kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

USA: Továbbra is rendkívül magas a munkanélküli segélyt kérők száma

Enyhén csökkent, ám továbbra is rendkívül magas szinten maradt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, jelezve, hogy a koronavírus-járvány továbbra is akadályozza a munkaerőpiaci helyzet erős javulását.

A washingtoni munkaügyi minisztérium legfrisebb szezonálisan kiigazított adatai szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 793 ezer volt a február 6-ával zárult héten.

Elemzők jobb adatot, 757 ezres számot vártak. Egy évvel ezelőtt 204 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma.

A kérelmek száma még mindig jócskán meghaladja a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején mért csúcsokat, akkor 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A világjárvány utáni csúcshoz, a tavaly március végi 6 millió 867 ezerhez viszonyítva azonban erőteljesen, majdnem 90 százalékkal csökkent a kérelmek száma.

Jerome Powell, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke szerdán elismerte, hogy a munkaerőpiaci feltételek javulása megállt az utóbbi hónapokban, mert a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt korlátozások újra kemény csapást mértek az éttermekre és más egyéb, a fogyasztókkal közvetlen fizikai kapcsolatot igénylő vállalkozásokra.

A munkaügyi minisztérium múlt héten közölt adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 49 ezerrel nőtt januárban az Egyesült Államokban. Elemzők 50 ezres emelkedésre számítottak a decemberben mért 227 ezres csökkenés után. A munkanélküliségi ráta az előző havi 6,7 százalékról 6,3 százalékra mérséklődött.

Óvatos optimizmusra ad okot, hogy a múlt héten 25 százalékkal esett vissza az új koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma, és már a negyedik egymást követő héten volt kimutatható csökkenő tendencia. Ha ez a trend tartósnak bizonyul, és a védőoltások beadása jól halad, mind több vállalkozás indíthatja el újra a munkát.

A gyorsan terjedő koronavírus-járvány és a megfékezését célzó intézkedések tavaly márciusban minden átmenet nélkül vetettek véget a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének. Márciusban és áprilisban több mint 22,3 millió munkahely szűnt meg, ennek valamivel több mint felét, 12,3 milliót sikerült azóta visszaállítani.

A kongresszus költségvetési hivatala (CBO) úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány kirobbanása óta közel 28 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal. A gyógyultak száma meghaladja a 17,8 milliót, a halottaké pedig a 483 ezret.
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Európában nagyon nehéz lett egy családot eltartani egy jövedelemmel" - avagy miért dolgozik több európai nő mint amerikai?

Gazdasági és társadalmi tényezők állnak a hátterében annak a ténynek, hogy több nő keres állást Európában mint Észak-Amerikában. Szerepet... Teljes cikk

Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk