kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 9 éve

Bármennyi vagy semennyi - mennyi a szabadság a startupoknál?

Mennyi a szabadság és munkaidő a startupban? Van, ahol nincs, mert frissen indult, megveszekedett sok, ha már fut. Azt is megkérdeztük, hogyan oldják meg a kontinensnyi távolságokat.

images

Indul a Brewie

Sörfőzés tisztán

A termék rengeteg pozitív visszajelzést kapott. A magyar projekt három jelentős díjat nyert startup- és dizájnversenyeken, a pénzszerzéshez az Indiegogo közösségi finanszírozási oldalon kampányolnak, és bő egy hét alatt az érdeklődők befizették a célul tűzött 100 ezer dollárnyi tőkét, amiből a befizetők részére felajánlott gépek készülnek, valamint a gyártás előkészítésére és beindítására fordítják. Egy gép ára ezer dollár alatt állhat meg sorozatgyártásban.

A Brewie-t első körben a házi sörfőzőknek szánták, és több ismert mester sörfőző véleményét kikérték a tesztelés során. Kiderült, hogy azonos minőségű és ízű sört képes készíteni a gép a receptek alapján egymás után 30-40 alkalommal. „Rá kellett azonban ébrednünk, hogy nem a házi sörfőzők lesz a piacunk, mivel szeretnek a megszokásaik szerint dolgozni, és kedvelik az ezzel járó macerát is, mi pedig éppen ettől kíméljük meg a sörfőzőket” – tudtuk meg Pál Marcelltől, aki szerint az ezzel járó kosz és rendetlenség nem minden esetben váltja ki az inkább pihenni, vagy más programra vágyó barátnők és családtagok lelkesedését. Mi tesszük hozzá, hogy a kézművesnek nevezett magyar sörök ízének állandóságát nehezen tudják biztosítani a főzdék, ami talán okot adhatna az együttműködésre, mivel alkotói állítják, profi és amatőr felhasználóknak egyaránt sikerrel használhatják. Jelenlegi tervei szerint 4 darab 5 literes hordóban tárolható be a sör, de meg kell várni az 1-2 hetes erjedést, és utána fogyasztható.

A hazai fejlesztést követően a cég főképp külföldi piacokban gondolkodik. Célpiaca Nyugat-Európa és az USA. Anglia mellett szól az üzleti környezet, Németország az olcsóbb szállítás és zökkenőmentesebb gyártás miatt vonzó a cég működtetésére. Másrészt Pál Marcell azt tapasztalta, hogy Nyugat-Európában több szakmai és finanszírozási támogatási lehetőséggel lehet élni, mint Magyarországon. Ennek ellenére a Brewie természetesen itthon is kapható lesz épp úgy, mint máshol.

„Tél Andrással és Schlotter Gergővel már a gimnázium alatt nagyon jó barátok voltunk ” – mondta el a Brewie sörfőző automatát megvalósító csapat ügyvezetője a robotikában gyakorlott két társalapítóról. Pál Marcell Dániában tanult és németországi startup cégeknél volt marketinges és üzletfejlesztő egészen addig, amíg megkóstolta Tél András otthon főzött sörét. „Jó az íze, de miért nem főzöl belőle többet? – kérdeztem, mire elmondta, hogy túl sok vele a macera és a piszok. „Miért nem automatizálod?” – folytattam, és kiderült, hogy már első 3 fázissal elkészült, a többihez pénzre és időre volna szükség – a tavaly augusztusi sörözős beszélgetésnek az lett a vége, hogy Pál Marcell hazatért Dániából.

A Brewie csapata


Azóta egy budapesti lakásban, pontosabban annak a nagyszobájában megvalósította az otthoni sörfőzésre alkalmas gépet három mérnökkel és két designerrel. Utóbbiak, Szegedi Attila és Sarkadi Zsolt új designt terveztek az elsőre nem túl szépre sikeredett terméknek és felhasználóbarát kezelői felületet is adtak. Valamint Gajdó Gyula, aki a mérnöki tudásával a fejlesztést segíti. Őket a barátaikon keresztül ismerték meg.

Marcell szerint a csapatnál motivációból nincs hiány. „A semmiből készíteni valamit, ennek a víziónak az átérzése a legfontosabb, ami megtörtént” – mondta. Mivel új vállalkozásról van szó, naponta vannak új kérdések, amikre nem mindig sikerül azonnal megtalálni a helyes válaszokat. Megszabott napi munkaidő nincs, és szabadságra se nagyon mentek eddig, ami nem meglepő egy induló startupnál.

LogMeIn: nem kell 3 héttel előre bejelenteni a szabadságot

Távolról lehet elérni, felügyelni és támogatni számítógépeket és egyéb eszközöket a LogMeIn megoldásaival. 800-nál több munkavállalójukkal ma már sokkal inkább világcégnek tekinti magát, mint startupnak, de nem akar elszakadni a gyökereitől. „Nem klasszikus multi munkahely megvalósítására törekszünk, hanem családias, barátságos környezetre” – mondta el Oroszi Kata toborzásért felelős munkatárs. A HR-rendszereiket globálisan vezetik be, a hazai HR a fővárosi és a szegedi munkatársak ügyeit viszi, a bostoni dolgozónak saját HR-csapata van.

A LogMeIn irodája


A munkaidőt és a szabadságot rugalmasan, az adott ország törvényei szerint kezelik az irodák. Oroszi Kata kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a szabadság nem lehet több mint amennyit az adott irodának otthont adó ország törvénye előír, azonban a munkavállalók szabadon gazdálkodhatnak vele. Eldönthetik, hogy pl. egyszerre 1-1 napra van szükségük, vagy többre, vagy egyben veszik ki az egészet. Nem kell 3 héttel előtte bejelenteniük, elég a csapattal egyeztetniük a részleteket. A heti 40 órás munkaidő beosztása egyénenként változik, és mivel a cég úgy tekint munkatársaira, mint felelős felnőtt emberekre, Oroszi Kata szerint nem élnek vissza ezzel.

Ustream: annyi a szabadság, amennyit a munkavállaló jónak lát

Medveles a Hargitáról, NASA TV az űrállomásról – többek között ilyen élő közvetítései vannak a Ustreamnek, melyek használatosak a céges virtuális kapcsolattartásban is. Fehér Gyula és két egykori amerikai katona alapítása Budapesten végzi a kutatás-fejlesztést, San Francisco viszi a sales-t, pénzügyet és marketinget.

A cégnél teljesen kötetlen a munkaidő és annyi a szabadság, amennyit a munkavállaló jónak lát. Ha úgy alakul, hogy ez több, mint a törvény szerint előírt, az nem jelent gondot a Ustreamnél.

A Ustream irodája


„Amikor Richard Branson, a Virgin Group vezetője korlátlan szabadságról tett kijelentését felkapta a sajtó, mosolyogtunk, mert a Szilícium-völgyben már régen így dolgoznak a cégek, köztük mi is. Akit nem korlátozol be 9 és 5 óra közé, annak nem korlátozod a kreativitását sem. Ezért akinek az felel meg, dolgozhat szombaton és vasárnap is. Ha zseniális produktum a vége, akkor utána gond nélkül elmehet két hét szabadságra. Nálunk a vezetők nem parancsokat osztogatnak, szabadon dönthetnek a kollégáink, és a közös cél érdekében mindenki szívesebben csinálják a munkáját, többet tesz bele” – tudtuk meg Varró Balázstól, a Ustream kommunikációs vezetőjétől.

Prezi: a magyar és az amerikai munkaidőt kell összeegyeztetniük

A három Prezi-alapító
A múlt év egyik vezető magyar startup híre, hogy a Microsoft előjött egy fejlesztéssel a Prezi ellensúlyaként. Faix Csaba kommunikációs vezető szerint az már önmagában siker, hogy a Microsoftnak kellett reagálnia a Prezire, hiszen 2009-ben még egyeduralkodó volt a piacon. Ezzel a súlyos versenyhátránnyal meg kellett birkózniuk az induláskor, mert a befektetők eleinte nem hittek abban, hogy a Microsoft mellett fel tud épülni egy konkurens.

Budapesten fejlesztenek, s mivel az amerikai piac a legfontosabb, San Franciscóban kötik az üzleteket. „Ha például, az egyik budapesti mérnökcsapat éjfélig bent van az irodában, mert együtt dolgoznak az amerikaiakkal, akkor ők nyilván nem fognak reggel 8 órára bejönni, hanem mondjuk csak délre ” – mondta el a kommunikációs vezető a munkaidővel kapcsolatban.

Prezi-iroda


80 amerikai munkatársuk dolgozik a sales-en, itt van a pénzügy és marketing. Hiba volna távol maradni innen, mert San Francisco egyet jelent a Szilícium-völggyel, ez a startup világ központja, oda tartozik például a Facebook, Apple, Twitter. „Ebben az erős tudásközpontban nyitottak a cégek, erős szövetséget alkotnak a virtuális network területen. A szakmámnál maradva, ha valaki megpróbálná felvenni a kapcsolatot egy Szilícium-völgyben letelepedett cég kommunikációs vezetőjével, nagy eséllyel reagálna, és meglenne a találkozó is” – tudtuk meg Faixtól. A kommunikáció terén Latin-Amerika, Észak-Amerika, Ázsia, Európa, Ausztrália egységek szerint osztják be a munkát.

NNG: a beosztás a munkavállaló privilégiuma



A navigációs szoftvereket gyártó NNG budapesti és szegedi szoftverfejlesztői együtt dolgoznak egész nap, ezért a virtuális csapatmunka nem kerül annyira előtérbe, mintha más-más országban, egymástól távol lennének. Magyari Andrea HR-igazgató elmondta, hogy a cég a személyes kommunikációban hisz. Bevett gyakorlat, hogy egy ún. resident engineer program keretében a munkatársak külföldi partnereiknél töltenek néhány hónapot, ami segíti a kapcsolatépítést, tudásmegosztást ás azt, hogy azonnal reagáljanak a felmerülő technológia problémákra. A cég bázisa és a HR-központ egyaránt Budapesten van. Az USA-ban, Kínában, Indiában és Japánban lévő irodáik személyi ügyeinek ellátásában helyi szakértők segítik a budapesti központot.

„A fejlesztők, programozók eredményességét nem lehet napszakhoz kötni, ezért biztosítjuk számukra a kötetlen munkaidőt. A heti 40 óra beosztása az ő privilégiumuk egy bizonyos vezetői kontroll mellett; ugyanakkor elvárjuk, hogy a kollégák bizonyos időszakokban az irodában tartózkodjanak – mondta el a HR-vezető. Magyari Andrea szerint ez a munkarend önmagában nagy önállóságot és mozgásteret jelent, emellett a tényleges szabadságukkal is maguk rendelkeznek a dolgozóik. Mindamellett komoly csapatvezetői felelősség a kollégák egyenletes szabadságoltatása, hogy minden munkatárs megfelelő időközönként kipihenje magát és feltöltődjön. „Több hónapos távollétre is van példa külföldi út, tanulmányok esetén. Az egyik kollégánk ezt a lehetőséget arra használta fel, hogy végigjárja az El Caminót ” – tudtuk meg Magyari Andreától.



A teljesen kötetlen munkaidő és korlátlan szabadság engedélyezése kapcsán Magyari Andrea elmondta, hogy ugyan a szoftverfejlesztésben elképzelhető lehetne a még nagyobb rugalmasság, ami javíthatja a dolgozók teljesítményét, de mindkét területnek törvényi szabályai vannak, amiket az NNG is betart.

Virtuális csapat irányítása - hogyan?

A Ustreamnél gyakori, hogy a munkatársak otthonról kapcsolódnak be a munkába skype-on vagy e-mailben. Ezen kívül saját találmányukkal oldják meg a kapcsolatot. Megszokott, hogy a heti rendszeres megbeszéléseket magyar idő szerint este 9-kor tartják Ustreamen, amibe minden érintett a saját számítógépén jelentkezik be. A szervező látja, hányan kapcsolódtak be, így az is kiderül, hogy vannak-e annyian, hogy érdemes megtartani, vagy másik időpontra kell tenni, és nem szükséges az egész társaságot összegyűlni egy tárgyalóban.

A Prezi Budapesti és San Francisco-i irodáinak munkatársai évente egy alkalommal mindannyian találkoznak a power week-nek nevezett alkalmon. A napi kapcsolattartásban a Blue Jeans videokonferencia rendszert használják a skype és e-mail mellett. A virtuális kapcsolat fenntartása nem okoz gondot, külön tréningekre nincsen szükség, a mérnökök számára ez a természetes világ.



„Délután 5 és 8 között szoktuk tartani a megbeszéléseket. Ez az időzóna, ami még mind a két irodának könnyebben megoldható. Vannak természetesen későbbi meetingek is, de ezeket gyakran már otthonról intézzük” – mondta el Faix Csaba, a Prezi kommunikációs vezetője.

A LogMeIn Budapesten és Szegeden 6-8 fős csapatokban dolgozó fejlesztői és tesztelői a leggyakrabban közös irodában töltik a munkaidejüket. A két magyarországi központ virtuális kapcsolatot tart a Bostonban lévő elsősorban sales, marketing, PR, business development és fejlesztői csapatokkal. Az időeltolódás miatt rugalmasan tartják a közös megbeszéléseiket.

„A video-, skype és telefonos konferenciák természetes adottságnak számítanak, a résztvevőknek nincs szükségük tréningre. Elég a zöld gomb megnyomása” – jellemezte a helyzetet Oroszi Kata, a LogMeIn toborzásért felelős munkatársa. A személyes kapcsolat viszont nélkülözhetetlen, ezért évente egy alkalommal több, mint 300 fejlesztőjüket hívják külföldi offsite találkozóra.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk

Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk