Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 14 éve

Új trend a képzések piacán: szimuláció és versenyeztetés

Ismét keresik a speciális tréningeket a cégek: az ilyen képzéseket nyújtó vállalatoknál a forgalom növekedésére lehet számítani idén éves bázison. A megrendelők igényei is jóval magasabbak lettek, sokkal szigorúbban figyelik, milyen minőségű szolgáltatást vásárolnak a piacon. A kínálat is egyre szélesebb: lehetőség van arra is, hogy szimulációs programmal, versenyeztetéssel teszteljék a cégek a dolgozóikat.

Úgy tűnik, a vállalatok, miután a válság során jelentősen visszafogták a tréningezésre szánt büdzsét, ismét nagyobb összegeket szánnak a dolgozók képzésére: egyre keresettebbek a különböző speciális szakmai képzések. A pénzügyi vállalatok leginkább a kereskedelmi és banki osztály munkatársait küldik el tréningekre, sokan fontosnak tartják például az értékesítők fejlődését - olvasható a Wall Street Journal karrier oldalán.

A tréningekkel foglalkozó cégek bővülésről számolnak be, néhány cég már az év közepén meghaladta a 2009-es értékesítési szintet, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy nőtt a felvett alkalmazottak száma a pénzügyek és a kereskedelem szektorokban, ahol az új munkatársaknak különösen nagy szükségük van speciális ismeretekre.

Jelentős fordulat figyelhető meg az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, amikor is még a legtöbb vállalat csökkentette a képzésekre szánt költségvetést vagy teljesen megszüntette azt. Az Egyesült Államokban a munkáltatók 3,8 százalékkal csökkentették a képzésekre szánt kiadásaikat 2007 és 2008 között American Society for Training and Development felmérése szerint.


A hatékonyságnövelő és veszteségfeltáró képzéseket keresik



A gyártó cégek is elkezdtek ismét többet költeni a különböző képzésekre. György T.Péter, a Tequa International Kft. - a nemzetközi TÜV Akademie GmbH magyarországi licencpartenere, amely elsősorban nagy autóipari beszállítóknak és a velük kapcsolatba kerülő gyártó vagy szolgáltató cégeknek dolgozik - ügyvezető igazgatója a HR Portálnak elmondta: mivel az elmúlt időszak sok fejlesztést hozott a német gazdaság fejlődésével, ezért képzéseikben is sorra jelennek meg azok az igények, melyek a változást segítik elő a képzési kínálatukban.

Hozzátette: általánosságban elmondható, hogy a hatékonyságnövelő és veszteségfeltáró képzéseket keresik leginkább a cégek, ugyanakkor jelentősebb fejlődést tapasztaltak a nemzetközi szabványok változásaival kapcsolatos ismeretfejlesztő és gyakorlati képzéseiknél is. Olyan képzéseik, mint a Lean management vagy a Six Sigma is keresett megoldások - már nem csupán a szolgáltató vállalatoknál - elsősorban a bankoknál biztosítóknál -, hanem a közigazgatás és a egészségügy területein is.


Új trendek



Az Egyesült Államokban egyre inkább terjednek az úgynevezett szimulációs képzések - ezek már Magyarországon is elérhetők - amelyek valós kereskedelmi helyzeteket mutatnak be: az egyik ilyen tréningen gyakornokoknak illetve a belépő munkatársaknak telefonhívásokat kell fogadniuk nem valós ügyfelektől, miközben egy e-mailes megkeresésre is válaszolniuk kell. A dolgozók aszerint értékelik, hogy milyen a priorizációs képességük, vagyis mennyire érzik a megfelelő fontossági sorrendet, valamint hogy miként tudják elkerülni a felesleges kockázatokat. A cégek egyre gyakrabban keresik a versenyeztető tréningeket is, sokszor a gyakornok tudását mérik fel ily módon. Leginkább bankok kedvelik ezt a módszert, amikor is a gyakornokok abban versenyeznek egymással, hogy ki tud nagyobb bevételt elérni.


Fordulat a piacon



A Valid Groupnál - amely akkreditált felnőttképző intézményként elsősorban gyártó cégek számára kínál szakmai képzéseket minőség- és környezetirányítás, termelésoptimalizálás és különféle hatékonyságnövelő módszerek témakörében - 25-30 százalékos mértékűre becslik a területükön tapasztalt keresletcsökkenést. 2010-ben a tendencia megfordult és már az első negyedév végén a korábbi nagyságrendben érkeztek hozzájuk a képzési igények - tájékoztatott Halasi Zsuzsa oktatásszervező. Hozzátette: az év második felében a műszaki jellegű szakmai képzések iránti növekvő igényre számítanak. Kínálatukat a választék és szakmai tartalom szempontjából folyamatosan frissítik és bővítik követve a szakterületükön megjelenő újdonságokat.

A Tequa Kft.-nél a 2008-év decemberétől érezhető erős visszaesés a képzések terén ügyfeleink többségénél megszűnt - közölte György T. Péter. Míg a 2009-es évben bővült a külső erőforrásokból tréningeket megrendelő vállalkozások köre - a TÁMOP és OFA programoknak köszönhetően -, addig a 2010-es év gyenge kezdése után erős élénkülést tapasztalnak. Érdekes ugyanakkor, hogy németországi cégüknél a 2009-es év is sikertörténetnek számított. Ennek oka az ott dolgozó kollégák szerint, hogy a rövidített munkarendet a munkáltatók a munkatársaik képzésére fordították, ugyanakkor a munkájukat elvesztők körében is jelentős igény mutatkozott a minőség- és folyamatfejlesztési képzések iránt.

Hazánkban a szinte kötelező minőségi cserék után a költségstoppot más szektorokban is feloldották lassan, de jelenleg autóipari ügyfeleiket is nehezen tudják tréring időpontokkal ellátni - akkora az igény. Folyamatosan nőnek az elvárások a beszállítókkal szemben, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy nem megfelelően képzett munkatársak miatt megbízást veszítsenek, vagy a belső folyamataik gyengesége miatt veszteséget termeljenek. A szolgáltató szektorban az értékesítői, vezetői és szervezetfejlesztési képzések terén szintén érzik a fellendülést, de néminemű késéssel a gyártókhoz képest.


Bővülésre számítanak



A tavalyi év szinte kötelező pesszimizmusa után jelenleg forgalomnövekedést látnak a cégnél év/év viszonylatban. A megrendelési állomány alapján és az előre jelzett igények alapján is ezt a forgatókönyvet tudják elképzelni. "Szerencsésnek is mondhatjuk magunkat, hiszen a válság előhozta sok vállalkozás és intézmény gyenge pontjait, amire most tartósabb megoldást keresnek a tűzoltásnál" - fogalmazott az ügyvezető. A vevők igényei is jóval magasabbak lettek, sokkal szigorúbban figyelik, hogy milyen minőségű termékeket vagy szolgáltatást vásárolnak a piacon, és aki ezt nem képes hosszú távon és egyenletes minőségben előállítani, annak hamar kiadják az útját. Éppen ezért a professzionális, a folyamatok mélyére ható működésfejlesztésre és optimalizálásra komoly igény jelentkezett a piacon. Ezt jelenleg más szektorokból érkező, újabb vevők megkeresésén keresztül is érzékelik, akik talán eddig még nem voltak olyan erős nyomás alatt, mint korábbi ügyfeleik, amelyek jellemzően az autóiparból kerülnek ki.


Fejlődő online terület



Egyre több képzési program tartalmaz online részt is, sőt vannak kimondottan internetes programok is. A megrendelők ugyanis egyre inkább keresik az online képzési platformokat, mivel azok költséghatékonyak, ráadásul kevesebb ezek előállítási költsége is. Külföldön most sok vállalat választja a vegyes helyszíni és online képzést, de az internetes üzlet gyorsabban növekszik, ahogy a munkaerő-felvétel is bővül.

A Tequa Kft.-nél jelenleg a piaci igények felmérését végzik az internetes területen, amit a minőségfejlesztés területén díjmentesen megjelenő online oktatási tartalmakkal, valamint egy partnerükkel közösen szervezett projektmenedzsment képzésükön tesztelnek. A költségek csökkentése érdekében valós alternatíva bizonyos alapképzések esetén azok online módon történő elvégzése, ugyanakkor képzéseik erősen gyakorlatorientált tartalma miatt kizárólag online módon történő támogatást nem tart kivitelezhetőnek a jelenlegi technikai feltételek mellett György T. Péter.

Mint mondta, a helyzetük és körülményeik helyszíni felmérése után tudják csak segíteni vállalásaikat, mivel egy problémás helyzet megítélését és megoldását a folyamatfejlesztéssel foglalkozó tanácsadók is a gépek mellett vagy az ügyféltérben az irodai munkatársakat személyesen kikérdezve lehet elsősorban megoldani.

A Valid Group szakmai képzései ugyanakkor távoktatás formájában nem tudják ugyanazt az értéket átadni, mint ahogy azt a megrendelőik és a résztvevők hagyományos oktatás keretei között elvárják - közölte Halasi Zsuzsa. Hozzáfűzte: mégis vannak a felnőttképzésnek olyan területei, ahol ezt sikerrel lehet alkalmazni, ilyenek lehetnek például a nyelvi és informatikai képzések
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk

Több mint 50 ezer "akkumulátor szakembert" képeztek ki

Több mint 50.000 munkavállaló számára fejeződött be az a szakképzés, amelyen a résztvevők a gyorsan fejlődő akkumulátoripari értékláncban... Teljes cikk