Megjelent: 15 éve

Utcára vonulna az üdülési csekk védelmében az MSZOSZ

Naponta 15-20 észrevétel is érkezik az üdülési csekk felhasználásának tapasztalatairól. A költségvetés előkészítésénél ugyan felvetődött a csekk megszüntetésének gondolata, a szakszervezetek utcára vonulnának, hogy megvédjék - cikkezik a Népszabadság.

A töretlen népszerűség ellenére sokan tesznek panaszt a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál. Gyakran azt kifogásolják, hogy a szolgáltatók "rátesznek" néhány százalékot a számlára, amit üdülési csekkel akarnak kiegyenlíteni.

Karácsony Mihály, az MNÜA kuratóriumának elnöke azt mondja: ez szabálytalan, a bont értékén kell elfogadni. Ha valamelyik szolgáltató megsérti a szerződést - az alapítvány országszerte 250 étteremmel kötött megállapodást -, vagyis visszaél az üdülési csekkel, a kuratórium azonnal kizárja a partneri körből.

Egy falusi vendégfogadós ugyanakkor azzal érvel a "felár" mellett, hogy a szolgáltató nem kapja meg a csekkek teljes értékét. Tény, hogy az alapítvány maximum 6 százalékos jutalékot felszámol, a "hasznot" a szociálisan rászorulók üdülési csekkjének finanszírozására visszafordítja. Az egészségügyi szolgáltatások esetében egyébként néhány százalék a jutalék.

Az észrevételek egy speciális problémára is felhívják a figyelmet. Jelenleg ugyanis négy hátrányos helyzetű csoportba tartozók pályázhatnak szociális alapon üdülési csekkre: a kisnyugdíjasok, a több gyermeket nevelő munkavállalók, a fogyatékkal élők és a szakképzésben tanulók. A kört sokan bővítenék, ennek azonban anyagi akadályai vannak.

A jövő évi költségvetés előkészítése során felvetődött a munkavállalói kedvezmények - így az adómentes üdülési csekk és az étkezési utalvány - megszüntetésének gondolata. Az MSZOSZ a napokban bejelentette: ha a kormány nem mond le erről a felvetésről, tiltakozásul kész utcára vonulni.

Népszabadság
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek