Hentes és húskészítmény-készítő
Élelmiszeripar ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése. A hentes az egyik legrégebbi, nagy hagyományokkal rendelkező szakma. A hentes munkájának köszönhető, hogy a vágóállatok, a baromfik konyhakészen, feldolgozva kerülhetnek az üzletek pultjaira. A hentes készíti a húskészítményeket, mint például: kolbászokat, felvágottakat, szalámikat, virsliket stb. A hentes és húskészítmény-készítő szaktudásával biztosítja, hogy biztonságos húsok és hústartalmú élelmiszerek jussanak el a fogyasztókhoz. A hentes nem csak feldolgozza a húsokat, de szakszerűen ki is szolgálja a vásárlóit.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a húsfeldolgozás, a hagyományos és korszerű húskészítmények összeállítása, elkészítése, előállítása és szeret emberekkel foglalkozni.
Általános információk
Kategória | Élelmiszeripar |
Szakmajegyzék szám | 407210508 |
Képzési idő | 3 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Jó fizikum, megbízhatóság, ízérzékelés, kézügyesség, csapatszellem.
Végzettség
- átveszi a munkaterületet;
- felméri, előkészíti a szükséges anyagokat, eszközöket;
- elsődleges feldolgozást végez;
- darabol, csontoz;
- másodlagos feldolgozást végez;
- félkész- és késztermékeket készít;
- hőkezel, sózott, pácolt t húskészítményeket készít
- gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet;
- alapméréseket végez.