Megjelent: 3 hete

Több munkalehetőséget és magasabb bért ér az AI-tudás

A felmérésben a nagy cégeknél a mesterséges intelligenciával rendelkező pályázók 36 százalékponttal nagyobb valószínűséggel kaptak meghívást interjúra, mint a kis- és középvállalkozásoknál.

Több munkalehetőséget és magasabb bért ér az AI-tudás-
images

A munkáltatók jelentősen nagyobb valószínűséggel ajánlanak állásinterjúkat és magasabb fizetést a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tapasztalattal rendelkező álláskeresőknek - derül ki az Oxford Economics Papers című folyóiratban közzétett új tanulmányból, számolt be róla a HR Drive.

Konkrétan azok a főiskolai diplomások, akiknek önéletrajzában és motivációs levelében „AI capital” vagy üzleti vonatkozású AI-tanulmányok szerepeltek, sokkal nagyobb valószínűséggel kaptak interjúmeghívást és magasabb bérajánlatot.

Az Egyesült Királyságban a mesterséges intelligencia drámai változásokat okoz a munkaerőben, és a cégeknek ezekre az igényekre úgy kell reagálniuk, hogy a mesterséges intelligencia készségszintjének növelésével korszerűsítik munkaerő-állományukat” - mondta a tanulmány szerzője, Nick Drydakis, a cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem közgazdászprofesszora közleményében.

Egy kísérlet részeként a kutatók hamis pályázatokat nyújtottak be állásajánlatokra, amelyekben 21 éves, diplomával rendelkező brit főiskolások önéletrajzai szerepeltek. A jelentkezők közül néhányan „AI in business” modult tanultak, amit az álláshirdetésre vonatkozó kísérőlevelükben meg is említettek.

A kutatók 680 vállalathoz küldtek el egy férfi jelentkezőt - az egyiket AI-tőkével, a másikat anélkül -, aminek eredményeképpen 1360 férfi jelentkezett. Emellett 1316 hasonló pályázatot küldött nők részéről 658 vállalatnak.

Összességében a mesterséges intelligenciával rendelkező férfiak az esetek 54%-ában, míg a AI-tudással nem rendelkező férfiak az esetek 28%-ában kaptak meghívást interjúra. Hasonlóképpen, a mesterséges intelligenciával rendelkező nők az esetek felében kaptak meghívást interjúra, míg a mesterséges intelligenciával nem rendelkező nők az esetek 32%-ában kaptak meghívást interjúra. A nagy cégeknél a mesterséges intelligenciával rendelkező pályázók 36 százalékponttal nagyobb valószínűséggel kaptak meghívást interjúra, mint a kis- és középvállalkozásoknál.

Ezen túlmenően a mesterséges intelligencia-ismerettel rendelkező férfiak átlagosan 12%-kal magasabb bérezésű állásajánlatokra kerültek be, a mesterséges intelligencia-tőkével rendelkező nőknek pedig 13%-kal magasabb bérezésű állásokra ajánlottak interjút.

A The Adecco Group jelentése szerint sok vállalat kiegyensúlyozatlanul közelíti meg az AI-t a „vásárlás kontra építés” megközelítéssel, és inkább új tehetségeket terveznek felvenni az AI bevezetésének kezelésére, mintsem a meglévő dolgozóik továbbképzését. Ehelyett a vezetőknek mindkét megközelítést kellene alkalmazniuk, és képezniük kellene a munkavállalóikat, hogy elkerüljék a készséghiányt - magyarázta a jelentés.

A General Assembly jelentése szerint, miközben egyre több vállalat keresi a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tehetségeket, a munkáltatók küzdenek a megfelelő jelöltek megtalálásával, és prémiumot fizetnek a keresett pozíciók betöltéséért. A vállalatok alternatív módszereket alkalmaznak a tehetségek felkutatására és felvételére, a vezetők több mint fele csökkenti a nyitott pozíciók hagyományos képzési követelményeit, és további HR-eseket vesz fel a tehetségek megszerzésére.

Az AI-hez értő vállalatok körében a Deloitte jelentése szerint a vezetők túllépnek az AI iránti rajongáson, és komoly változtatásokat hajtanak végre a tehetségstratégiájukban. A legtöbb vezető, aki most kísérleti jelleggel alkalmazza az AI-t a szervezeténél, azt mondta, hogy a következő két évben változtatni kíván a tehetségstratégiáján, különösen a munkafolyamatok és az alkalmazottak fel- vagy átképzése terén.

 

HR Drive

fotó: unsplash

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Több munkalehetőséget és magasabb bért ér az AI-tudás

A felmérésben a nagy cégeknél a mesterséges intelligenciával rendelkező pályázók 36 százalékponttal nagyobb valószínűséggel kaptak meghívást... Teljes cikk

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje... Teljes cikk

A vezetők sürgetik az AI bevezetését, a munkavállalók nem örülnek

A vezérigazgatók nagy része szerint az AI sikere inkább az emberek elfogadásán múlik majd, mint magán a technológián. Teljes cikk