kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

A nyugdíj nem jelenti a munka végét

Zeng a sajtó a nyugdíjasok foglalkoztatása kapcsán, de mi motiválja a senior korosztályt a nyugdíj melletti munkavégzésre és hogyan lehet összeegyeztetni a családi és egyéb teendőkkel? Erről beszélgettünk Vörösmarty Évával, a Nyugdíjtöbblet munkatársával.

images

images

Kérdezhetném, hogy „pénzt vagy életet” jelent inkább a nyugdíj melletti munkavállalás? A legtöbben repesve várják a jól megérdemelt pihenést, Önnek mit jelent ez a munka?

Mindkettőt. Szerencsére fiatalon jöhettem nyugdíjba, így világos volt, hogy nem szeretnék otthon ücsörögni, tehát így találtam ezt a lehetőséget. Öt éve kerültem az euDIÁKOK Iskolaszövetkezethez mint bérszámfejtő, majd bérszámfejtési csoportvezető, de előtte egy multinál dolgoztam HR, bérszámfejtés, személyügy területén. A pénz sem mellékes, persze, tehát 50-50%-ban számít az aktív életforma és a jövedelem.

Mennyi idő telt el a nyugdíjba vonulás és a konkrét munkábaállás között?

Folyamatosan zajlott, nem volt megszakítás. Ugyanitt maradtam, a szakmában, ugyanazt csinálom, mint előtte annyi különbséggel, hogy korábban csoportvezetői beosztásban, most mint bérszámfejtő, csökkentett munkaidőben.

Mit jelent pontosan a csökkentett munkaidő?

Hivatalosan napi 6 órás munkaviszonyról van szó, de ezt rugalmasan kezeljük. Amikor a munka csúcsszezonja van, azaz a hó eleji bérkifizetések idején – 1-től úgy 18-ig – többet vagyok bent, máskor viszont szükség szerint. Akkor jövök, amikor kell.

Fizetési konstrukcióban hogy néz ki a nyugdíj melletti munkavégzés?

Ez a jövedelem nem befolyásolja a nyugdíjat, tehát mellette kapom a fizetést. Jelenleg rendes munkaviszonyban dolgozom, azaz mindenféle adót és járulékot vonnak a béremből, mintha nem lennék nyugdíjas, cserébe egy évnyi ledolgozott munkaviszony után 0,5%-os nyugdíjemelést kapok. Ha a nyugdíjszövetkezetben dolgoznék, kevesebbet vonnának ugyan a béremből, de nem kapnám a nyugdíjemelést. Ezt mérlegelni kell. Én most úgy látom, hogy annak éri meg leginkább ez utóbbi konstrukció, aki alkalomszerűen és nem folyamatosan dolgozik.

Nagyon fiatalos közegbe cseppent. Mennyire volt nehéz a beilleszkedés?

2012 óta dolgozom a cégnél, előtte is huszon-harminc évesek között dolgoztam, így nem volt nagy változás, bár nem voltak ennyire fiatalok a kollégáim. Úgy érzem, hogy nem volt probléma, megtaláltam a hangot a fiatalabb generációval és ők is velem.

Min múlott az összeszokás sikere?

Azt hiszem, hogy stílus kérdése és az emberi oldalánál lehet megfogni a dolgot. Szeretem a fiatalokat, sokat dolgoztam velük és én is inkább fiatalosnak érzem magam. Persze, a HR-es tapasztalatok is sokat segítettek a közeg megértésében, sokféle emberrel kellett együttműködnöm már. Jól érzem magam, szeretek itt lenni.

Hogyan tovább? Mik a tervek? Meddig lát előre?

Nagyjából egy évre előre tudok tervezni, hiszen a család is számít rám. Három lányunoka nagymamájaként tudom, hogy hamarosan nagyobb szükség lesz rám: ha a lányom visszamegy dolgozni egy év múlva, biztosan elkel majd a segítségem. Nyilván, pihenni is szeretnék valamikor, ez sem mellékes. Ezért praktikus, hogy egy évre előre gondolkodom, hosszabb időtávot most nem is látok át.

A Nyugdíjtöbblet Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet a munkaerőpiacon még aktív, nyugdíjas korosztály számára teremti meg a lehetőségét annak, hogy szaktudásukat, megszerzett munkatapasztalatukat szövetkezeti keretek között újra kamatoztathassák, valamint átadhassák a fiatal korosztálynak.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Minden váltáson gondolkodó munkavállaló potenciális jelölt

Kutatások szerint a munkavállalók közel egyharmada megfontolná a munkahelyváltást egy jó ajánlat miatt. Többszázezer betöltetlen pozíció jelzi,... Teljes cikk

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Teljes cikk

2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk