Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 2 hónapja

USA: Továbbra is rendkívül magas a munkanélküli segélyt kérők száma

Enyhén csökkent, ám továbbra is rendkívül magas szinten maradt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, jelezve, hogy a koronavírus-járvány továbbra is akadályozza a munkaerőpiaci helyzet erős javulását.

images

A washingtoni munkaügyi minisztérium legfrisebb szezonálisan kiigazított adatai szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 793 ezer volt a február 6-ával zárult héten.

Elemzők jobb adatot, 757 ezres számot vártak. Egy évvel ezelőtt 204 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma.

A kérelmek száma még mindig jócskán meghaladja a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején mért csúcsokat, akkor 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A világjárvány utáni csúcshoz, a tavaly március végi 6 millió 867 ezerhez viszonyítva azonban erőteljesen, majdnem 90 százalékkal csökkent a kérelmek száma.

Jerome Powell, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke szerdán elismerte, hogy a munkaerőpiaci feltételek javulása megállt az utóbbi hónapokban, mert a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt korlátozások újra kemény csapást mértek az éttermekre és más egyéb, a fogyasztókkal közvetlen fizikai kapcsolatot igénylő vállalkozásokra.

A munkaügyi minisztérium múlt héten közölt adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 49 ezerrel nőtt januárban az Egyesült Államokban. Elemzők 50 ezres emelkedésre számítottak a decemberben mért 227 ezres csökkenés után. A munkanélküliségi ráta az előző havi 6,7 százalékról 6,3 százalékra mérséklődött.

Óvatos optimizmusra ad okot, hogy a múlt héten 25 százalékkal esett vissza az új koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma, és már a negyedik egymást követő héten volt kimutatható csökkenő tendencia. Ha ez a trend tartósnak bizonyul, és a védőoltások beadása jól halad, mind több vállalkozás indíthatja el újra a munkát.

A gyorsan terjedő koronavírus-járvány és a megfékezését célzó intézkedések tavaly márciusban minden átmenet nélkül vetettek véget a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének. Márciusban és áprilisban több mint 22,3 millió munkahely szűnt meg, ennek valamivel több mint felét, 12,3 milliót sikerült azóta visszaállítani.

A kongresszus költségvetési hivatala (CBO) úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány kirobbanása óta közel 28 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal. A gyógyultak száma meghaladja a 17,8 milliót, a halottaké pedig a 483 ezret.
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
MaSzSz: Ingyenes tesztekre van szükség, enélkül ma már nem lehet munkát kapni

A gazdaság újraindításának elengedhetetlen feltétele az ingyenes koronavírusteszt, amelyet minden magyar állampolgár számára biztosítani kell a... Teljes cikk

A szezonális ágazatok a munkanélküliek nagy részét felszívják a kormány szerint

A veszélyhelyzeti intézkedések feloldása és a szezonális ágazatok termelésének újraindulása az álláskeresők jelentős részét felszívhatja -... Teljes cikk

Vendéglátók Ipartestülete: Felelőtlenség kinyitni, ha a dolgozók nincsenek beoltva

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő... Teljes cikk