Tartósítóiparitermék-készítő

Az élelmiszeripar ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése. A tartósítóipar termékei nagyon nagy segítséget jelentenek a háztartásokban és a közétkeztetésben. A tartósítóipar biztosítja, hogy mindig rendelkezésre álljanak a gyümölcsbefőttek, savanyúságok és a fagyasztott termékek. Ma már elképzelhetetlen, hogy a mélyhűtőben ne legyen fagyasztott gyümölcs vagy zöldség, vagy azonnal süthető pizzalap, de a pizzára kent paradicsomszószt, az aszalt gyümölcsöket, a szárított zöldségekből készült ételízesítőket is itt állítják elő. Ez a szakember készíti a bébiételeket, valamint a rostos és szűrt gyümölcs- és zöldségleveket is.
Ajánljuk minden fiatalnak, aki szeretne ebben az egyre népszerűbb szakágazatban dolgozni, hogy biztonságos, hosszan eltartható élelmiszereket állítson elő a fogyasztók számára.
Általános információk
Kategória | Élelmiszeripar |
Szakmajegyzék szám | 407210516 |
Képzési idő | 3 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Állóképesség, kézügyesség, kiváló ízérzékelés, csapatszellem, kooperáció.
Végzettség
- a gyártáshoz szükséges alapanyagokat átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli, minőségét ellenőrzi, tárolja, előkészíti;
- zöldségkonzerveket, gyümölcskonzerveket/befőtteket gyárt;
- zöldség- és gyümölcssűrítményeket, lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket állít elő;
- szárítmányokat, savanyúságokat készít;
- húskonzerveket (fél-és teljes) gyárt;
- készételkonzerveket állít elő;
- hőelvonással tartósított termékeket gyárt;
- vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít.