Megjelent: 14 éve

Változtak a tűzvédelmi szakvizsgakötelezettség szabályai

Bár az iparban és a logisztikai létesítmények között elég sok C tűzveszélyességi osztályba sorolt raktár és egyéb épület fordul elő, és néha történnek is tűzesetek, a tűzvédelmi szakvizsga kötelezettsége sok vállalatnál fel sem merült.

Most, november 6-a után ez másként lesz. Az "53/2005.(XI.10.) BM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól" helyett október 29-én megjelent a "27/2009. (X. 29.) ÖM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól."

Ez a rendelet november 6-án már hatályba is lépett. Az új rendelet több lényeges változást tartalmaz, a legfontosabb, ami a leginkább érinti a cégeket, hogy már a gázüzemű targoncák vezetőinek is kötelező a tűzvédelmi szakvizsga. ("Propán-bután gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását végzők, továbbá azon propán-bután gáz üzemű targoncák kezelői, akik a targonca üzemanyag palackjának (tartályának) cseréjét is végzik.")
Gázüzemű targoncák nagyon sok cégnél üzemelnek, ezért itt a targoncavezetőket el kell küldeni egy tűzvédelmi szakvizsga tanfolyamra. Ettől azért nagyon nem kell megijedni, ez általában egynapos (maximum kétnapos) képzés, de ez is idő. Ráadásul nemcsak a targoncavezetőnek van szüksége erre, hanem annak a vezetőnek (munkáltatónak) is, aki a szakvizsgára kötelezett munkáját közvetlenül irányítja. Tehát minden vállalkozástól legalább két főnek kell szakvizsgával rendelkeznie (egy vezető és egy gépkezelő), kivéve, ha az ügyvezető vezeti a targoncát is, (ekkor neki nincs felettese) de ez a legkisebbeket kivéve nem jellemző.

A szakvizsgára kötelezettek körét a már idézett ponton is bővítették, a félkövérrel kiemeltekre is vonatkozik a kötelezettség:

"A" és "B" tűzveszélyességi osztályba sorolt anyagoknak bármely időpontban 300 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű tárolását vagy 100 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű ipari és szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását végzők."

Tehát a tárolásra maradt a 300 kg-os határ, de a felhasználásnál ez 100 kg-ra csökkent. Ahol egyébként a tűz és robbanásveszélyes anyagok tárolása miatt korábban is kellett tűzvédelmi szakvizsga, ott sem könnyebbülhet meg a vezető, mert a targonca palackcseréje egy másik tűzveszélyes tevékenységnek számít, arra is kell külön szakvizsga.

A rendeletbe összeférhetetlenségi szabályok is kerültek. Ezek közül a munkáltatókat leginkább érinti, hogy
3. § 5) A szakvizsgabizottság tagja, elnöke nem működhet közre közeli hozzátartozójának, valamint az ugyanannál a munkáltatónál alkalmazásban álló szakvizsgázónak a szakvizsgáztatásában, valamint egyéb olyan esetekben, ahol az elfogulatlan szakvizsgáztatás tőle nem várható el.

Ezek szerint azoknál a nagyobb cégeknél, ahol eddig a saját, főállású tűzvédelmi szervezetük szervezte a szakvizsgát, és vizsgabizottsági tagként saját munkavállalók vettek részt benne, ezután már nem tehetik meg.

Változik majd a szakvizsga törzsanyaga is, egyelőre nem tudni, milyen irányban. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a rendelet hatálybalépését követő 45 napon belül (legkésőbb december 21-ig) fogja közzétenni az új követelményeket, addig a régi rend szerint lehet szakvizsgázni.

Nem érdemes megpróbálni kibújni a tűzvédelmi szakvizsga kötelezettsége alól, mert ha az ehhez kötött tevékenységet szakvizsga nélkül végzik, a tűzvédelmi bírság összege az érvényes minimálbér dolgozónként! (116/1996 Korm. rendelet). Tehát ha sem a targoncásnak, sem a vezetőjének nincs szakvizsgája, akkor a bírság 2-szer 71 500 forint, vagyis 143.000 forint.

Kling Péter
munkavédelmi szakmérnök
tűzvédelmi előadó

www.tuzvedelmiszakvizsga.hu
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk

A munkaköri alkalmassági vizsgálatról: a hiányának is hosszú lehet az árnyéka

Csak akkor vizsgálná orvos a munkakörre való alkalmasságot, ha ezt jogszabály írná elő, illetve, ha a munkáltató erről így döntene – erről... Teljes cikk