kapubanner for mobile

Szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens

Általános információk

  
KategóriaSzociális
Szakmajegyzék szám509232204
Képzési idő5 év

Szakmai irányok

A szociális ágazat 5 éves, érettségit és technikusi szintű szakképzettséget adó képzése.

A szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens felsőfokú végzettségű szakember irányításával szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben, valamint javítóintézetekben segítséget nyújt tartós nehézségekkel küzdő embereknek és családoknak.  Az egyén, a család bevonásával megszervezi és elvégzi a megfelelő napi tevékenységeket. Ügyintézési feladatokban segít, részt vesz a döntéshozók előkészítő munkájában.

Ajánlott minden szociálisan érzékeny fiatal számára, aki szívesen hivatást érez magában a támogatásra szorulók segítésében.

Kompetencia elvárás

Emberszeretet, empátia, tolerancia, kapcsolatteremtő készség, segítőkészség, rugalmasság, konfliktuskezelési képesség, motiváló készség, döntésképesség, kreativitás, ötletgazdagság.

Végzettség

  • felsőfokú végzettségű szakember irányításával (pl. szociális munkás) gyakorlati segítő tevékenységet végez;
  • felvilágosító és megelőző tevékenységet végez, segít klienseinek a problémáik megoldásában;
  • együttműködik jóléti intézmények, civil szervezetek, köznevelési és egészségügyi intézmények munkatársaival, szakembereivel;
  • megszervezi és elvégzi – feladattól függően a gyermek bevonásával – a gyermek, fiatal életkorának, állapotának megfelelő napi tevékenységeket az ellátó intézmény vezetőjének és nevelőjének irányítása mellett;
  • önállóan elvégzi az intézményi adminisztratív, ügyiratkezelési és ügyfélszolgálati feladatokat, adatokat elemez, statisztikai beszámolókat készít.