kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Több száz állást tudunk ajánlani az ukrajnai menekülteknek: Juhász Csongor, Prohuman

Jelenleg 2000 ukrán vendégmunkás dolgozik a Prohuman munkaerő-kölcsönző kötelékében. A cég háború kitörése előtt Kelet-Ukrajnából is toborzott. Az orosz támadás után a Prohuman 24 órás segélyvonalat épített ki, segíti a vendégmunkások családtagjainak áttelepülését, állást ajánl a határra érkező menekülteknek, akiknek az alkalmazását egy március 8-tól hatályos kormányrendelet könnyebbé tette. Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezetője válaszolt kérdéseinkre.

Juhász Csongor, Prohuman-

- Hogyan érintette az orosz-ukrán háború ukrajnai toborzásukat?

Az erősödő – és a járvány alatt is csak átmenetileg enyhülő – munkaerőhiány miatt jelentős számú vendégmunkás érkezett Magyarországra az elmúlt években, és a legnagyobb tábort köztük az ukrán munkavállalók alkották. Sokan közülük munkaerő-kölcsönzőkön keresztül érkeztek hazánkba, és toborzásukból kivette a részét a Prohuman is. A háború kitörésekor Ukrajna teljes területén toboroztunk, és a mai napig is érkeznek onnan kiválasztott jelöltek, többek között Kijev, Zaporizzsja, Harkiv, Cserkaszi és Mikolajiv körzeteiből. A határzár bevezetéséig folyamatosan érkeztek a jelöltek Magyarországra – azóta már csak női jelöltek léphetik át az országhatárt, összesen 40-50 fő érkezett még így hazánkba. Ukrajnában kizárólag olyan férfi jelöltek maradtak önszántukból, akik a hazafias kötelességüknek kívántak eleget tenni. Magyar munkavállalónk nem rekedt a háború sújtotta országban.

Mi történt az utóbbi két hétben a Magyarországon dolgozó ukrán vendégmunkásokkal?

Jelenleg közel 2000 ukrán állampolgárságú munkavállaló van nálunk állományban. A háború kitörésének első két napjában felmértük a munkavállalóink szándékait és akkor többen is jelezték, hogy haza szeretnének menni. A határzár hírére többen meggondolták magukat és végül nagyságrendben 50 fő utazott haza Ukrajnába. Többek közülük a családjukért mentek, velük együtt visszatértek és visszaálltak a munkába. Cégünk valamennyiük munkaviszonyát fenntartotta, nem vonta vissza tartózkodási engedélyüket.

Jelenleg minden Magyarországon tartózkodó ukrán munkavállalónk dolgozik, a kölcsönvevő munkáltatók továbbra is számítanak a munkájukra. Természetesen pszichésen rendkívül megterhelő a jelenlegi helyzet. A munkáltatók igyekeznek segíteni az ukrán kollégáknak, hogy lehetőség szerint komfortosabban érezzék magukat: sok helyen wifi pontokat alakítottak ki a gyárakon belül, valamint eltörölték azt a szabályt, miszerint mobiltelefont nem lehet bevinni a termelési területekre, hogy családjuk bármikor el tudja érni őket. Ezen kívül ingyenes lelkisegélyszolgálat telefonvonalakat is elindítottak a munkáltató partnereink.

Partnereinkkel és a szállásadókkal egyeztetve a Prohuman is folyamatosan dolgozik azon, hogy támogassa az ukrán munkavállalókat. Létrehoztunk egy 24 órás kétnyelvű telefonos szolgáltatást, hogy állandó kapcsolatban lehessünk velük és azonnal tudjunk reagálni felmerülő kérdéseikre. Partneri támogatással tudjuk segíteni a családjaik befogadását, a családegyesítést, segítséget nyújtunk a családtagok határátlépésében, Ukrajnától egészen a szállásig nyomon követjük a családtagok útját. Segítjük kollégáinkat a családtagok érkezésével kapcsolatos ügyintézésben, partnereinkkel együtt pedig a szállásmegoldások megszervezésében is.

Mivel segítik az országba érkező menekülteket? Hogyan lehet jogszerűen munkába állítani azokat, akik dolgozni szeretnének?

A Magyarországra érkező menekültek szándékairól az elmúlt napokban részletesen tájékozódtunk, munkatársaink több segítő ponton is felmérést végeztek közöttük.

Úgy látjuk, hogy számos munkáltató – közöttük több partnerünk is – folyamatos munkaerőhiánnyal küzd termelő üzemeiben. Ezért számos magyarországi helyszínen több száz állást ajánlani tudunk az érkezők számára. Látjuk azt is, hogy bár az érkező menekültek többsége várhatóan továbbutazik, lesz köztük, aki hazánkban marad, és Magyarország érdeke, hogy ők ne segélyezett, menekülttábori körülmények között éljenek, hanem munkát vállalhassanak és eltarthassák magukat, családjukat itt tartózkodásuk idején. Magyarország kormányának is ez a kifejezett szándéka. Mint láttuk, a hiányszakmákban a 86/2022. (III. 7.) Korm. rendelet március 8-a óta engedélymentessé tette kifejezetten az ukrán menedékkérők alkalmazását. Munkába állásuk szabályai így megegyeznek az ukrán és szerb vendégmunkások korábbi, a hiányszakmákban történő foglalkoztatásának előírásaival. Így a felvételük feltételei néhány nap alatt megoldhatók, alkalmazásuk gyorsan lehetséges.

Elhatároztuk, hogy az eseményeknek elébe menve, saját kezdeményezéskéntelindítjuk a „Munkát a menekülteknek” programot. Ennek keretében információt és jelentkezési lehetőséget biztosítunk azoknak az ukrán menekülteknek, akik hazánkba érkezve dolgozni szeretnének. Több kapcsolatfelvételi pontot is meghatároztunk. Ezek között személyes kapcsolatfelvételre ad lehetőséget, hogy kitelepülünk több menekülteket segítő pontra Záhonyban, Tiszabecsen és a budapesti pályaudvarokon. Információt és jelentkezési lehetőségeket nyújtó felületeket hozunk létre az ukrán és magyar nyelven is elérhető segélyvonalon, valamint két ukrán nyelvű weboldalon, ahol megtalálhatók lesznek az azonnali munkalehetőségek.

Cégünk munkatársai most is jelen vannak a határnál, saját dolgozóink szervezett adományprogrammal bekapcsolódtak a menekültek megsegítésébe is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a tiszabecsi Missziós Központ karitatív munkáját segítve folyamatosan juttatunk el tisztálkodási szereket, egészségügyi és gyógyszercsomagokat, takarókat, tartós élelmiszert a határmenti helyszínekre.

A nyitóképen Juhász Csongor, a Prohuman 2004 Kft. ügyvezetője

 

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Konyhai kisegítő, hegesztő és pizzakészítő - találkozás vietnámi vendégmunkásokkal

Vietnámból érkeztek és magyar munkaadóknál dolgoznak gyártócégnél, étteremben. Miért jöttek Magyarországra? Hogy érzik magukat? Milyen terveik... Teljes cikk

A 10 leggyorsabban növekvő HR toborzási szolgáltató: HR Direkt Kft.

A HR Portál és az OPTEN céginformációs szolgáltató első alkalommal állította össze a leggyorsabban növekvő HR toborzási szolgáltatók... Teljes cikk

Munkaerő-kölcsönzés: Tévhit tévhit hátán

A munkaerő-kölcsönzés megosztó téma, esetenként negatív érzelmek köthetők hozzá. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek