Megjelent: 13 éve

Utcára vonulna az üdülési csekk védelmében az MSZOSZ

Naponta 15-20 észrevétel is érkezik az üdülési csekk felhasználásának tapasztalatairól. A költségvetés előkészítésénél ugyan felvetődött a csekk megszüntetésének gondolata, a szakszervezetek utcára vonulnának, hogy megvédjék - cikkezik a Népszabadság.

A töretlen népszerűség ellenére sokan tesznek panaszt a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál. Gyakran azt kifogásolják, hogy a szolgáltatók "rátesznek" néhány százalékot a számlára, amit üdülési csekkel akarnak kiegyenlíteni.

Karácsony Mihály, az MNÜA kuratóriumának elnöke azt mondja: ez szabálytalan, a bont értékén kell elfogadni. Ha valamelyik szolgáltató megsérti a szerződést - az alapítvány országszerte 250 étteremmel kötött megállapodást -, vagyis visszaél az üdülési csekkel, a kuratórium azonnal kizárja a partneri körből.

Egy falusi vendégfogadós ugyanakkor azzal érvel a "felár" mellett, hogy a szolgáltató nem kapja meg a csekkek teljes értékét. Tény, hogy az alapítvány maximum 6 százalékos jutalékot felszámol, a "hasznot" a szociálisan rászorulók üdülési csekkjének finanszírozására visszafordítja. Az egészségügyi szolgáltatások esetében egyébként néhány százalék a jutalék.

Az észrevételek egy speciális problémára is felhívják a figyelmet. Jelenleg ugyanis négy hátrányos helyzetű csoportba tartozók pályázhatnak szociális alapon üdülési csekkre: a kisnyugdíjasok, a több gyermeket nevelő munkavállalók, a fogyatékkal élők és a szakképzésben tanulók. A kört sokan bővítenék, ennek azonban anyagi akadályai vannak.

A jövő évi költségvetés előkészítése során felvetődött a munkavállalói kedvezmények - így az adómentes üdülési csekk és az étkezési utalvány - megszüntetésének gondolata. Az MSZOSZ a napokban bejelentette: ha a kormány nem mond le erről a felvetésről, tiltakozásul kész utcára vonulni.

Népszabadság
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter