Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma

Augusztusban 492 ezer álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, amely az előző hónaphoz képest 1,1, az előző év azonos időszakához képest pedig 6,6 százalékos csökkenést jelent - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

Továbbra is félmillió alatt van a nyilvántartott álláskeresők száma, az újonnan bejelentett álláshelyeknek pedig közel kétharmada volt támogatott - ezek többsége közmunka.

A legtöbb álláskereső Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, e két megye a teljes állomány 21,7 százalékát adta.

Augusztusban 223 500 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, több mint egyötödük álláskeresési ellátást, a többség pedig szociális jellegű támogatást kapott. Az álláskeresési járadékban részesülők száma újabb negatív rekordot döntött, az idei átlagos számuk az előző azonos időszakához képest 25 százalékkal alacsonyabb.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,1 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7,4 százalékos értéket mutatott. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2013. május-júliusi gördülő negyedévben 445,8 ezret tett ki, amely 10,1 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg.

A közel 492 ezer álláskeresőből 67 500 volt pályakezdő; számuk mind az előző hónaphoz, mind pedig az előző év azonos időszakához képest 0,9 százalékkal emelkedett.

Az összes álláskereső harmada - mintegy 162 ezer ember - több mint egy éve volt nyilvántartásban, számuk júliushoz képest 1,1 százalékkal csökkent, 2012 augusztusához viszonyítva azonban jelentősen, 9,7 százalékkal emelkedett.

Augusztusban a foglalkoztatók összesen 37 500 üres álláshelyet jelentettek be, amely az előző év azonos hónapjához viszonyítva emelkedett. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, e két területi egység esetében megjelenő álláslehetőségek a teljes kínálat 21,5 százalékát tették ki.

Augusztusban összesen 83 200 helyre vártak munkaerőt, amelyből a zárónapon 44 400 állás maradt üres, betöltetlen.

Az újonnan bejelentett munkaerőigények 63,8 százaléka támogatott álláshely volt, ezek többsége közmunka. Míg Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz állásból nyolc támogatott álláshely volt, addig Győr-Moson-Sopron és Vas megyében csupán kettő, emellett a fővárosban, Zala és Komárom-Esztergom megyében is a nem támogatott állások domináltak - írja az NMH.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 23 900 volt, amely az előző év azonos hónapjához képest 36,2 százalékos növekedés. Az augusztusban bejelentett 13 600 nem támogatott munkaerőigény az előző év augusztusához viszonyítva jelentős, 26,8 százalékos növekedés. Ezer feletti ilyen jellegű munkaerőt Budapesten, Győr-Moson-Sopron, Vas és Békés megyében igényelték a foglalkoztatók.

A nem támogatott munkaerőigények többsége a feldolgozóipar és a kereskedelem nemzetgazdasági ágból érkezett augusztusban.
Augusztusban 11 cég 987 munkavállalót érintő létszámcsökkentési bejelentését tett az illetékes munkaügyi kirendeltségen. Az elmúlt hónaphoz hasonlítva 211-gyel, 2012. augusztushoz viszonyítva pedig 277-tel nőtt a csoportos létszámcsökkentéssel elbocsátottak száma.

Az előző hónapban a létszámleépítés hét megyét érintett; a bejelentések ágak szerinti megoszlását tekintve a tárgyhónapban a legtöbb munkavállalót továbbra is a feldolgozóiparból készültek elbocsátani a cégek.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk