Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Tovább csökkenhet a munkanélküliség az elemzők szerint

A munkanélküliség további csökkenésére, éves szinten akár 6 százalék alatti munkanélküliségi rátára számítanak a Takarékbank és az Erste makroelemzői.

images

images

Oszlay András, a Takarékbank elemzője szerint a következő hónapokban a munkanélküliségi ráta a szezonális munkahelyteremtés révén lassan tovább csökkenhet, nyár közepén akár 5,5 százalékra is mérséklődhet, mielőtt az év vége felé visszaemelkedik 6 százalék közelébe. 2016 egészének átlagában így akár egy teljes százalékponttal is alacsonyabb lehet a munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8 százaléknál - tette hozzá.

Kiemelte: a január-márciusi időszakban a foglalkoztatási ráta 56,7 százalékra emelkedett. Az Eurostat által kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban a foglalkoztatottság meghaladta a 65 százalékot.

A vállalati felmérésekből továbbra is szinte minden szektorban a foglalkoztatási szándék bővülése látható, ennek azonban kezd gátat szabni a munkaerő-tartalék komoly csökkenése, ami néhány ágazatban már munkaerőhiányt jelent. Mindez pedig fokozódó béremelkedést vonhat maga után - vélekedett a szakértő.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: az év első három hónapjában folyamatosan csökkent a munkanélküliségi ráta, a januári 6,2 százalékról, márciusban 6 százalékra mérséklődött. A következő hónapokban is folytatódhat a munkanélküliségi ráta fokozatos csökkenése, a tavalyi 6,8 százalékos szintről az idén átlagosan 5,9 százalékra eshet a mutató.

Az elemző úgy fogalmazott: a munkanélküliségi ráta első negyedévben mért csökkenését segítette, hogy egy év alatt több mint 18 százalékkal, 208 ezerre nőtt a közfoglalkoztatottak száma, a belföldi elsődleges munkaerőpiacon munkát vállalók száma pedig 2,6 százalékkal, 3 millió 934 ezerre emelkedett. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a 25 és 54 év közöttiek foglalkoztatottsági rátája elérte a 81 százalékot, addig a fiatalkorúak körében (15-24 év) csupán 26,8 százalék volt.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter