kapubanner for mobile

Tartósítóiparitermék-készítő

Az élelmiszeripar ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése. A tartósítóipar termékei nagyon nagy segítséget jelentenek a háztartásokban és a közétkeztetésben. A tartósítóipar biztosítja, hogy mindig rendelkezésre álljanak a gyümölcsbefőttek, savanyúságok és a fagyasztott termékek. Ma már elképzelhetetlen, hogy a mélyhűtőben ne legyen fagyasztott gyümölcs vagy zöldség, vagy azonnal süthető pizzalap, de a pizzára kent paradicsomszószt, az aszalt gyümölcsöket, a szárított zöldségekből készült ételízesítőket is itt állítják elő.  Ez a szakember készíti a bébiételeket, valamint a rostos és szűrt gyümölcs- és zöldségleveket is.

Ajánljuk minden fiatalnak, aki szeretne ebben az egyre népszerűbb szakágazatban dolgozni, hogy biztonságos, hosszan eltartható élelmiszereket állítson elő a fogyasztók számára.

Általános információk

  
KategóriaÉlelmiszeripar
Szakmajegyzék szám407210516
Képzési idő3 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Állóképesség, kézügyesség, kiváló ízérzékelés, csapatszellem, kooperáció.

Végzettség

  • a gyártáshoz szükséges alapanyagokat átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli, minőségét ellenőrzi, tárolja, előkészíti;
  • zöldségkonzerveket, gyümölcskonzerveket/befőtteket gyárt;
  • zöldség- és gyümölcssűrítményeket, lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket állít elő;
  • szárítmányokat, savanyúságokat készít;
  • húskonzerveket (fél-és teljes) gyárt;
  • készételkonzerveket állít elő;
  • hőelvonással tartósított termékeket gyárt;
  • vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít.