kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Az IT-outsourcing partner kiválasztásának 6 aranyszabálya

A cégek egyre inkább saját alaptevékenységükre összpontosítanak és az egyéb feladatokat, például a céges informatikai rendszer kiépítését és üzemeltetését külső szolgáltatóra bízzák. A IT-outsourcing azonban komoly üzleti döntést követel, melynek kulcskérdése a megfelelő partner kiválasztása.

images

images

A választási szempontokat körültekintően kell kijelölni és értékelni, mivel a nem megfelelő összehasonlítással veszélyeztethetjük a kiszervezés eredeti céljait, azaz a költségcsökkentést és a hatékonyság-növelést. Az utóbbi időszakban a gazdasági válság hatására a vállalatoknak megnőtt az igénye az informatikai rendszereik kiszervezésére, így költségeik csökkentésére.

A NAVIGATOR Informatika Zrt. összegyűjtötte azokat az ismérveket és alapvető elvárásokat, amelyeket a nagyvállalatoknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak egyaránt szem előtt kell tartaniuk a racionális döntéshez, azaz a megfelelő IT-outsourcing partner kiválasztásához.

"A megfelelő IT-outsourcing partner kiválasztásánál véleményünk szerint minimálisan három feltételnek kell együttesen teljesülnie. Ezek a magas színvonalú és professzionális informatikai rendszerüzemeltetés, a fajlagosan alacsonyabb költségszint, illetve a szerződéses biztonság" - mondta Juhász Lajos, a Navigator Informatika Zrt. vezérigazgatója. "Az IT-outsourcing mellett döntő vállalatoknak éppen ezért nagy hangsúlyt kell fektetniük a szolgáltatással szemben támasztott elvárások alaposan átgondolt és a felek számára jól átlátható, pontos megfogalmazására. Ha ugyanis a fenti feltételek közül valamelyik nem teljesül, akkor veszélybe kerül az IT-outsourcing konstrukció lényege, azaz nem valósul meg a hatékonyság-növelés és költségcsökkentés" - tette hozzá Juhász Lajos.

IT-outsourcing szolgáltató kiválasztásának 6 aranyszabálya:
1. Elsődleges döntési szempontok: az ár, a referenciák, a szakmai kompetencia és a folyamatos rendelkezésre állás
2. A szolgáltatástól elvárt igények pontos meghatározása
3. A szolgáltatást választó vállalat méretének figyelembe vétele
4. Az IT-outsourcing szolgáltató, mint stratégiai partner?
5. Foglalkoztatási garancia
6. További alapvető elvárások a leendő partnerrel szemben


A NAVIGATOR tapasztalatai szerint elsősorban azok a vállalatok helyezik ki informatikai tevékenységüket, ahol informatikával támogatottak az értékteremtő folyamatok, illetve az adott szervezetnél fontosnak tartják a folyamatos, magas szintű rendelkezésre állást, mindig figyelnek a biztonságos működésre és a költségek szinten tartására. Emellett azok a vállalatok döntenek a kiszervezés mellett, amelyeknél korábban már előfordult jelentős adatveszteséggel vagy költséggel járó informatikai rendszerösszeomlás. A NAVIGATOR ügyfelei leggyakrabban saját eszközeik üzemeltetésére, többek között felhasználó támogatásra, alkalmazás menedzsmentre és saját infrastruktúra üzemeltetésére adnak megbízást, de a vállalat ügyfélkörében számos olyan cég is megtalálható, amelyeknek teljes informatikai infrastruktúráját a NAVIGATOR biztosítja.

Ez utóbbi lehetőséget korábban jellemzően a 100 főnél több munkatársat foglalkoztató vállalatok választották. A NAVIGATOR PC-mentes BUDGET-IT szolgáltatásának köszönhetően azonban az IT-outsourcing már a kis- és közepes méretű vállalatok számára is elérhető, hiszen kezdeti beruházás és saját informatikai infrastruktúra nélkül vehetik igénybe a szolgáltatást.


1. Elsődleges döntési szempontok: az ár, a referenciák, a szakmai kompetencia és a folyamatos rendelkezésre állás



Az informatikai erőforrás-kihelyezés komoly üzleti döntést követel a vállalatok vezetőitől. A kiválasztásnál döntő szerepet játszik az ár, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben még inkább alapvető elvárás a szolgáltatások minél alacsonyabb költségszintjének biztosítása. A másik fontos tényező a szakmai kompetencia, mivel a szolgáltató csak a megfelelő tapasztalatok birtokában képes megalapozott tanácsokat nyújtani a rendszer optimalizálására, működésének stabilabbá és hatékonyabbá tételére. Jól működő IT-outsourcing szolgáltatás esetén a szolgáltatónak garantálnia kell az üzemfolytonosságot, ezért a folyamatos rendelkezésre állás szintén elengedhetetlen szempont a kiválasztásánál. Ha pedig a szolgáltató mindemellett egy meggyőző referencialistát is fel tud mutatni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy informatikai rendszerünk megfelelő kezekbe kerül.


2. A szolgáltatástól elvárt igények pontos meghatározása



A NAVIGATOR szakértői szerint egy megfelelően működő IT-outsourcing szolgáltatásnak mindig minőség- és hatékonyságbeli javulást kell eredményeznie. Amennyiben a kiszervezés mellett döntünk saját munkafolyamataink jellegéhez legjobban illeszkedő szolgáltatási konstrukciót kell kérnünk a leendő partnertől. Pontosan meg kell határozni az elvárt szolgáltatási csomagokat és a garantált szolgáltatási szinteket, valamint el kell dönteni, mely tevékenységek kerülnek kiszervezésre: például a szoftverleltár kezelését, vagy a szerverek üzemeltetését rábízzuk-e a szolgáltatóra. Ha ezt elmulasztjuk, előfordulhat, hogy olyan szolgáltatásért kell majd fizetnünk, amelyet valójában ki sem használunk.

A minőség folyamatos mérésére szolgáló SLA (Szolgáltatási Szint Megállapodás - Service Level Agreement) szintek például garanciát jelentenek a szolgáltatás minőségére. Az SLA szintekhez első lépésként éretté kell tenni az informatikai rendszert, amelyre egy jól behatárolt átmeneti időszakot, projektet kell meghatározni. Ennek a költségét a szolgáltató viseli, amelyhez határozott idejű (3-5, akár 7 éves) szerződést kell kötni.


3. A szolgáltatást választó vállalat méretének figyelembe vétele



Az informatikai tevékenység kiszervezése már a kis- és közepes méretű vállalatok számára is rövid távú megoldást jelenthet költségeik csökkentésében és hatékonyságuk növelésében. Az IT-outsourcing szolgáltatónak a vállalatok méretének és fenntartási költségeiknek megfelelően kell kialakítani az árakat, hogy valóban személyre szabott és költséghatékony szolgáltatást nyújtson. Kiemelt szerepet kap tehát a leendő IT-outsourcing szolgáltató ügyfelei és a szolgáltatót választó cég méreteinek hasonlósága, mivel a tapasztalatok szerint a nagy ügyfelekre szakosodott szolgáltatók méretgazdaságosságuk kihasználásának következtében a kisebb vállalatoknak csak magasabb árú ajánlatot tudnak adni.


4. Az IT-outsourcing szolgáltató, mint stratégiai partner?



Fontos, hogy az informatikai rendszer rugalmasan és a lehető legalacsonyabb költségek mellett, időben tudja követni a vállalatunk vagy környezetének változásait: például a hálózat, a tűzfalak, vagy a vírusvédelem fejlesztéseket. Ennek érdekében a megfelelő IT-outsourcing ajánlatban a szolgáltató, mint stratégiai partner szerepel, felvállalva, hogy az üzemeltetett rendszert folyamatosan informatikai szükségleteinknek megfelelő szinten tartja. A stratégiai partnerség mindkét fél számára kölcsönös előnyöket jelent, így például az ügyfélnek nem kell külön fizetnie a rendszerbevezetéseknél, fejlesztéseknél, méretezésnél, illetve egyéb változásoknál.


5. Foglalkoztatási garancia



Megfelelő informatikai outsourcing szerződés esetén a szolgáltató foglalkoztatási garancia keretében átveszi, minősíti és a megfelelő feladatkörben magasabb hatékonyság mellett foglalkoztatja a vállalat informatikai munkatársainak egy részét. Ennek köszönhetően az informatikai folyamatok is gördülékenyebben működhetnek. A NAVIGATOR a korábbi informatikai alkalmazottak átlagosan 70 százalékát foglalkoztatja tovább egy-két éves foglalkoztatási garanciát nyújtó szerződés keretében.


6. További alapvető elvárások a leendő partnerrel szemben:



- Az IT-outsourcing partner rendelkezzen korszerű és hatékony üzemeltetési eszközökkel: telefonos ügyfélszolgálattal, megfelelő nyilvántartási rendszerrel, felügyeleti és menedzsment eszközökkel.

- Az IT-outsourcing partner biztosítsa a szoftverek legalizációját.

- Az IT-outsourcing partner rendelkezzen felelősségbiztosítással.

- Az IT-outsourcing partner garantáljon biztonsági minimumokat.

- Az IT-outsourcing partner rendelkezzen stratégiával arra vonatkozólag, hogy milyen szervezeti megoldással valósítja meg a kiszervezés után a hatékony kommunikációt.

- Az IT-outsourcing partner felé legyen elvárás, hogy megfelelő nyilvántartási rendszerrel rendelkezzen a helyes informatikai eszközgazdálkodáshoz, elősegítve például a gépcserék költségoptimalizálását.


Mi történik, ha választottunk?



Az IT-outsourcing alapvetően üzleti döntés, ezért ahhoz, hogy valóban élvezhessük a szolgáltatás adta előnyöket, a megfelelő partner kiválasztása után körültekintően kell eljárnunk az IT-outsourcing szerződés elkészítésekor is, hiszen ez a mozgatórugója az IT-outsourcer partnerrel folytatott hosszú távú és sikeres együttműködésnek. A legfontosabb kritériumok többek között az IT-outsourcing szerződés tárgyának, a szerződéses garanciáknak és a mérési metódusoknak a pontos definiálása, hiszen csak így optimalizálhatók a jövőben elvárt szolgáltatási szintek. A kártérítés tárgyi és időbeli korlátainak meghatározásával pedig egyértelművé tehető a felek kártérítési felelőssége.

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Több az álláshirdetés februárban, közel 32 000 munkakör vár betöltésre

Januárról februárra 29 172-ről 31 665-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 2500-zal több az előző hónapnál, egy... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb üzleti szolgáltatóközpontok? - Itt a lista

A shared service vagy business service iparág az utóbbi tizenöt év jelentős munkahelyteremtője, már mintegy 100 000-en dolgoznak ilyen egységekben,... Teljes cikk

Muszáj feljebb lépni a munkahelyi "táplálékláncban"!

A mesterséges intelligencia óhatatlanul egyre nagyobb teret nyer a szolgáltatóközpontok (BSC) működésében is. Ugyanakkor a legtöbb cégnél még... Teljes cikk