Szőlész-borász

Az élelmiszeripar ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése. A szőlész-borász szakember átfogó ismeretek birtokosa: ismeretei kiterjednek a szőlő termesztésére, művelésére, a szüretre, a szőlőfajták feldolgozására, a borkészítés műveleteire és a bor értékesítésére. A jó minőségű bor előállítása igen összetett ismereteket igénylő munka. A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma apáról fiúra száll. A jó szőlész-borász szakember igazi kincs a borászatokban.
Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt, akiket vonz a nagy hagyományokkal rendelkező magyar borkészítés világa.
Általános információk
Kategória | Élelmiszeripar |
Szakmajegyzék szám | 407210514 |
Képzési idő | 3 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Kiváló ízérzékelés, állóképesség, megbízhatóság, kezdeményezőképesség, kitartás.
Végzettség
- elvégzi a szőlőtermesztés alapmunkálatait (a szőlő telepítésétől, metszésétől a növényápolási, növényvédelmi munkákon keresztül a szüretig);
- megszervezi a feldolgozást;
- elvégzi a bor erjesztését;
- az újbort kezeli, javítja, készre kezeli;
- szervezi, irányítja a palackozást;
- speciális borkészítményeket állít elő;
- Elvégzi a bor előállításához szükséges laboratóriumi vizsgálatokat, laboratóriumi minőségbiztosítást végez;
- a szakmához szükséges gépészeti ismeretekkel rendekezik;
- elvégzi a szakmai adminisztrációt;
- rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketinghez szükséges alapismeretekkel;
- birtokában van egyéb italkészítési ismereteknek.