kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Új Mt., egykulcsos adórendszer, Malév-csőd - Ez történt a munka világában 2012-ben

Nemzeti tragédiaként sokkolt mindenkit év elején a Malév leállása, és hideg zuhanyként ért sok munkavállalót, amikor meglátta a februári bérpapírját. Kijelenthetjük, hogy a legtöbb fejfájástól idén a HR-esek szenvedtek, mert annyi munkaügyi, adózási szabály és törvény változott év közben, hogy ember legyen a talpán, aki össze tudta fésülni a dolgozók alkalmazásához szükséges passzusokat. Nézzük, hogyan alakult 2012-ben a munka szép új világa.

images

Január

Húsz százalékkal emelkedett a minimálbér

Január 1-jétől havi 93.000 forintra nőtt a minimálbér, a garantált bérminimum pedig havi 108.000 forintra emelkedett.

Rövidebb ideig folyósítható az álláskeresési járadék

Január elsejétől már csak maximum három hónapig jár a munkanélküli ellátás. Az új álláskeresési járadék összege az első hónapban az addigi bér 90, a másodikban 80, a harmadik hónapban 70 százalék.

Létrejött a Nemzeti Munkaügyi Hivatal

A Foglalkoztatási Hivatal bázisán január 1-jével egy központi hivatal jött létre, amelybe beolvadt a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség; a három intézménytől összesen 239 dolgozót bocsátottak el.

Meghatározták a költségtérítéses képzések keretszámait

A szeptemberben induló tanévben az alapképzésben teljes állami támogatás mellett 27.150-en tanulhatnak, további 15.550 diák részösztöndíjat kaphat. Az egységes osztatlan képzésben a teljes támogatásban részesülők száma 2420, a felsőfokú szakképzésben 3500 lesz. Ez összesen 48.620 olyan diákot jelent majd, aki állami vagy részben állami támogatással tanulhat.

Elbocsátás a közszférában

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány döntése, amelynek értelmében több mint 6700 álláshely szűnik meg a közszférában. A legtöbb dolgozónak - több mint 2300-nak - a kormányhivataloktól kellett távoznia. Az elbocsátottaknak Karrier Híd Programot indítottak.

Bevezették az Erzsébet-utalványt

A január első napjától hatályos személyi jövedelemadó törvény bevezette az Erzsébet-utalványt, amely fogyasztásra kész étel vásárlására jogosít, de 2013 végéig melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlásra is felhasználható. Az utalvány kibocsátója a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.

Hatályba lépett az új szakképzési törvény

2012 januárjától megváltoztak a cégek forrásainak felhasználási lehetőségei. A szakképzési hozzájárulás bruttó kötelezettségének mértéke nem változott, továbbra is az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapjának 1,5 százaléka. A szakképzési hozzájárulásból a Nemzeti Foglalkoztatási Alap (NFA) képzési alapjába befolyt teljes összeget szak- és felnőttképzéssel összefüggő célokra lehet felhasználni. A fizetendő szakképzési hozzájárulás terhére csak a gyakorlati képzés szervezésével kapcsolatos költségeket lehet elszámolni. Januártól a szakképzési hozzájárulást nem fordíthatják a dolgozók nyelvi képzésére. Megszűnt a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható, oktatási intézményeknek vagy Térségi Integrált Szakképző Központoknak (TISZK) adható fejlesztési támogatás rendszere, és a saját dolgozók képzésének támogatása is.

Változások a nyugdíjrendszerben

Január 1-jétől nem állapítható meg korhatár előtti nyugdíj, a jelenleg folyósítottakat pedig nem a társadalombiztosítási kasszából, hanem a költségvetésből fizeti tovább az állam. A nyugdíjrendszer alapvető szabályait is rögzítő, január 1-jétől hatályos törvény szerint az állami nyugdíjrendszerben az ellátási jogosultság alapja a nyugdíjjárulék fizetése, az állam pedig garantálja a nyugdíjak kifizetését, és biztosítania kell azok reálértékét. Ellátásként öregségi nyugdíj és hozzátartozói nyugellátás állapítható meg, az előbbi - a negyven év szolgálati viszonnyal rendelkező nők kivételével - csak a nyugdíjkorhatár betöltésével. Ugyanakkor az 57 éven aluli szolgálati nyugdíjasok csak a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a személyi jövedelemadóval (szja) csökkentett összegű ellátást kaphatnak, ha nem mennek vissza dolgozni a rendőrség szenior állományába.

Zátonyra futott a Costa Concordia luxushajó

Hajótörést szenvedett a Costa Concordia nevű olasz óceánjáró luxushajó. Fedélzetén 4229-en tartózkodtak. Magyar állampolgárként két táncos, három zenész és egy menedzser dolgozott a hajón, közülük Fehér Sándor zenész vesztette életét. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel és hajótörés előidézésével vádolta az elbocsátott kapitányt, aki emiatt később munkaügyi bírósághoz fordult.

Február

Leállt a Malév

Február 3-án 06:00 órától, 66 évnyi csaknem folyamatos működés után, nem szálltak fel a Malév repülőgépek, ezzel megszűnt a 2600 munkavállalót foglalkoztató magyar nemzeti légitársaság. A dolgozóknak csoportos létszámleépítés keretében felmondtak.

Kevesebb fizetés a borítékban

Az egykulcsos szja-rendszer változásai miatt mintegy kétmillió dolgozó kapott február elején kevesebb bért, ha a cége nem nyújtott bérkompenzációt. A személyi jövedelmeket érintő adóváltozások elsősorban az átlag alatti jövedelmeket érintették hátrányosan, mivel január elsejétől megszűnt az adójóváírás. További tehernövekedés volt a munkavállalók egészségügyi hozzájárulásának egy százalékos növekedése. Mindezek hatására a bruttó 216.805 forint alatt keresők nettó jövedelme béremelés híján csökkent, miközben a magasabb jövedelmi kategóriában levő személyek jobban jártak, mint az előző évben.

Leépítés a Nokiánál

A komáromi Nokia-gyár bejelentette, hogy év végéig dolgozóinak felét, 2300 embert bocsát el. A Nokia anyagi támogatást és segítséget is nyújtott a munkatársainak abban, hogy helyben újra munkába állhassanak.

Március

Beindult a Mercedes-gyár

Megindult a termelés a Mercedes-Benz új kecskeméti személyautó gyárában, Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatója bejelentette, hogy a kompakt-autó osztály generációjának újabb modellje iránt jelentkező kiemelt érdeklődés miatt a gyár dolgozóinak létszámát 3000 főre növelik.

Április

Első ízben rendezték meg a Dolgozz Otthonról Napot Magyarországon

A Telenor és Microsoft kezdeményezésére április 21-én első alkalommal rendezték meg a Dolgozz Otthonról Napot. Az akcióhoz több mint 100 cég csatlakozott, amelyek közel 3000 munkavállalójuk számára tették lehetővé, hogy a szombati munkanapon otthonukból dolgozzanak.

Közmunkával is kiváltható a büntetés

Április 15-étől lépett életbe az új szabálysértési törvény, amely bevezette a közérdekű munkát. Ezzel a fizetni nem tudók munkával kiválthatják a bírságot.

Elkezdődött a bírák menesztése

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke átadta a kinevezési jogkörébe tartozó bírósági vezetők felmentő okiratát. Az alaptörvény átmeneti rendelkezései és a bírák jogállásáról szóló törvény szerint azon bírák szolgálati jogviszonya, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 2012. január 1-je előtt betöltötték, 2012. június 30-án szűnik meg. Akik a nyugdíjkorhatárt 2012. január 1-je és 2012. december 31. napja között töltik be, azoknak a szolgálati jogviszonya 2012. december 31-én szűnik meg. 2012. január 1-jétől 194, június 1-jétől 42 kezdte meg felmentési ideje töltését.

Május

Döntött a kormány az új adókról

A kormány döntött a távközlési adó és a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetéséről. Hárommal nő és hattal csökken az adónemek száma, így a magyar adórendszerben 2013. január 1. után 51 féle adónem lesz.

A mezőgazdaságra is kiterjesztették a fordított adózást

Az Országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint az agráriumra is kiterjesztik a fordított adózást, amely szakértők szerint eredményesen hozzájárulhat a mezőgazdaság meghatározott területein jellemző áfacsalási módszerek visszaszorításához. A változtatások július 1-jén léptek hatályba.

Június

Kiosztották a HR Oscar díjakat

2011 legjobb HR szakembere Dr. Tompos Dóra lett, a legjobb HR csapatnak pedig az Eurest Kft. brigádja bizonyult. A Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége a Sokszínűség a HR-ben gondolat jegyében hirdette meg idei, harmadik HR Oscar pályázatát. A jelentkezők három témáról írhattak: az Y generáció motiválásáról, a megváltozott munkaképességűek integrálásáról, illetve a kismamák visszatéréséről a munka világába.

Matolcsy nyugdíjba küldte a közszolgák egy részét

Kiderült, a kormány a korábban mondott 130 milliárd forinttal szemben 280 milliárd forintot szedne be jövőre a tranzakciós illetékből és 62 év felett kötelező nyugdíjba vonulást rendelnek el a központi államigazgatás alá tartozó intézményekben. Az első tervezethez képest a kormány 170 milliárd forinttal megemelte a kiadások és a bevételek szintjét is. A bevételi oldalt fogja bővíteni a pénzügyi tranzakciós illeték, amelytől 280 milliárd forint bevételre számítanak, és a kötelező nyugdíjba vonulás, amely révén 20 milliárd forint megtakarítást vár a kormányzat. Ez 11 ezer embert érint.

Július

Egységes teljesítményértékelési rendszer a közszférában

2012. július 1-jétől központi módszertani támogatással egységes teljesítményértékelési rendszer indult a közszférában. A teljesítményértékelés eredménye lehetőséget nyújt a fejlesztésre, a tehetségmenedzsment alkalmazásra, az életpálya tervezésére, illetve a jogkövetkezmények érvényesítésére, ugyanakkor alapot adhat a nem megfelelő munkavégzés szankcionálására, a felelősségre vonáshoz is.

Életbe lépett az új Munka Törvénykönyve

2012. július 1-jétől hatályba lépett az új Munka törvénykönyve (mt.), és lényegében nincs olyan terület, ami ne hozott volna változásokat a dolgozók és a munkaadók életébe. Egyedül a szabadsággal, a távolléti díj kiszámításával kapcsolatos szabályok, valamint a szerződéstől eltérő foglalkoztatás szabályai nem módosultak nyáron, ezek december 31-én vesztik hatályukat és csak januártól kell alkalmazni az irányadó szabályokat. A változások célja a szabályozás rugalmasabbá tétele, és az életszerűbb belső szabályozási környezet létrehozása.

Gyorsabban jött a fizetés

Július 1-jétől egy munkanappal rövidebb lett a belföldi forint átutalás teljesítési ideje, már néhány órán belül megérkeznek a címzetthez az elektronikusan benyújtott banki átutalások.

Utalványban érkeztek a segélyek

Júliustól a rendszeres szociális segély felét és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét is Erzsébet-utalványon kapják a rászorulók. Bővült az utalvány felhasználási köre is, élelmiszeren kívül tanszerre, iskolai felszerelésre és ruházati cikkekre is lehet költeni.

Kihirdették a tízpontos munkahelyvédelmi akciótervet

Munkahelyvédelmi akciótervet hirdetett Orbán Viktor miniszterelnök, amelynek részeként a 25 év alattiak, az 55 év felettiek és a 25-54 éves kor közötti, képzettséget nem igénylő munkát végzők esetében is a felére csökkentik a munkáltatói járulékot. A tartósan munkanélküliek esetében a munkáltatói teher 100 százalékos csökkentését tervezi a kormány az első két évben és a harmadik évtől a jelenlegi fele lesz a járulék mértéke. A kisgyermekes édesanyák munkavállalásának megkönnyítése érdekében a gyesről és gyedről visszatérő munkavállalók után az első két évben nem kell járulékot fizetni, a harmadik évtől a jelenlegi felét.

Alkotmányellenes a röghöz kötés

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet.

A rokkant nyugdíj miatt tiltakoztak a fogyatékkal élők

Tiltakozásba kezdtek a fogyatékkal élők a Hősök terén, a rokkant nyugdíjak megszüntetése miatt. Az új szabályok szerint minden rokkantnyugdíjast felülvizsgálatra rendelnek be és átalakították az ellátási rendszert is. Többen éhségsztrájkba is kezdtek, így tiltakozva az ellen, hogy az új szabályok szerint van, akinek havi 28 ezer forintból kell megélnie.

Augusztus

418 rendőrnek szűnt meg a munkaviszonya

Megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni egységeit, illetve az NNI gazdaságvédelmi főosztályát a Belügyminisztérium. A feladatokat más szervezeti egységek veszik át. 418 embert érintett az átszervezés, nekik kerületi, illetve Pest megyei kapitányságokon ajánlottak fel nyomozói, vagy vizsgálói beosztásokat.

Szeptember

Egyszerűsítették a jövedelemigazolást

A 2012. szeptember 1-jétől elhelyezkedők biztosítási jogviszony létesítésekor kötelesek átadni az új munkáltatójuknak azt a jövedelemigazolást, amelyet az előző foglalkoztatójuktól kaptak, vagy maguknak kell azt eljuttatniuk az illetékes hatóságnak. Amennyiben az ügyfél nem adja át a jövedelemigazolását az új munkáltatónak, akkor erről nyilatkoznia kell. Ebben az esetben, amikor az ügyfél egészségbiztosítási pénzbeli ellátást kér, a foglalkoztató közli az egészségbiztosítóval, hogy a jövedelemigazolást az ügyfél nem adta át. Ez esetben az ügyfélnek a jövedelemigazolást külön kell majd megküldenie az ellátási kérelmét elbíráló egészségbiztosítási szakigazgatási szervezetnek vagy a kifizetőhelynek.

Október

Megszellőztették a Mol-elbocsátásokat

Kiderült, hétszáz dolgozóját tervezi elbocsátani csoportos létszámleépítés keretében a Mol Nyrt. A cég a magyarországi finomítás, a termelés, a logisztika, a nagy- és kiskereskedelem területén egyaránt tervez elbocsátásokat. Fele-fele arányban fizikai és szellemi foglalkozásúakat küldenek el.

Betiltották a játékgépeket

A kormány betiltotta a pénznyerő-játékautomaták működtetését. A Magyar Szerencsejáték Szövetség szerint több tízezer ember lesz munkanélküli a döntés következtében.

November

Bajba kerültek a húsipari cégek

Elfogyott a Gyulai Húskombinát pénze, bejelentették, hogy 300 dolgozót elbocsátanak. A húskombinát a pénzpiacon nem jut hitelhez, így nem tudnak 2013-ra sem üzleti tervet készíteni, sem a megrendelőkkel szerződéseket kötni.

Nehéz helyzetbe került a Kapuvári Hús Zrt. is, amelynek vagyonát zár alá vette a Győri Városi Bíróság. A dolgozóknak 400 millióval tartozik a társaság és van egy másfél milliárdos NAV-bírsága is.

Leépítés a Flextronics-nál

Három ütemben összesen 1100 dolgozót bocsát el a Flextronics International zalaegerszegi gyártóüzeméből. A leépítés 950 fizikai dolgozót és 150 szellemi alkalmazottat érint. Decemberben 800 ember, januárban és februárban pedig 150-150 ember távozik a két zalaegerszegi gyárból.

Húszéves csúcson a nők foglalkoztatása

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a harmadik negyedévben több mint 1,8 millió nő dolgozott a 15-64 éves korcsoportban hazánkban, ilyen magas értéket 1992 óta nem mértek. 2012. augusztus-októberi időszakban 71 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban; ezen belül 44 700-zal nőtt a női foglalkoztatottak száma. 2007 óta először fordult elő, hogy a női munkanélküliségi ráta alacsonyabb volt az európai uniós átlagnál.

Elfogadták a törvényt - januártól állami kézbe kerülnek az iskolák

Az Országgyűlés elfogadta a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételét szabályozó törvényt. A 236 igen szavazattal, 86 ellenében és két tartózkodás mellett elfogadott jogszabály alapján az oktatási intézmények 2013. január 1-jén kerülnek állami fenntartásba úgy, hogy beolvadnak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba.

December

Kisadók a rendszerben

Hatályba lépett a kisadókról szóló törvény: a kisadózó a bejelentést követő hónap elsejétől adózhat a rá vonatkozó szabályok szerint, a bejelentésben szerepeltetni kell a kiadózónál dolgozó más kisadózókat is. Ezt az adózást évi 6 millió forint árbevétel alatt lehet választani, ekkor a főállású kisadózó után havi 50 ezer, a nem főállású után pedig havi 25 ezer forint a tételes adó.

A december elsején hatályba lépő első szabály azt mondja ki, hogy valaki a bejelentést követő hónap első napjától lesz kisadózó. Nem választhatja ezt az adózási formát az, aki biztosítási bróker, vagy ingatlan bérbeadásával foglalkozik.

A második szabály a kisadózó - adóhatósághoz való - bejelentkezésével foglalkozik. Ennek lényege, hogy nemcsak a kisadózó adatait kell megadni, hanem mindazokét, akik szintén kisadózóként nála dolgoznak. Egyúttal közölni kell azt is, hogy a foglalkoztatottak főállásúak, vagy sem. Egy cég akkor lehet kiasdózó, ha a tulajdonos kisadózón túl legalább egy kisadózó tagtot is bejelent.

Adókedvezmény a szakképzetlen dolgozók után

December 1-jétől a szakképzetlen foglalkoztatottak után adókedvezményt vehet igénybe a munkaadó, ennek mértéke a bruttó munkabér 14,5 százaléka, de a kedvezmény alapja legfeljebb 100 ezer forint lehet. Ugyanez a törvény - szintén december elsejei hatállyal - törli a számviteli törvényből a készpénz napi záró állományának számítására vonatkozó szabályokat.

Leállt a Lőrinci Hengermű

Leállították a munkát az ISD Dunaferr Zrt. Lőrinci Hengerművében. A Dunaferr vezetése a nyáron jelentette be, hogy nyolcszáz dolgozóval csökkenti létszámát, és bezárja a durvalemezeket gyártó, gazdaságtalanul működő hengerművet.

Székely Tamás lett az Autonómok új elnöke

Székely Tamás váltotta az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöki székében az érdekképviseletet 2000 óta vezető Borsik Jánost. Borsik 12 évig vezette a szakszervezeti szövetséget, amelynek vezető testületében 1991 óta dolgozott, amikor a Mozdonyvezetők Szakszervezetével csatlakoztak az Autonómokhoz.

A tandíj ellen tüntettek a diákok

A diákok többnapos országos tiltakozása után az emberi erőforrások minisztere, az oktatásért is felelős tárcavezető döntött arról, hogy a 2013. évi általános felvételi eljárásban felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben mely szakokon vehető igénybe állami ösztöndíj. Idén kizárólag a ponthatárok minimumát határozták meg, amely felfelé módosulhat annak figyelembe vételével, hogy a 2013-ban feltételt nyert, magyar állami ösztöndíjas hallgatók száma nem lehet kevesebb 55 ezer főnél.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk