kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

A Fülöp-szigeteki munkavállalók motiváltak, lelkesek, barátságosak és nyitottak

Továbbra is munkaerő- és szakemberhiány tombol Magyarországon. A munkanélküliség soha nem látott alacsony szinten van, a hazai munkaerőtartalék pedig szinte teljesen kimerült. A könnyített foglalkoztatási feltételeknek köszönhetően egyre több magyarországi vállalat alkalmaz távoli országból származó munkaerőt.

images

A magyar gazdaság egyik legégetőbb problémája hosszú évek óta a munkaerő- és szakemberhiány, ami egyre nagyobb kihívást jelent a magyarországi cégeknek. A KSH adatai szerint 2022 júliusában a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 714 ezer fő volt. A munkaerőhiány nem csak az üres pozíciók betöltését lehetetleníti el, hanem a vállalatok biztos, stabil működését is veszélyezteti. Hazánk egyik legnagyobb magyar tulajdonú HR-szolgáltatója, a WHC Csoport tapasztalatai is azt mutatják, hogy a vállalatoknak továbbra is nagy számban és sürgősen van új munkaerőre szüksége.  
 
Egy friss felmérésben a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) is megerősíti, hogy a magyar gazdaság soha nem látott munkaerőhiánnyal küzd – ennek következtében a hazai cégek egyre nyitottabbak a külföldi munkavállalók alkalmazására. A sok betöltetlen pozíció hosszú távon ellentétes az ország érdekeivel, hiszen munkaerő nélkül a vállalatok nem képesek teljesíteni vállalásaikat. Ezért fontos tudatosítani, hogy a hazánkba érkező külföldiek segítenek fenntartani a stabilitást és a munkahelyek megmaradását.
 
Már 15 távoli ország enyhítheti a hazai munkaerőhiányt
 

A távoli, harmadik országból érkező külföldi munkavállalók foglalkoztatását a 407/2021. (VII. 8.) kormányrendelet könnyíti meg, melynek értelmében a hazai minősített HR-szolgáltatók már 15 távoli, nem EU-tagország (harmadik ország) állampolgárait foglalkoztathatják Magyarországon a meghatározott hiányszakmákban speciális, egyszerűsített foglalkoztatási szabályok keretében.
A WHC Csoport 2014 óta foglalkozik külföldi munkaerő foglalkoztatásával, kölcsönzésével. Először Ukrajnából, majd 2016-tól Szerbiából toboroz munkavállalókat. 2021 őszén hazánkban elsőként szerezte meg a minősített foglalkoztatói státuszt, így azóta már távoli országok munkaerőpiacáról is toboroznak.
 
„Kiemelten fontos volt, hogy felmérjük a külföldi országok gazdasági és munkaerőpiaci adottságait, így esett a választásunk első sorban Mongóliára, Kazahsztánra, a Fülöp-szigetekre és Indonéziára. Ezekben az országokban jellemző a külföldi munkavállalás, a munkavállalók motiváltak, lelkesek, precízek és megbízhatóak, emellett az angol vagy orosz nyelvtudás megléte is optimális” – részletezte a HR Business Navigator egyik előadójaként a WHC stratégiáját Csonka Veronika, a vállalat régióvezetője és nemzetközi toborzásért felelős vezetője.
 
A harmadik országból érkező külföldiek foglalkoztatásának előnyei közé tartozik, hogy nagy létszámban érhetők el a munkavállalók, a szakképzettséget nem igénylő pozíciók mellett akár szakképzettséghez kötött munkakörökben is foglalkoztathatók. Körükben alacsonyabb a fluktuáció, emellett lelkiismeretesen, motiváltan és megbízhatóan végzik a munkájukat. Foglalkoztatásukkal enyhíthető a munkaerőhiány a hiányszakmákban, miközben ezáltal a magyar munkahelyek megtartásához is hozzájárulnak. Segítségükkel biztosítható a kapacitások tervezhetősége, valamint a vevői igények stabil kiszolgálása.
 
Vállalati jó tapasztalatok
 
A Continental 2017 óta foglalkoztat külföldi kollégákat: először – a WHC Csoportra is támaszkodva – Ukrajnából toborzott Magyarországra munkaerőt, majd 2019-ben a cégcsoport manilai gyáregységéből érkező, Fülöp-szigeteki munkavállalókat kezdtek alkalmazni.
Jelenleg 100 főnél valamivel kevesebb külföldi dolgozik a magyar gyárban.
 
„A Fülöp-szigeteki munkavállalók foglalkoztatásával kiegyensúlyozott működést értünk el, csökkent a hazai munkavállalókra háruló túlóraigény és a terhelés is. Beilleszkedésük is sikeres volt, melyhez nagyban hozzájárult a magyar kollégák nyitott hozzáállása és a vezetők támogatása. A Fülöp-szigeteki munkavállalók nagyon megbecsülik munkájukat, motiváltak és lelkesek, emellett barátságosak és nyitottak” – részletezte a külföldi munkavállalókról szerzett vállalati tapasztalatokat Kiss-Simon Anna, a Continental Automotive Magyarország Kft. HR igazgatója.
 
A Ziehl-Abegg Kft. kezdetben ódzkodott a külföldi munkavállalók alkalmazásától, a munkaerőhiány azonban nagy nyomást helyezett rájuk, így először ukrán, majd idén júniustól Mongóliából érkező kollégákat is foglalkoztatnak. Jelenleg 2 ukrán és 10 mongol kolléga dolgozik a marcali gyárban, a következő kis létszámú kontingens pedig szeptember 27-én érkezik.
 
„A vállalatunknál immár 3 hónapja dolgozó mongol kollégák eddig beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Munkamoráljuk és munkabírásuk remek, lelkesek és motiváltak, hatékonyak és gyorsan tanulnak – mindezt az effektivitási számok és a 0%-os fluktuáció is alátámasztja. A közösségbe való beilleszkedésük a magyar kollégák tudatos, átgondolt felkészítésének, érzékenyítésének is köszönhető" – osztotta meg meglátásait Csizmazia Balázs, a Ziehl-Abegg Kft. HR vezetője.
 
Átgondolt stratégiával és szakértő bevonásával érdemes külföldieket foglalkoztatni
 
Mind a WHC toborzási szakértője, mind a megszólaló vállalatok egyetértettek abban, hogy a külföldi munkavállalók foglalkoztatása alapos átgondolást és előkészítést, illetve szakértői segítséget igényel, enélkül nem érhető el a kitűzött cél, a stabil állomány kialakítása. Ez vonatkozik mind az időigényes, akár 10-13 hetet is igénybe vevő toborzási folyamat ismeretére, a befogadó város előzetes tájékoztatására, a cég magyar kollégáinak érzékenyítésére, az érkező külföldiek alapos felkészítésére, valamint a folyamatos kapcsolattartásra egyaránt.

Érdemes előre gondolni a sztereotípiák és prekoncepciók eloszlatására, valamint nem szabad figyelmen kívül hagyni a kulturális és nyelvi különbségeket sem. Továbbá érdemes olyan, hétköznapi esetekre is gondolni, amik, bár számunkra evidenciát jelentenek, egy mongóliai kis faluból érkező munkavállaló számára például nem azok – legyen szó például egy fogalmas kereszteződésen való átkelésről, vagy egy modern mosógép rendeltetésszerű használatáról.
 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A kiküldetés a legelőnyösebb, avagy fontos tájékozódni a külföldi munkavállalás lehetőségeiről

A külföldi munkavállalásnál a kiküldetés előnyeire hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keddi... Teljes cikk

Lehet távmunkázni, csak előléptetés nem jár érte

A világ egyik legnagyobb technológiai vállalatának tartott Dell új irányelvei szerint nem jár előléptetés azoknak a munkavállalóknak, akik nem... Teljes cikk

Sok vezetőt hozhat nehéz helyzetbe az új bevándorlási törvény

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új... Teljes cikk