kapubanner for mobile
Szerző: Szarka Dóra
Megjelent: 8 éve

Épül a csapat egy disznó szakszerű feldolgozása közben - 10 extrém csapatépítő

De lehet menni szabadulószobába, közösen főzni vagy épp harcművészeteket tanulni. Igen extrém csapatépítő lehetőségek széles tárháza várja azokat a cégeket, amelyek munkaidőn kívül, közös időtöltést szervezve kívánják a munkatársakat közösséggé kovácsolni és ezzel a munkahelyi légkört javítani. Létezik indoor és outdoor, fejlesztő és pihentető, hagyományos és extrém. Érdemes olyat választani, amire évek múlva is emlékeznek a dolgozók. Összegyűjtöttük a legkülönlegesebb csapatépítő rendezvényeket, lehet válogatni a különböző programok közül.

1. Önvédelmi oktatás

Különleges csapatépítő program lehet a Ninjutsu önvédelmi oktatás. A több mint ezer éves japán harcművészet alapjaiba bevezető Horváth Ádám Ninjutsu oktató eddigi tapasztalata, hogy az önvédelmi technikák elsajátítása nemcsak a fizikai állóképességre van jó hatással, hanem magabiztosságot és határozott fellépést is ad gyakorlóinak. A csapatépítő önvédelmi edzésen résztvevő dolgozóknak nő a kreatív problémamegoldó képessége, és konkrét tippeket kapnak ahhoz, hogyan védjék meg magukat az utcán. Emellett mivel a különböző önvédelmi technikákat egymáson gyakorolják a kollégák, a testi kontaktussal közelebb kerülnek egymáshoz.

2. Disznóvágás

Kuriózumnak számít a csapatépítő vidéki disznóvágás. A feladat adott: a dolgozóknak le kell vágniuk, majd szakszerűen fel kell dolgozniuk egy disznót. A cél emberi fogyasztásra alkalmas végtermék létrehozása. Kiszakadva a multikörnyezetből, az íróasztalok fogságából, a munkatársak megtapasztalhatják, milyen érzés egy igazi, hagyományos disznóvágás. Miután a böllér irányítása alatt a dolgozók leszúrják az állatot, a kézzel tekerős pörzsölővel megperzselik a bőrét, letakarítják, majd megkezdik a hús bontását. A résztvevők csapatokba verődnek, és egymással vetélkedve disznóvágással kapcsolatos feladatokat kapnak. Az élményprogram bölléroklevéllel zárul. A disznóvágás 2-3 órát vesz igénybe, és akár száz fő is részt vehet rajta.

3. Néptánctanítás

Vidám csapatépítő programnak számít a néptánctanulás. A tánc nyelve egyetemes, magyar és külföldi dolgozó egyaránt élvezheti. A magyar néptánc meg- vagy újratanulása izgalmas lehet a magyar munkavállalók számára, a külföldiek pedig ízelítőt kaphatnak a magyar kultúrából. Csiki Gergely néptáncpedagógus a vállalati csapatépítéseken könnyen elsajátítható tánclépéseket tanít meg a résztvevőknek. Elmondása szerint olyan táncot érdemes ilyenkor tanítani, amivel hamar sikerélménye lehet a jelenlévőknek, és lehetővé válik, hogy a program végére szabadon, saját örömükre táncoljanak a dolgozók. A magyar néptánc és népzene kedvező hatással van az emberekre, táncolni csak jó kedvvel lehet, emiatt mindenkiben kellemes emlék marad az esemény. A csapatépítő néptánctanítás előnye még, hogy szinte korlátlan számú dolgozó vehet részt rajta.

4. Szabadulószoba

A nem mindennapi csapatépítő tréningek sorát a szabaduló szobák követik. Ma már több helyen is lehet szabadulószobát bérelni logikai és ügyességi csapatépítő játékhoz. A szabadulószobák palettája igen színes, van ahol egyiptomi piramisból, katedrálisból kell megszökni, vagy egy boszorkány átkát kell megtörni egy várban. A Sweet Escape Budapestnél négy csapatban egyszerre harminc fő is játszhat párhuzamosan. A szobákból egyedül nem lehet kijutni, a „rejtélyek” megfejtéséhez több ember szükséges, mindenki a saját kompetenciáit használja a játék során. A csapattagoknak össze kell dolgozniuk, így a játék végére összeérik a csapat. A fejtörők során átélt közös élményeket a csokifondüs állófogadáson idézhetik fel újra a résztvevők. Különleges helyszínnek számít például a Király Gyógyfürdőben megtartott ”BP foglyai – szabadulás a Király fürdőből” című logikai társasjáték. Itt hatvan perc alatt kell kijutni a lezárt épületrészből – ehhez a játékosoknak ügyességi, logikai és kreatív feladatokat kell megoldaniuk magyar vagy angol nyelven. A nyerteseket általában a megrendelő cég díjazza. Speciális játéktérnek számít a Láthatatlan Kiállítás. A látás közös „elvesztése” miatt ez a fajta élmény- és kalandtréning alkalmas olyan csapatfeladatok elvégzésére, amelyek hatékonyabbá teszik a csapattagok megismerését és elfogadását. A teljes sötétben való tartózkodás a szerepjátszmáinkat is oldja, így mindenki a valódibb arcát mutatja a játék során.

5. Közös főzés

A csapatépítő főzés során azt eszik a dolgozók, amit és ahogyan sikerült megfőzniük. A résztvevőket 6-7 fős csoportokra osztják, minden csapat egy fogást készít el. A bevásárlást és a takarítást a szervezők végzik. A fogásokat – a csapatok főzési ismereteinek függvényében – a megrendelő előzetesen választja ki. A több mint ezer recept között az egészen egyszerű ételektől kezdve (például a palacsinta), a egészen összetett ételekig (például a brit-indiai chicken tikka masala vagy bonbonkészítés temperálással és töltelékkészítéssel) sok minden megtalálható. A Chefparade tapasztalata szerint elsősorban a thai, a mediterrán, az indiai és a mexikói konyha fogásai népszerűek. A menüsort érdemes a csapatépítő tréningen résztvevő kollégák ízléséhez és szükségleteihez igazítani. A receptek között sok laktóz- és gluténmentes étel is található. Profi séf segíti a munkát, tippeket ad, trükköket mutat, de a főzést a résztvevők végzik. A csapatok annyi mennyiségű ételt készítenek, hogy mindenkinek jusson a fogásokból. Ebből áll össze a maximum két órát igénybe vevő főzés végére a 3-7 fogásos ebéd vagy vacsora. A svédasztalos formában tálalt ételeket végül a csapatok közösen fogyasztják el.

6. Koktélkészítés

Laza csapatépítő rendezvény lehet koktélok közös elkészítése a céges vacsora után és kevésbé macerás is, mint a főzés. A bartender segítségével a kollégák megtanulhatják néhány egyszerűbb italkülönlegesség elkészítési módját, melyeket persze aztán el is fogyaszthatnak. A közös ivás biztosan jó csapatépítő.

7. Túlélőtúra

Kissé költséges fajtája a csapatépítéseknek A Tatuin Explorer outdoor program során a résztvevők egy sivatagi expedícióban vesznek részt Tunéziában, Egyiptomban, Jordániában, Marokkóban vagy Líbiában. A kollégák egtapasztalhatják, milyen nehézségekkel kell szembenézni egy sivatagi expedíció során, milyen kiutat lehet találni a nehézségekből, milyen trükkjei vannak a túlélésnek extrém körülmények között, mit képes elviselni a szervezet és az akarat a homokdűnék és végtelen kőmezők között. Az biztos, hogy ilyen helyzetben lekerülnek az álarcok mindenkiről és a cégen belüli hierarchia is át tud rendeződni.

8. Sziklamászás

Fiatalos munkacsapatoknak ajánlott a csapatépítő sziklamászás, bizalomépítésre tökéletesen alkalmas. A program során magyarországi és határhoz közeli természetes sziklafalakat lehet megmásznia a dolgozóknak. A szakértő segítők először kiképzik a résztvevőket, majd jöhet a szikla megmászása. A csapatépítés végére korábban nem tapasztalt módon megnő a csapaton belüli összetartás és a munkatársak közötti bizalom szintje, mivel a sziklafalmászás során a saját határaikat túllépve, a komfortzónán kívül egymást segítik a résztvevők: a kötél végén állók biztosítják ki a mászókat, így a kezükbe adják a testi épségüket – a bizalom itt elengedhetetlen.

9. Csapatépítő festés

A program során fiatal képzőművészek segítségével a dolgozók adott tájat, épületet festenek meg. Még azok is, akik saját állításuk szerint nem tudnak rajzolni, festeni. A festés előtt néhány „rajzolós” játékkal, és a színekről, a színek keveréséről, a kompozíció kialakításának technikájáról kapott információkkal hangolódnak rá a munkára. Az elkészült képeket mindenki hazaviheti a nap végén.

10. Tankvezetés

Ez az extrém csapatépítő program elsősorban férfi kollégáknak ajánlott. Elhagyott szovjet laktanyák tanpályáin, siratófalon, vizesárkon és hepehupás földutakon lehet száguldozni többtonnás tankkal vagy lánctalpas kétéltűvel. A részvevők a felejthetetlen élmény mellé terepszínű fejkendőt kapnak emlékbe. Egy katonai járműbe legfeljebb öt személy fér, a terepre egyszerre kilenc tankkal is ki lehet menni. A tankvezetés után katonai sátorban csajkás gulyásebéd várja a résztvevőket. Az autentikus környezetben több, stratégiai képességet fejlesztő játékra is lehetőség nyílik, például helikopteres repülésre, paint-ballra, air-softra vagy lézerharcra.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mentális munkahelyi jóllétet támogató programokra vágynak a munkavállalók

Bár a magyarok többsége szerint fontos lenne a mentális egészséggel többet foglalkozni, hazánkban nem kap elég figyelmet a téma. Mekkora szerepet... Teljes cikk

Top Employers Hungary 2024: ők most Magyarország 10 legjobb munkáltatója az alkalmazottak véleménye alapján

A Munkahelyeink.hu nemzetközi karrier platform nyilvánosságra hozta a legkedveltebb munkaadók toplistáját. A Top Employers Hungary jelenleg az egyetlen... Teljes cikk

Ezek a cégek nyerték el a legjobb munkáltatói minősítést

16 vállalat kapta meg a Top Employer Magyarország 2024 minősítést a Top Employers Institute-tól. A felmérés hat HR területet fed le, köztük az... Teljes cikk