kapubanner for mobile

Mezőgazdasági gépész technikus

Mezőgazdaság és erdészet ágazat agrárgépész területének 5 éves képzése, amely  megszerzésével zárul. A mezőgazdasági gépésztechnikus tevékenységére a korszerű, robotizált mezőgazdasági gépekkel történő munkavégzés jellemző. A mezőgazdasági gépésztechnikus előkészíti, üzemelteti és javítja a mezőgazdaságban alkalmazott korszerű erő- és munkagépeket, önjáró betakarítógépeket, mezőgazdasági rakodógépeket. A képzés ideje alatt mezőgazdasági gépek közúti vezetéséhez szükséges „T” kategóriás jogosítványt szereznek a képzésben résztvevők.

 

A mezőgazdaság és erdészet ágazat 5 éves, érettségit és technikus szintű szakképzettséget adó képzése. A mezőgazdasági gépész technikus a legkeresettebb mezőgazdasági szakmák egyike. Előkészíti, beállítja és üzembe helyezi és javítja a mezőgazdaságban használatos erő- és munkagépeket, rakodógépeket, önjáró betakarítógépeket.  Feladatai között szerepel még a korszerű, robotizált mezőgazdasági gépek kezelése, karbantartása, hibák feltárása, üzemzavarok elhárítása és közreműködés a gépek javításában. Mezőgazdasági vállalkozóknál, nagyvállalatoknál, szolgáltatóknál irányítja a mezőgazdasági termelés gépi munkáit, biztosítja a géppark hibamentes üzemének műszaki feltételeket.

Ajánljuk a gyakorlati, műszaki érzékkel rendelkező fiatloknak, akik szeretnek gépeket szerelni, vezetni, üzemeltetni. A képzés ideje alatt mezőgazdasági gépek közúti vezetésére jogosító „T” kategóriás jogosítványt is szereznek a tanulók.

 

Általános információk

  
KategóriaMezőgazdaság és erdészet
Szakmajegyzék szám508101708
Képzési idő5 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Jó szervezési és irányítási képesség, önálló döntéshozatal, jó mozgáskoordináció, kézügyesség,gyakorlatias gondolkodás, pontosság,  logikus gondolkodás, csapatszellem.

Végzettség

  • előkészíti, karbantartja a mezőgazdasági erő- és munkagépeket, gépészeti berendezéseket az előírt követelmények szerinti feladatok ellátásához;
  • szakszerűen üzemelteti a mezőgazdasági gépeket, kombájnokat, traktorokat, rakodógépeket;
  • telepíti és kezeli a használatos precíziós gazdálkodást támogató elektronikai rendszereket;
  • diagnosztikai eszközökkel  feltárja az esetleges meghibásodás okát, elhárítja az üzemzavarokat, javítja a mezőgazdasági gépeket;
  • rányítja a mezőgazdasági géppark üzemeltetését, üzemfenntartását;
  • képes önálló vállalkozás működtetésére.