kapubanner for mobile
Megjelent: 5 hónapja

A kiemelkedő karrier 7 titka

Vannak olyan konkrét és jól azonosítható tényezők, amelyek másoknál nagyobb mértékben képesek befolyásolni szakmai sikereinket. Így látja a Bécsi Egyetem (Universität Wien) két kutatója, akik karrierutakat tanulmányoztak és erről könyvet publikáltak Karrier Hullámvasút címmel. Íme a legfontosabb megállapítások.

Karrier, karrierépítés szakkönyv menedzsment-
images

A Karrier Hullámvasút (Karriereachterbahn) című frissen megjelent könyvükben Johannes Steyrer és Wolfgang Mayrhofer (Universität Wien) 30 év tudományos kutatás eredményét összegezve mutatnak rá azokra a faktorokra, amelyek sikeressé tehetik vagy éppen megtörhetik karrierünket.

Íme a kiemelkedő karrier 7 titka

A kutatók egy metaanalízis során több mint 500, évtizedeken átívelő tanulmányhalmazt elemeztek, keresve azokat a tényezőket, amelyek a leginkább meghatározzák az emberek szakmai pályáját. A kutatás során több mint 600 000 ember karrierjét vizsgálták világszerte, és a tanulmányba a 35 ország közötti kulturális különbségekre vonatkozó kutatásokat is bevonták.

Mint kiderült, a karrierek globális megítélése meglehetősen homogén. A kutatók hét olyan tényezőt azonosítottak, amelyekről az emberek úgy vélik, hogy befolyásolták a karrierjüket, származástól függetlenül.
1. Tanulás és fejlődés
A személyes fejlődésünkhöz kapcsolódó tényezők, egyebek mellett ami a saját képzettségeink erősítéséhez vagy a formális vagy informális ranglétrán való felemelkedéshez szükségesek.
2. Vállalkozói szellem/szemlélet
A vállalkozások önálló alapítása és vezetése.
3. Munka és magánélet egyensúlya
Azaz, hogy mennyire vagyunk képesek sikeresen összeegyeztetni életünk különböző területeit. Az egyensúly lehetőséget teremt számunkra, hogy az értékrendünknek megfelelően az élet különböző területeire összpontosítsunk függetlenül attól, hogy épp milyen életszakaszban járunk, vagy milyen események befolyásolják a mindennapjainkat. Így életünk bizonyos időszakaiban mi dönthetjük el, hogy kisebb vagy nagyobb hangsúlyt fektetünk a szakmai kötelezettségeinkre.
4. Pozitív hatás
Ez a tényező a mindennapi feladatainkon túlterjedő szakmai tevékenységünk előnyeit mutatja, amelyek egy nemesebb célt, vagy akár a közjót szolgálják.
5. Pozitív munkahelyi kapcsolatok
Ez az emberi kapcsolódás iránti alapvető szükségletünkre vonatkozik. Ilyen lehet a munkahelyi barátság, vagy a kapcsolatok által nyújtott boldogság érzése is.
6. Anyagi biztonság
A stabilitás iránti alapvető igényünket tükrözi. Ahhoz, hogy boldogulhassunk a mai modern társadalomban, elengedhetetlen a pénzügyi stabilitás, amely általában a fizetett munkát jelenti.
7. Pénzügyi siker
Ha az anyagi biztonság a kenyér, ami a túlélésünkhöz szükséges, a pénzügyi siker egy igazi gourmet fogás. Az anyagi jómód elérése a pénzügyi siker egy példája.

A pénz azonban nem minden: „A karriertervek nem csupán a pénzre fókuszálnak, és nem egydimenziós fejlődésről szólnak a ranglétrán” - emelte ki Steyrer. Ha az aktuális trendeket nézzük, láthatjuk, hogy a tanulás, a fejlődés és a vállalkozói szellem a legfontosabb tényezőkké válnak.

Know-how: A lényeg a kémiában és az alkalmazkodásban van

A tanulmány metaanalízise három sikerváltozóra összpontosított: 1. a ranglétrán való felemelkedés, 2. a jövedelem és 3. a karrierrel való elégedettség. Összesen 26 befolyásoló tényezőt vizsgált a tanulmány: ezek között szerepel például az egyéni potenciál (pl. személyiség vagy IQ), a teljesítményt (pl. motiváció és elkötelezettség), a különböző karrierterületek közötti különbségek (pl. szervezeti támogatás), a társadalmi tényezők (pl. társadalmi gyökerek) és az interakciós szempontok (pl. mentorálás, hálózatépítés, taktikai megközelítés stb.). Steyrer számára az alábbi tényezők a legérdekesebbek:

A vezető-beosztott (LMX) kapcsolatról kiderült, hogy a ranglétrán való felemelkedés legfontosabb tényezője. Úgy tűnik, hogy a vállalati hierarchiában való sikeres feljebbjutás kulcsa a vezetők és az alkalmazottak közötti bizalomteljes, lojális kapcsolat. Ezen felül a beosztottaknak érdemes a felettesük “belső körébe” tartozni.

Nem meglepő, hogy a jövedelmet leginkább a munkaórák száma határozza meg, amit rögtön utána az IQ követ.
A karrierelégedettség szempontjából a személy-környezet illeszkedés (illik-e hozzám a munkám) áll az első helyen, ezt szorosan követi az LMX-kapcsolat.

Üzleti tanulmányok szakon végzettek: amit a hosszú távú kutatások elárulnak

"Hosszú távú vizsgálatot is végeztünk az üzleti tanulmányokat végzettek karrierjéről" - mondja Steyrer, majd hozzáteszi: "A vezetői karrierek esetében az iránymutatás és a teljesítménymotiváció, valamint a kapcsolatteremtő képesség és a rugalmasság kombinációja döntő fontosságú az illető sikere szempontjából". A foglalkoztathatóság, azaz a karrier saját kezébe vételének képessége nemcsak a karriert segíti elő, hanem közvetlen hatással van a fizetésekre is: azok, akik e tényező tekintetében a felső negyedbe kerültek, körülbelül harmadával többet keresnek, mint az alsó negyed.

Az üzleti diplomások karrierstratégiájaként rendkívül fontos a kapcsolatépítés és a racionális érvelés képessége. "Ezek a tényezők a karrier előrehaladtával általában még fontosabbá válnak, mivel a nyomás egyre nagyobb, és egyre nehezebb érvényesülni" - mutat rá Steyrer.

Karrier: a férfiak és nők közötti különbségek

A WU kutatóinak elemzéséből az is kiderül, hogy a nőket inkább a jövedelmi, mint a karrierbeli különbségek sújtják. A WIFO, az osztrák gazdaságkutató intézet adatai szerint Ausztriában a nemek közötti bérszakadék - többek között a munkaidő, az iparág, az oktatás vagy a vezetői pozíciók figyelembevételével kiigazítva - 6,2%-ot tett ki, ha órabérre bontják. Johannes Steyrer csapata még egy lépéssel továbbment. Az üzleti diplomásokról szóló tanulmányukhoz olyan férfiakat és nőket választottak, akik a lehető legtöbb személyiségjegyben és munkaköri jellemzőben megegyeztek, és akik társadalmi és családi helyzetük (pl. házasság, élettársi kapcsolat, gyermekek) tekintetében is nagyon hasonlóak voltak. Lényegében virtuális ikreket kerestek. Mindhárom csoportot összevetve a férfiak és nők közötti jövedelemkülönbség az első 10 évben 24%-ot tesz ki. Ha a virtuális ikreket nézzük, ez az arány 13%-ra csökken. "A csoportok összehasonlítása azt mutatja, hogy a párhuzamosítás után a legfiatalabb (2010-es) csoporton belül szinte nincs jövedelemkülönbség. Ebben az összefüggésben egy dolog fontos: a személyiség vagy a munkahelyi jellemzők aligha tudják a különbséget csökkenteni. Ami döntő, az az emberek családi állapota. A nők nehéz döntés előtt állnak: vagy a családot és a gyermekvállalást választják, vagy a karrierépítés útjára lépnek. A kettő együtt nem megy." - foglalta össze az eredményeket Steyrer.

A két szerző: Johannes Steyrer, a Wien University Executive Academy EMBA Healthcare Management képzésének akadémiai igazgatója és a Wien University Bécs karrier- és menedzsmentszakértője és Wolfgang Mayrhofer, a WU Bécs Interdiszciplináris Menedzsment és Szervezeti Viselkedés Intézetének vezetője.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dolgozz bárhonnan - így élnek a digitális nomádok

Sokan vágynak arra, hogy ha éppen úgy tartja kedvük, egy egzotikus országban ébredhessenek, és az új országok, kultúrák, életmódok megélésének... Teljes cikk

5+2 dal a munkáról

Számos alkalommal írtunk már filmekről, sorozatokról, ahol a forgatókönyvírókat, rendezőket megihlette a munkahelyek világa. Nincs ez másként a... Teljes cikk

A kiemelkedő karrier 7 titka

Vannak olyan konkrét és jól azonosítható tényezők, amelyek másoknál nagyobb mértékben képesek befolyásolni szakmai sikereinket. Így látja a... Teljes cikk