kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

A szenior munkaerő foglalkoztatásának legnagyobb előnye

A korábbi nyugdíjkorhatárokhoz viszonyítva mind többen és többen fogunk hosszabb időn keresztül dolgozni. A Hays toborzási szakértői szerint az idősebb korosztályt képviselő munkavállalók taníthatnak nekünk egy-két dolgot a munka világáról, ha hajlandóak vagyunk odafigyelni rájuk, abból sokat profitálhat karrierünk.

images

images

„A cégeknek muszáj lesz alkalmazkodniuk a korosodó munkaerőhöz, a munkavállalók pedig felnézhetnek idősebb kollégáikra és tanulhatnak tapasztalataikból” – mondja Alistair Cox, a Hays vezérigazgatója, aki ezt a kérdéskört vizsgálja nemrég publikált LinkedIn Influencer blogposztjában.

Egyes szektorokban, mint a gyártás, szállítmányozás, egészségügy és az oktatás, jelentősen magasabb az idősebb dolgozók aránya, mint más területeken, így amikor ezek az emberek nyugdíjba mennek, kiugró mértékű készséghiány keletkezik. Ám a munkáltatók addig is profitálhatnak abból az átfogó tudásból, amivel ez a tapasztalt munkaerő nap mint nap gazdagítja munkáját.

Ha egy vállalat elveszíti ezt a tudásanyagot, azzal versenyelőnyt is veszít, hiszen az idősebb alkalmazottak remekül tudják tréningezni a fiatalabbakat, megosztva évtizedes bölcsességüket az új generációval.

Ne szalasszuk el a lehetőséget, hogy kiaknázzuk a csapat szenior kollégáinak tehetségét és tudását abban a tekintetben is, hogy átadják a know-how-t a többi dolgozónak. Általában olyan kis- és középvállalkozásoknál fordul elő, hogy idősebb szakembereiket kérik meg, hogy házon belüli tréningeket tartsanak fiatalabb társaiknak, melyek nem rendelkeznek elegendő erőforrással külsős tréningek igénybevételéhez.

„Az elöregedő társadalmakban az embereknek hosszabb ideig kell dolgoznia, ezért méretétől függetlenül minden cégnek használnia kellene ezt a potenciális tréning erőforrást. Ennek fel nem ismerése pazarlás” – véli Alistair Cox.

Tehát mit tehetsz annak biztosítása érdekében, hogy karriered minél többet profitáljon idősebb kollégáid tapasztalata révén? A Hays az alábbiakat javasolja:

  • Keress magadnak mentort: Rengeteget tanulhatsz olyan szakemberektől, akik már elérték az általad áhított karrier célokat. Találj egy mentort, akár a szervezeteden belüli, akár külső szakértőt az iparágból vagy a szakterületedről, és kérd ki a véleményét, amikor karriereddel kapcsolatos döntésekre kerül a sor.
  • Up-skill: Az idősebb alkalmazottak nagy része szívesen osztja meg sokéves tapasztalatát. Ha van olyan szenior kolléga a vállalatnál, aki valamilyen speciális rendszer, készség vagy feladat szakértője, amit szeretnél szakmai repertoárodhoz adni, kérdezd meg, hogy beavatna-e téged is.
  • Tanulj a tapasztalataikból: A már hosszú évek óta a vállalatnál dolgozó szakemberek olyan átfogó szervezeti rálátással rendelkeznek, amit érdemes továbbadni a fiatalabbaknak. Ez magába foglalja a vállalatnál évtizedek alatt felhalmozott praktikus üzleti tapasztalatokat, de olyan finom részleteket is, hogy miért pont egy bizonyos módon kell elkészíteni a riportokat, vagy hogy adott információk megszerzéséhez kit is kell felkeresni.
  • Légy tudatában a készséghiányoknak: Számos szektorban a munkaerő nagy része a következő években várhatóan nyugdíjba fog menni, készséghiányokat okozva ezzel. Ha felismered a potenciális készséghiányt a szakterületeden, itt az idő, hogy együtt dolgozz egy tapasztalt kollégával és eltanuld tőle azt a technikai tudást és azokat a szakmai fortélyokat, amik elengedhetetlenek az adott területen. Ezáltal felkészülhetsz arra, hogy betöltsd a készséghiányt és értékes munkaerővé válj bármely vállalat számára.

    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    A tanár is munkavállaló!?

    Employer branding, toborzás, munkáltatói márka, karrierút, megtartás, juttatások, bérbenchmark stb. Szinte már elcsépelt szavak, unalomig... Teljes cikk

    Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

    A brain drain, azaz „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító... Teljes cikk

    Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

    Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a... Teljes cikk