kapubanner for mobile

Szőlész-borász

Az élelmiszeripar ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése. A szőlész-borász szakember átfogó ismeretek birtokosa: ismeretei kiterjednek a szőlő termesztésére, művelésére, a szüretre, a szőlőfajták feldolgozására, a borkészítés műveleteire és a bor értékesítésére. A jó minőségű bor előállítása igen összetett ismereteket igénylő munka. A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma apáról fiúra száll. A jó szőlész-borász szakember igazi kincs a borászatokban.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt, akiket vonz a nagy hagyományokkal rendelkező magyar borkészítés világa.

Általános információk

  
KategóriaÉlelmiszeripar
Szakmajegyzék szám407210514
Képzési idő3 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Kiváló ízérzékelés, állóképesség, megbízhatóság, kezdeményezőképesség, kitartás.

Végzettség

  • elvégzi a szőlőtermesztés alapmunkálatait (a szőlő telepítésétől, metszésétől a növényápolási, növényvédelmi munkákon keresztül a szüretig);
  • megszervezi a feldolgozást;
  • elvégzi a bor erjesztését;
  • az újbort kezeli, javítja, készre kezeli;
  • szervezi, irányítja a palackozást;
  • speciális borkészítményeket állít elő;
  • Elvégzi a bor előállításához szükséges laboratóriumi vizsgálatokat, laboratóriumi minőségbiztosítást végez;
  • a szakmához szükséges gépészeti ismeretekkel rendekezik;
  • elvégzi a szakmai adminisztrációt;
  • rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketinghez szükséges alapismeretekkel;
  • birtokában van egyéb italkészítési ismereteknek.