kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Hét gyakori előítélet a karrierépítésben

"Kövérként nehezebb álláshoz jutni." "Csak kapcsolatokkal építhető karrier." "Bölcsészként kizárólag adminisztratív munka szerezhető." Ilyen és ehhez hasonló előítéletekkel gyakran találkozni álláskeresőkkel beszélgetve. A jobpilot.hu hét tézist gyűjtött össze. Mi igaz belőle és mi legenda?

images

Kövérként és előnytelen külsővel nehezebb állást találni

Részben igaz. A túlsúlyosakkal szembeni diszkrimináció sajnos nem fikció. "Állásinterjún nem nyújtottak nekik kezet, csak elvétve köszöntek nekik előre, miközben az állás megszerzésére is csekély esélyük volt" - derült ki a TÁRKI közelmúltban nyilvánosságra hozott kutatásából, melyben 51 eladói álláshirdetésre jelentkeztek álruhás tesztelők. A megfigyelés szempontjai közé tartozott az is, hogy külön kérdés nélkül mennyire tájékoztatták a jelentkezőket a kiszemelt munka részleteiről. A műszakok szerinti beosztást a kontrollszemélyek 70 százalékának elmagyarázták, míg ez az arány a kövéreknél mindössze 12 százalék volt. Két amerikai kutató, Susan Averett Standers Korenman felmérése szerint a kövér munkavállalók kevesebbet keresnek. Igaz az is, hogy a cégek többsége nem utasít el egy ápolt, kompetens, a pozícióra alkalmas jelöltet csak azért, mert túlsúlyos. Ha néhány kilo felesleget felhalmoztunk, ellensúlyozhatjuk igényes öltözködéssel és ápoltsággal.

Bölcsészdiplomával adminisztratív vagy fizikai munka szerezhető a versenyszférában

Nem igaz. Ha a bölcsészdiploma stabil, tárgyalóképes, magas szintű idegennyelv-tudással, lelkesedéssel, tanulásra való hajlandósággal párosul, akkor a privát szektorba igyekvők sem döngetnek zárt kapukat. Egyre több nagyvállalat alkalmazza előszeretettel ügyfélszolgálati központjaiban a nyelveket jól beszélő humán diplomásokat, és nem csak itt. A cégek úgy látják: a humán diploma nem hátrány a napi munkavégzéshez szükséges ismeretek szempontjából, mivel azokat céges tréningek keretében úgyis megtanítják. A kezdő pozíció rendszerint ugródeszka - az ambiciózusabb humán végzettségűek idővel továbbléphetnek a vállalati ranglétrán is.

Szorgalommal minden elérhető

Sajnos nem igaz, legalábbis a céges hierarchián felfelé igyekvőknek. A napi munkateljesítmény fontos szempontja a szorgalom, ám önmagában kevés a karrierépítéshez. Az IBM informatikai óriás által készített németországi felmérés szerint a szakmai siker csak 10 százalékban múlik a szorgalmon. 60 százalékban attól függ, mennyire tudjuk munkánkat láthatóvá tenni a főnök előtt, más szóval milyen jó az önmarketingünk.

Jó állás csak kapcsolattal szerezhető

Részben igaz. Gyakorló karriertanácsadók egybehangzóan állítják, a megüresedett pozíciók fele személyes kapcsolatrendszer útján kel el az álláspiacon. Vannak területek - ügyvédi, újságírói karrier, amelyeken személyes kapcsolatok nélkül szinte lehetetlen érvényesülni.
Emellett azonban a "nyílt" álláspiacon is lehet jó állásokat megcsípni. Jellemzően álláshirdetéssel töltik be a mérnöki, informatikai, gazdasági munkaköröket.
Jó azonban tudni: a kapcsolat nem mindenható: a pártfogó egy-egy állásinterjúig eljuttathat, ám alkalmatlanság esetén nem szerezhető meg az állás.

A gyermekvállalás kettétöri a karriert

Nem feltétlenül igaz. Ha a kismama a gyermek születése utáni időszakot igyekszik a karrierépítés szempontjából is kreatívan kihasználni - az otthon töltött idő alatt nyelvet, esetleg új szakmát tanul, diplomát, másoddiplomát szerez levelező tagozaton, menet közben is képben marad a szakmáját érintő változásokkal kapcsolatban, nyomon követi a szakterületén zajló új fejleményeket - máris nagyban növeli piaci esélyeit. A munkaadók egyébként is gyakran a karrierépítés szempontjából "tétlenül" töltött éveket fogadják kedvezőtlenül. A másik, amit a fiatal anyukák tehetnek a hatékonyabb érvényesülés érdekében: már az állásinterjún kihangsúlyozzák, hogy a gyermekek ellátása, felügyelete megoldható, és nem fog a mindennapi munka során fennakadást okozni.

Diploma nélkül lehetetlen karriert építeni

Tévhit, hogy csak diplomásként lehet karriert befutni, mindazonáltal diplomásként nagyobb eséllyel építhetjük fel szakmai pályánkat és nagyobb eséllyel juthatunk álláshoz.
Számtalan példa mutatja, diploma nélkül is lehet érvényesülni. William Henry Gates jogi tanulmányait a Harvard Egyeten két év után megszakította. Az ok: a fiatalember - akit később Bill Gates néven lett világhírű - barátjával, Paul Allennel karöltve elindította informatikai cégét, aztán a Microsofttal meghódította a világot.

De nem kell Amerikába menni további példákért. A közelmúltban bemutattunk egy magyar fiatalembert, Rácz Mihályt, aki a diplomázás előtt néhány hónappal otthagyta a főiskolát és Angliában próbált szerencsét. Gyári munkásként kezdte, majd pizzafutárként folytatta, mára három - a Domino's pizzérialánchoz tartozó - éttermet üzemeltet franchise-partnerként.

A legjobb hely társkeresésre a munkahely

Nem igaz. Ugyan a partnert a munkahelyen gyorsabban és alaposabban meg lehet ismerni, a cégvezetők többsége nem nézi jó szemmel, ha a munkahelyen társkeresés és intim kapcsolatépítés is folyik. A privát élet és a munka keverése összességében káros a karrierépítésre, konfliktus esetén mindkét területen károkat okoz, kiszolgáltatottá teszi a munkavállalót. Van olyan cég, ahol be kell jelenteni, ha kollégával jár valaki. Mindazonáltal egy osztrák felmérés szerint visszaesőben a munkahelyi partnerkeresés. Az ismerkedési toplistán a szórakozóhely, a barátok-ismerősök és az internet mögött található.

Takács Gabriella

  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk

BKIK Idegenvezetők Világnapja: rekord részvétel az idei 150 városnéző túrán

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából szervezett turisztikai programsorozat keretében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) több mint két... Teljes cikk