kapubanner for mobile
Megjelent: 9 hónapja

Miért keresettek Magyarországon is a Fülöp-szigeteki vendégmunkások?

Egyre több magyar cég toboroz vendégmunkásokat a Fülöp-szigetekről. A nagy magyar kölcsönzők már kiépítették toborzási bázisaikat a távol-keleti országban. Miért lett annyira népszerű a filippínó munkaerő?

Fülöp-szigetek, toborzás, vendégmunkás-
images

images

A fülöp-szigeteki állami ügynökség képviselője egy tévéinterjúban a közelmúltban azt állította, hogy év végéig 10 000 fülöp-szigeteki munkavállalóra lesz szüksége Magyarországnak a gyártásban és a mezőgazdaságban. Helyben már megy is a munkavállalók felkészítése a magyar cégek állásinterjúira cikkekben, videóban vloggerek mondják el álláskeresési tapasztalataikat. Annyi bizonyos, hogy az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés a filippínó vendégmunkások iránt. Toboroz a Samsung, a Flextronics, a minősített kölcsönzőcégek közül is többen: Prohuman, WHC, Work Force, Get Work Trend és a többiek... Már nemcsak betanított munkásokat hoznak a cégek, hanem szakképzetteket is, például hegesztőket, kamionsofőröket, targoncásokat.

A filippínó munkavállalókért egyébként nemzetközi verseny is zajlik. A kormányok között létrejött megállapodás alapján Németország 1000 Fülöp-szigeteki ápolót toboroz, Izrael 1200 munkavállalót a szállodaiparba, Taiwan gyári munkásokat, Szaúd Arábia 3000 feletti ápolót. Ausztria július elején indította újra bő 30 év után munkaerő-programját a Fülöp-szigetekkel, betegápolókat hoznak a bécsi kórházakba bruttó 1500-2200 eurós (körülbelül 580-850 ezer forint) havi fizetéssel. Ausztriában 75 000 ápoló és idősgondozó hiányzik az egészségügyből. A Fülöp-szigeteki állami ügynökség képviselője megjegyezte, hogy Európából Magyarország mellett Románia, Szlovénia és Horvátország érdeklődik a filippínó munkavállalók iránt.

Mi az oka annak, hogy ez lett a “sztárország” és kezdi átvenni azt a helyet, amelyet a háború kitörése előtt Ukrajna betöltött a magyar munkaadók preferenciáiban? Íme a legfontosabb tényezők.

Nagyság: A Fülöp-szigetek munkaerőpiaca a magyarénál tízszer nagyobb: 48 millióan dolgoznak és 2 millió a munkanélküliek száma. Magyar léptékkel kiapadhatatlan a munkaerőforrás. Ha megvan a toborzási csatorna, akkor könnyen hozható nagyobb számban is munkavállaló.

Nyelv: Az ország egyik hivatalos nyelve az angol. Ugyan magyar fejvadászok megjegyzik, nem igaz, hogy minden filippínó jelölt jól beszél angolul, ám a többi ázsiai országgal összevetve sokkal jobb a munkavállalók angoltudása.

Vallás: A Fülöp-szigetek lakosságának 90 százaléka katolikus vallású, ami könnyebb illeszkedést jelenthet az európai kultúrkörbe. Azt azért jegyezzük meg, hogy 6 százaléknyi muszlim kisebbség is él az országban, elsősorban Mindanao szigetén.

Állami támogató háttér: A Fülöp-szigeteken az utóbbi évtizedekben kialakult a külföldi munkavállalást segítő állami intézményrendszer, ennek a csúcsintézménye a Department of Migrant Workers. Tavaly 1,8 millió filippínó dolgozott külföldön, negyedük Szaúd Arábiában, sokan még az Egyesült Arab Emírségekben, Hong Kongban, Kuvaitban, Szingapúrban, Katarban. A vendégmunkások hazautalásai fontos forrása a Fülöp-szigeteki gazdaságnak.

Bérkülönbség: A Fülöp-szigeteken egy gyári munkás nagyjából bruttó 100 000 forintot keres, míg Magyarországon legalább a minimálbért megkapja, ami bruttó 232 000 forint (de inkább többet). Egy fülöp-szigeteki ügynökség nettó 520 amerikai dolláros magyar fizetéssel csábít (180 ezer forint), ezen kívül ingyenes szállással, étkezéssel, utaztatással. Ha a minimálbért nézzük, akkor az a Fülöp-szigeteken 610 peso (PHP), 3800 forint naponta, míg Magyarországon 10 670 forint, tehát ebben közel háromszoros a bérkülönbség.

Munkaattitűd: A Fülöp-szigetekiek nagy munkabírású, szorgalmas, szabálykövető munkavállalók hírében állnak. Ahogyan a legtöbb vendégmunkásra igaz, rájuk is: azért jönnek, hogy minél több pénzt keressenek. Szívesen vállalnak túlórát, éjszakai műszakot.  Emellett lojális munkavállalók. Maradnak a vállalatnál, ha úgy érzik, hogy megfelelően kompenzálják őket, azt kapják, amit ígértek, vagy ha látják, hogy a munkaadó ugyanolyan keményen dolgozik, mint ők. Viszonylag gyorsan betanulnak, szívesen megosztják tudásukat, tapasztalatukat a kollégáikkal.

Néhány tanács vezetőknek

Már a toborzásnál nézzük meg a jelölt angoltudását néhány célzott kérdéssel. Nem mindenki tud jól angolul és ha valaki nem érti a munkautasításokat, az később visszaüthet. Ha bizonyos pozíciókra kell egy minimális testmagasság (például buszsofőr), azt is jelöljük a hirdetésekben/keresésben. A Fülöp-szigeteken a férfiak átlagos testmagassága 165 cm, a nőké 154 cm (ezek nagyjából 10 centiméterrel alacsonyabb értékek a magyar átlagánál).

A filippínó munkavállalók nagyon családcentrikusak. Azért is dolgoznak keményen és költenek keveset, hogy minél több pénzt haza tudjanak utalni a szeretteiknek. Állásajánlatnál csak olyan pénzösszeget mondjunk, amit biztosan teljesíteni tudunk. Rendkívül fontos számukra a napi kapcsolattartás a családtagokkal. Éppen ezért a munkásszálláson legyen erős Wifi-kapcsolat.

Ha bírálunk egy Fülöp-szigeteki munkavállalót (teljesítmény, pontosság), akkor azt ne nyilvánosan tegyük, hanem négyszemközt, akkor is diplomatikusan. Abban a kultúrában a kollégák előtti megszégyenítésnek sokkal rosszabb a fogadtatása, mint Európában. A Fülöp-szigetekiek vágynak arra, hogy eredményeiket a vezetés elismerje, nagy az ereje a nyilvános dicséretnek.

Győződjünk meg, hogy valóban megértette-e a munkavállaló kérésünket. A filippínó munkavállalók egy része ugyanis akkor is mosolyog és bólogat, amikor nem feltétlenül tudja, mi az elvárás vagy nem ért egyet a vezető javaslatával. Ez tekintélytisztelő, konfliktuskerülő alapattitűdjükből is fakad. Nehezen tudnak nemet mondani, így az “igen” is néha inkább “talán”-nak felel meg. Érdemes kiegészítő kérdéseket feltenni, például ezeket: "Mit gondolsz erről?", "Hogyan csinálhatnánk ezt jobban?", vagy "El tudnád ismételni, hogy mi a feladat / a lényeg?".

Ünnepeljünk együtt. A Fülöp-szigeteki munkavállalók igénylik a személyes kapcsolatokat. Örülnek annak, ha a vezető a családról kérdez, vagy ha a munkaadó a számukra fontos ünnepekről megemlékezik. Egy céges karácsonyi parti pedig összehozhatja a magyar és a Fülöp-szigeteki munkavállalókat is. 

A nyitóképen a Fülöp-szigetek nemzeti zászlója. Forrás: Pixabay

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk

Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk