik. A diákok december 7-től az e-felvételiben ellenőrizhetik a felvételi nyilvántartásban található adataikat, dokumentumaikat, pontszámaikat a dokumentumok feldolgozottságától függően.

A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok másolatai (így a felsőfokú oklevél, többletpontot igazoló dokumentumok) 2018. január 11-ig tölthetők fel az e-felvételi rendszerébe, vagy postai úton is beküldhetők az OH címére (1443 Budapest, Pf. 220). Szintén január 11-ig van lehetőségük a jelentkezőknek arra, hogy egyetlen alkalommal módosítsanak a jelentkezési sorrendjükön.

MTI
  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Lehet, hogy csak később lép életbe a pedagógusok státusztörvénye

Nem biztos, hogy június 1-jén szűnik meg a tanárok közfoglalkoztatotti státusza. Április 24-én újra sztrájkolnak a pedagógusok. Teljes cikk

Ágazati képzőközpontot adtak át Szekszárdon

Az Ady Endre Technikum és Kollégium a legnagyobb tolnai szakképző iskola, ahol 1200 diák tanul. Teljes cikk

Az ELTE-n sem kell majd nyelvvizsga a diplomához

Az intézmény jelenlegi hallgatói számára ajánlott, de nem kötelező a nyelvvizsga megszerzése a diplomához. Teljes cikk