kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 13 éve

A Grundfos és a Dalkia HR csapata a legjobb

A nagyvállalatok körében a Grundfos Magyarország, a közép- és kisvállalatok körében a Dalkia Energia Zrt. nyerte el "Az év Humán csapata - 2010" címet. A tavalyi évben végzett, nagy erőfeszítést igénylő HR munkáért pedig a Bonafarm Zrt. kapott különdíjat a tegnapi eredményhirdető ünnepségen. Bár a versenyre idén kevesebb cég nevezett, a pályázatokból az derül ki, hogy a mai gazdasági környezetben a HR-esek sokat küzdenek és nagyon kreatívnak kell lenniük.

Idén immár negyedik alkalommal hirdette meg az IVM-Bridge Tanácsadó Kft. Az év Humán csapata pályázatot. Ebben a versenyben olyan cégek mérettethetik meg magukat, amelyek felismerték a humán tőke jelentőségét, üzleti eredménynövelő hatását, és mindezt hitelesen, üzleti eredményekkel alátámasztva tudják bemutatni. - Idén összesen kilenc pályázat érkezett be, ami kevesebb ugyan a tavalyinál, de a pályázatok minősége továbbra is magas színvonalú - emelte ki Rácz László, az IVM Bridge Kft. ügyvezető igazgatója. Mint mondta, ebben az évben bővítették a jelentkezők körét és lehetőséget adtak a kis- és középvállalati szektor valamint egyéb szervezetek számára is a bemutatkozásra.

Nem volt azonban könnyű dolga a kilenctagú szakmai zsűrinek, a vállalatok ugyanis eltérő környezetből érkeztek. Egészen más lehetőségei vannak egy multinacionális cégnek, mint egy hazai vállalatnak, ahol sokszor azzal küzdenek, hogy nincs honnan jöjjön a know-how, nincs honnan ötleteket meríteni - emelte ki Lipcsei András, a bíráló bizottság elnöke. Hozzátette: éppen ezért is becsülendő, hogy sok cégnél gyakorlatilag önerőből, kiterjedt és nagy hagyományokkal rendelkező szakmai háttércsapat nélkül építenek fel példaértékű humán szolgáltatásokat, és vívnak ki stratégiai szerepet a HR-nek az adott vállalat életében.

A pályázaton induló cégek közül többen a humán innovációt állították pályázatuk fókuszába. Így tett például az AIESEC, vagy az Egis Nyrt. A gyógyszergyár HR osztályára a stratégiai gondolkodás és csapatmunka a jellemző, emellett pontosan választják ki és alkalmazzák azokat a HR eszközöket, amelyek a vállalati stratégia megvalósítását támogatják - mondta Lipcsei András.

Környezetvédelmi tudatosság, a munkatársak egészsége érdekében hozott preventív intézkedések, a dolgozói önkéntes programok jellemzik az Alcoa-Köfém HR stratégiáját. A cég HR-esei azt állítják, hogy a társadalmi felelősségvállalás cégérték növelő tényező. A BMI Capitalnál a zsűri azt értékelte, hogy a szervezet eredményesen, megfelelő hozzáállással támogatja az üzleti élet szereplőit, a kkv-kat. Dicséretesnek tartják, hogy a HR folyamatokat szervezetfejlesztési funkciónak tekintik és a cég jó példa arra, hogyan lehet a kapcsolati tőkét üzletté formálni.

A Magyar Posta érdemei között a tudásmegosztást, az önkéntes szerepvállalást, az eredményes HR aktivitást, a kompetencia alapú HR működtetését említette Lipcsei András, hozzátéve, hogy így a 2013-ban bekövetkező postai liberalizációra teljesen felkészült a szervezet, a HR rendszerek pedig támogatják az ehhez szükséges változásokat.

Megmérettette magát a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdasági kara is, pályázatukkal arra kívántak rávilágítani, hogy mit tehet egy vidéki egyetem a minőségi HR felsőoktatás megteremtésében. Mint a pályázati anyagból kiderült, professzionális HR oktatási rendszert működtetnek, ami szakmailag és emberileg is hiteles, valamint a gyakorlati életre készíti fel a felsőoktatásból kikerülő utánpótlást, akiknek így elhelyezkedési esélyeik is nőnek. A mindennapi gyakorlat oktatásba vitelét jól segítik a tapasztalatcserék és a vállalati projektekben való közreműködés.

Mit tudnak a legjobb HR csapatok?

A pályázatokban tehát különböző innovációs megoldások, szokatlan módszerek mutatkoztak meg, ugyanakkor azok a szervezetek lettek a legjobbak, ahol a HR csapat által kitalált ötletek, újdonságok valójában átmennek a vállalat egyéb területeire és valóban alkalmazzák, használják is azokat.


Rácz László (IVM Bridge Tanácsadó Kft.), Dr. Vargha Szabolcs (Dalkia Energia Zrt.), Urbán Anita (Grundfos Magyarország Gyártó Kft.), Jakobsen Petra (Bonafarm Zrt.), Vízy András (IVM-Bridge Tanácsadó Kft.)









(Fotó: Galántai Zoltán)

Ennek megfelelően a nagyvállalatok körében a Grundfos Magyarország, a közép- és kisvállalatok körében a Dalkia Energia Zrt. vehette át "Az év Humán csapata - 2010" címmel együttjáró Aranyhíd díjat, a tavalyi évben végzett, nagy erőfeszítést igénylő HR munkáért pedig a Bonafarm Zrt. kapott különdíjat.

A bíráló bizottság elnöke a pályázatokat értékelve elmondta: a megfelelő válságkezelésen túljutva 2010-ben a Grundfos intenzív HR rendszer- illetve szervezetfejlesztésbe kezdett. A standard kompetenciamenedzsment és az arra alapozott fejlesztési programok mellett kiemelkedő eredmény a stratégiai térkép bevezetése. A pályázat jól szemlélteti, hogyan lehet átgondolt kompetencia menedzsmenttel támogatni egy költségcsökkentési folyamatot úgy, hogy közben a hatékonyság és a vevőorientáció is növekedjen. Példaértékűnek tartja a zsűri azt is, hogy a HR a stratégiákhoz kapcsolódóan és abból levezethetően kezdeményez akciókat - fogalmazott Lipcsei András.

A Dalkia Zrt. esetében az eltérő vezetői kultúrák összehangolását, a tréningsorozat segítségével kialakított közös értékrendet, a szakmai tudás fejlesztését, a szervezetek közötti szinergia és tudásmegosztás eredményes megoldását díjazta a zsűri. Lipcsei András szerint ezek a projektek mind azt mutatják, hogy a HR szervezet jelentős mértékben hozzájárult a vállalat hatékony működéséhez, az eredményes üzleti eredmények eléréséhez. A bizottság úgy látta, hogy a HR élenjáró módszereivel egy nagy gonddal felépített programot - az ÉRTED projektet - valósított meg, méghozzá a vezetők és a munkatársak bevonásával.

A Bonafarm a 2010-es humántevékenység, HR, mint üzleti partner, humán innováció témájában nyújtott be pályázatot. A válság által különösen sújtott élelmiszeriparban, ahol egyébként is kevésbé jellemzőek a jól felépített rendszerek, még inkább szembetűnő volt a cég HR csapatának professzionális működése - hangsúlyozta a zsűri elnöke. Mint mondta, a társaság nagyon gyorsan és hatékonyan építette fel az új HR szervezetet, amelyben innovatív megoldásokat alkalmaznak. A 100 százalékban magyar tulajdonosi érdekeltségű csoport elsősorban a tulajdonosi integrációt koordinálja, és ebben az integrációban kiemelt szerepet játszik a HR.

A nyertes cégek HR vezetői elsősorban saját csapatukra a legbüszkébbek, a Dalkiánál pedig az egész vállalatot sikerült a HR projekt mellé állítani. A legnagyobb motivációt szerintük az jelenti, ha a csapat tagjait mindenbe bevonják, és úgy érezhetik, hogy ez a díj az ő eredményük. Bár már a válság nehezén túlvannak a vállalatok, a HR vezetőkre elmondásuk szerint még sok kihívás és tennivaló vár.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A vezetők majdnem fele aggódik vállalkozása hosszú távú fennmaradása miatt

Az előző évhez képest több mint kétszeresére (18%-ról 38%-ra) nőtt azon vezérigazgatók aránya, akik úgy vélik, hogy a globális gazdasági... Teljes cikk

"Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat." - interjú Urbán Anitával

“Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat, belső erőforrásokkal oktassuk, mert csak így fenntartható a... Teljes cikk

Legfontosabb HR trendek 2024-ben

AI, digitalizáció, megtartás, upskilling, reskilling, mindez bizonytalan környezetben. Komplex világunkban minden mindennel összefügg, ezért a HR-nek... Teljes cikk