kapubanner for mobile
Megjelent: 6 hónapja

Az X generációs munkavállalók speciális juttatásokra vágynak, és egyre több helyen meg is kapják azokat

Az idősödő szüleiket gondozó és közben gyerekeiket is nevelő munkavállalók teljesen más juttatásokra vágynak, mint egy huszonéves fiatal. De vajon hogyan tudják segíteni az 1965 és 1980 között születetteket a vállalatok, és hogyan profitálhatnak ebből hosszú távon?

Az X generációs munkavállalók speciális juttatásokra vágynak, és egyre több helyen meg is kapják azokat-

A középkorú munkavállalók olyan juttatásokra tartanak igényt, mint az idősgondozási támogatás, az egészségügyi szűrővizsgálatok, a menopauza-támogatás és ehhez hasonlók.  Egyre többen meg is kapják ezeket, amiből a munkáltatók is profitálnak – írja a BBC.

Az X generáció válaszút előtt áll. A Baby Boomerek és az ezredfordulósok közé ékelődve ez a generáció az élet "szendvics" szakaszában van. Nagyrészt ők felelnek idősödő szüleik gondozásáért, gondoskodnak iskoláskorú gyermekeikről, miközben saját életüket, karrierjüket és egészségüket is menedzselik. Ha a vállalatok meg akarják tartani az X generációs munkavállalóikat, akiket nagyjából az 1965 és 1980 között születettekként határoznak meg, akkor reagálniuk kell ezekre a kihívásokra. Ezért világszerte egyre több vállalat vezet be olyan juttatásokat, melyek a középkorúak egészségéhez és életmódjához igazodnak. A szűkös munkaerőpiacon a személyre szabott juttatásokat kínáló munkáltatók kiemelkednek a többi közül.

A támogatás érzése és a növekvő teljesítmény

A Salesforce felhőszoftver-vállalat nemrég bevezetett egy idősgondozási juttatást az öregebb családtagokat gondozó alkalmazottak számára, valamint a rák korai felismerését célzó, az 50 év feletti korosztályt célzó programokat. Az Adobe szoftvercég olyan szolgáltatásokat kínál, amelyek segítenek a munkavállalóknak a gyerekeik egyetemi felvételi folyamatának menedzselésében, valamint lehetőséget biztosítanak az idősgondozással és az otthoni ápolással kapcsolatos konzultációkhoz. A menopauzát támogató szolgáltatások is megjelennek számos globális vállalatnál, kicsiknél és nagyoknál egyaránt.

"Az ilyen szolgáltatások előnyei túlmutatnak a gazdaságosságon" - mondja Peter Bamberger, a Tel Aviv-i Egyetem Coller School of Management professzora. "Olyan szolgáltatásokról beszélünk, amelyek közvetlen hatással lehetnek a dolgozó gyermekeire és szüleire. A vállalatok nem csupán pénzügyi segítséget nyújtanak, hanem erős érzelmi kapcsolatot építenek ki - megmutatják, hogy törődnek a munkavállalóikkal"." A munkáltatók nem puszta önzetlenségből kínálják ezeket az új juttatásokat. A programok viszonylag költséghatékonyak. A kutatások szerint a munkavállalók igényeihez igazított juttatások hatással lehetnek a dolgozók megtartására és a teljesítményre is. A Gartner tavaly végzett felmérése, amelyet a BBC ismertetett, kimutatta, hogy egy átgondolt juttatási stratégia 11%-kal növelheti a munkavállalók maradásra való hajlandóságát, és 12%-kal növelheti a teljesítményüket.

"A munkáltatók tisztában vannak azzal, hogy idős szüleiknek szakembert vagy megfelelő bentlakásos intézményt találni időigényes és érzelmileg is nehéz feladat" - mondja Bamberger. "A vállalatok tisztában vannak vele, hogy ez időt vesz el a munkanapból, és ha tudnak ebben segíteni a dolgozóiknak, akkor sokkal inkább jelen lesznek a munkanapjaik során és jobban fognak tudni koncentrálni

Öt generáció van a munkaerőpiacon, így a juttatások már nem jelentenek egyöntetű megoldást minden korosztálynak.  A munkáltatók egyre inkább igyekeznek alkalmazkodni alkalmazottaik változó igényeihez, ahogyan életük és karrierjük során haladnak előre - mondja Lauren Winans, a Next Level Benefits, egy pennsylvaniai, amerikai székhelyű HR-tanácsadó cég vezérigazgatója. "A vállalatok megnézik a munkaerő demográfiai adatait, és azt kérdezik: hol tart ez a személy az életében? Mivel kell szembenéznie? Hogyan tudjuk célzottan befektetni a juttatási dollárjainkat?"

Az egyik legnépszerűbb új juttatás a menopauza-támogatás. A menopauza nemcsak a munkavállalók, hanem a munkáltatók számára is kihívást jelent; a Mayo Clinic áprilisban közzétett tanulmánya szerint a menopauza tünetei évente körülbelül 1,8 milliárd dollár (1,42 milliárd font) kieső munkaidőt okoznak. Idén a Genentech amerikai biotechnológiai vállalat az egyik munkavállalói csoport kérésére 13 500 dolgozója és házastársaik vagy partnereik számára vezetett be menopauza-specifikus ellátást. A juttatás magában foglalja a hozzáférést a klinikusokkal való on-demand videós találkozókhoz, a menopauza tüneteinek kezeléséről szóló tanfolyamokhoz és a személyes ellátókhoz való beutalást.

A Genentech alkalmazottainak 54%-a nő, és a munkavállalók átlagéletkora 45 év. "Valószínű, hogy sok alkalmazottunknak lesz menopauzája, miközben itt dolgozik, és szeretnénk, ha könnyen hozzáférhetnének az ellátáshoz" - mondta Cori Davis, a vállalat személyzeti vezetője. Scott Floyd, a Cisco globális juttatási vezetője szerint a kommunikációs vállalat idén indította el a concierge care juttatást, amely az idős szülő gondozásának, a speciális igényű gyermek támogatásában nyújt segítséget. A juttatást azután vezették be, hogy egy júniusban végzett negyedéves felmérés kimutatta, hogy sok alkalmazott, különösen a gondozási feladatokat ellátó nők úgy érezték, hogy túlterheltek. Az X generációs nők voltak a leginkább érintettek.

Az X generációs munkavállalók speciális juttatásokra vágynak, és egyre több helyen meg is kapják azokat
fotó: unsplash

Pihenni is tudni kell

"Egyértelmű volt, hogy a vezetőknek és gondozóknak - a szendvicsgenerációnak - több támogatásra van szükségük" - mondja Floyd. A vállalatnak van egy további juttatása is, amely segít az alkalmazottaknak abban, hogy otthoni gondozót találjanak és alkalmazzanak egy felnőtt családtagjuk számára.  "A juttatások egyszerre kézzelfogható támogatások, és pszichológiai szempontból is fontosak" – mondja Carol Kulik, a Dél-Ausztráliai Egyetem humánerőforrás-menedzsmentre szakosodott professzora. "Azt jelzik, hogy a munkáltató törődik veled és a képességeiddel, és hogy értékel téged, mint embert." A kutatások szerint ez még azokra a juttatásokra is érvényes, amelyeket a munkavállalók nem feltétlenül vesznek igénybe. Kulik szerint például előfordulhat, hogy a munkavállalóknak nincs szükségük egy bizonyos juttatásra azonnal, de rájönnek, hogy a közeljövőben szükségük lehet rá.

 "50 éves kor körül az emberek kezdik a fizikai hanyatlás jeleit mutatni - ez gyakran nem katasztrofális, kezelhető -, de az illető rájön, hogy az élet véges" - mondja Kulik. Ezért van az, hogy ebben a korosztályban nagy népszerűségnek örvendenek majd az olyan juttatások, mint az úgynevezett "nagyszülőségi szabadság", ami lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy szabadságot vegyenek ki unokáik támogatására és gondozására, valamint a CVS által kínált programok, amelyek lehetővé teszik a dolgozóknak, hogy szezonálisan két helyszín között ingázzanak, és teszteljék a nyugdíjba vonulást. Nem véletlen, hogy a vállalatok most vezetik be ezeket az új juttatásokat. A bizonytalan gazdasági helyzet közepette a vállalatokra nagy nyomás nehezedik, hogy stratégiai szempontból jobban osszák be az erőforrásokat - mondja Winans, a juttatások tanácsadója.

"Két évtizede dolgozom a vállalati juttatások adminisztrációjában, és azt kell mondanom: menopauza juttatások - soha nem gondoltam volna, hogy valaha is látni fogok ilyet. Izgalmas, hogy függetlenül attól, hogy hol tartasz az életedben, lesz egy új juttatás, amelyhez hozzáférhetsz” – mondja Winans.

 

BBC

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk

Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk