Szerző: Kovács Regina Megjelent: 8 hónapja

Ezeket a mobilappokat töltse le, ha állást keres

A közösségi oldalakat, állásportálokat és a céges karrieroldalakat már több éve használják sokan álláskeresésre. Ezek nagy része telefonos alkalmazásban is működik. Fazekas Éva szakmai blogger segítségével most azt mutatjuk meg, melyek a legújabb változások, hogyan lehet állást keresni, kapcsolatokat építeni, állásinterjúra készülni mobiltelefonnal.Az Experis tudja mi zajlik a munkaerő piacon, érti a munkáltatók problémáit és ismeri a jelöltekhez vezető utat IT és mérnök területeken egyaránt. Csapatunk felkutatja és megszerzi cégének a leginkább alkalmas vezetőt vagy szakembert, aki nemcsak szakmai szempontok alapján, de személyiségében is passzol cégéhez. Látjuk az önéletrajz mögött az EMBERT és kiválóan olvasunk a sorok között. A nálunk dolgozó profi HR tanácsadók kiváló piacismerettel és sokéves szakmai múlttal rendelkeznek, akiket folyamatosan képzünk, hogy naprakész tudásukkal a legjobb eredményeket érjék el.

További információk itt!

Álláskereső appok

Az állásportálok készítettek mobilos appot, de kell hozzá valamilyen felhős tárhely, ahonnan fel lehet tölteni az önéletrajzokat – válaszolta a HR Portálnak Fazekas Éva, a Jobangel blog szerzője. Többnyire elmondható hogy a keresőmotorok köré építették az appokat, azaz a profilunk elérhető, a keresések menthetők, és állásjelentkezést is le lehet adni, de telefont használva ez kissé nehézkes. Pl. a kísérőlevél gépelésébe könnyebben csúszik hiba, és egy véletlen érintéssel mindent elveszíthetünk, vagy félkész állapotban küldhetjük el véletlenül. Ezért a blogger csak keresésre javasolja és profilszerkesztésre ezeket, és asztali gépről, laptopról érdemes a jelentkezéseket elküldeni.

Korábbi cikkünket az álláskereső mobilappokról itt találja.

Videó CV Linkedin profilból

A Resu-me video-CV-vel a Linkedin profilból lehet videóCV-t készíteni, mellékesen segít a Linkedin profil tökéletesítésében is. Az app készít egy videót, melyben felolvassa a profil alapján látható karrierutat. Olyan szemmel láttat valakit, ahogyan azok látják, akik rátalálnak a Linkedinen. Sok tanulsága lehet, pl. ha egy-egy szekció túl hosszú, azt érdemes lehet rövidebbre venni, ha valami hiányzik, ki fog derülni.
A videó a következőket tudja: megkeresi a jelenlegi munkahelyet, bekopog az álláskereső ajtaján, megmutatja az irodáját, térképen bemutatja a volt munkahelyeit, felsorolja a végzettségeit, a múltbeli tapasztalai a régi névjegyeit előszedve mutatja be. Elmondja, mennyi kapcsolata van a Linkedinen, felolvas néhány ajánlást, az endorsementek alapján megmutatja a szakmai készségeket, ha valami hiányzik, arra is felhívja a figyelmet, a végén egy idővonalon még egyszer összefoglal mindent, majd meg lehet osztani, ha az álláskereső elégedett a látottakkal. Ha nem elégedett, szekciónként lehet szerkeszteni, más háttérképeket lehet feltölteni. Az itt beírt változtatásokat egy gombnyomással be lehet tölteni a Linkedin profilba. Viszont ahogy a videó CV nem jött divatba, úgy ez az alkalmazás is eltűnőben van.

Életrajz appok

Az állásportálok appjain túl vannak CV-k online módon terjesztésére való appok. A Connect CV ezt ígéri.

A VisualCV is egy online önéletrajz-készítő és -megosztó oldal, ami igen jól működik. Szép külsejű CV készíthető vele, a VisualCV valós emberek valós CV-jét is publikálta mintaként, pozíciónként rendezve.

Az egyetemi hallgatóktól a kreatívokon át a top managementig mindenféle CV-t meg lehet itt tekinteni. Még jobb benne, hogy az egységes kinézet is garantált, ám mégsem Europass-os, hanem áttekinthető, dekoratív CV-t kínál. Általános állásportálos funkciókkal rendelkezik, munkáltatók keresgélnek jelölteket az adatbázisában pénzért, jelöltek jelezhetik álláskeresési szándékaikat ingyen. Abban különbözik a többi állásportáltól, hogy egy publikus CV-t is létrehozhatsz, nem kell bejelentkeznie a leendő munkáltatónak, toborzónak, fizetnie azért, hogy a CV-det láthassa, csak azért fizet, hogy az adatbázisában kulcsszavakkal keressen. A Linkedintől meg abban különbözik, hogy nem közösségi oldal, nincs kapcsolati háló, nincsenek közös aktivitások, és klasszikus CV-t építhetsz, kiegészítve néhány karrierpreferenciával, amit viszont nem szoktunk CV-be írni, csak állásportálok kérdeznek rá néha. Szemben a Linkedinnel, itt nem esetleges, hogy álláskereső valaki, hanem egyértelmű. Míg a Linkedin használható álláskeresésre is, addig ez az oldal csak erre specializálódott. A regisztrációkor megadott felhasználónévre figyelni kell. Az nem lehet itt sem komolytalan, mert http://www.visualcv.com/cicamica címmel nem fognak főkönyvelőként gondolni valakire egy nagyobb cégnél.

Ingyenes regisztráció után kezdődhet a profilépítés. Először az álláskereső karrierpreferenciáira kérdez rá a felület: szeret-e utazni, illetve milyen cégnél képzeli el magát: versenyszféra, közszféra, oktatás, kormányzat, non-profit szféra. A földrajzi preferenciákat is megkérdezi, illetve hogy a megjelölt helyen van-e törvényi lehetőség munkát vállalni. Sőt, arra is rákérdez, szüksége van-e pénzügyi támogatásra az esetleges relokációhoz. Az álláskeresési aktivitást is három kategóriába osztja, „Seeking employment”, „Open to opportunities” és „Not looking”. Támogatja a specializálódást, öt jellemző szakterületet és öt iparágat választhat ki az álláskereső. Meg lehet adni, milyen szinten van a karrierjében (Student, Entry level, Experienced, Manager, Executive). Ezeket a linkelt CV-ben nem fogja felhozni, ezért fizet a munkáltató, hogy hozzáférjen.

A CV felépítése kéthasábos, egy főhasábból és mellette oldaldobozokból áll. A főhasábban a szokásos CV-s tartalmakat adhatod meg, Summary, Work history, Education, Skills, Certifications stb. Érdekesebb az oldaldobozok tartalma, ahová a „Portfolio” pontban valamilyen file-t kell (lehet) feltölteni, és minderre egész kényelmes fájlméret-korlát áll rendelkezésre: video CV, előadás videója, grafikusoknak a legjobban sikerült munkák, az álláskereső által menedzselt reklámfilm stb., csak a fantázia szabhat határt, mert a fájlméretek korlátja elég barátságos. Egy, a portál által publikált mintában a jelölt például programkódot, blogot adott meg.

A referenciák jelölését nagyon jól megoldották. Külön oldaldoboz van rá, ebből többet is beilleszthet a jelölt egymás alá. Kapcsolati adatok, kapcsolati szint, illetve leírás, ami lehet idézet a jelöltről a referenciaszemélytől (ez esetben jó, ha megvan a referencialevél tőle), vagy egy információ a jelölttől, hogy itt és itt, ebben a projektben közösen dolgozott vele a jelölt, ilyen-olyan eredménnyel, őt erről meg lehet kérdezni.

A harmadik típusú oldaldoboz Custom box néven fut, ez csak egy szövegdoboz, univerzálisan bármire használható. Valóban így mindent elmondhat magáról a jelölt, mert van rá felület. Nemcsak a mezőket lehet kitölteni, de PDF-be is lehet exportálni a CV-t, különböző színsémákat lehet megadni, illetve az oldaldobozokat lehet tenni bal oldalra (de jobb oldalon használhatóbb).

Ha a jelölt kész a tartalmakkal, a Privacy Settingsbe kell menni, itt lehet aktiválni az URL-t, itt lehet megadni, kik láthatják a jelölt referenciái kapcsolati adatait például.

Innentől szabadon lehet linkelni a CV-t, akár a CV-névjegyre is, de még van lehetőség ebben a portálban ezen túl is. Ha van egy jól felépített CV, és az oldaldobozokat is megtöltötte a jelölt tartalommal, jöhet az érdemi álláskeresés. Ahogy minden állásportálon, itt is lehet jelentkezni állásokra, a Get hired! Menüpont alatt találhat a jelölt álláslehetőségeket.

Támogatja a proaktív álláskeresést is, ez is hozzájárult ahhoz, hogy jó szívvel lehet ajánlani mindenkinek. A Share menüpont alatt az egész feltöltött tartalmat meg lehet osztani e-mailben, közösségi hálókon, vagy szakmai csoportokban, közösségekben, kiválasztott szakemberekkel.

Online állásbörzék

A CV-k online módon való terjesztésén túl az online állásbörzék lettek egyre népszerűbbek, A jobstoday virtual fairs pl. tavaly egy egész sorozatnyi online állásbörzét szervezett. Itt virtuális standok vannak, lehet chatelni az állást kínálókkal, önéletrajzot feltölteni, stb. Az app maga ezekhez a virtuális állásbörzékhez küld emlékeztetőket, tippeket.

Interjú alkalmazások

Vezetői állásinterjúkban nyújt segítséget az ePoise, illetve az Interview Questions and Answers a Jyot Pateltől azt ígéri, hogy kb. 500+ interjúkérdést tartalmaz a legkülönbözőbb témakörökben, és ezt tényleg tartja is. Sőt ingyenes CV-sablonokat és ingyenes CV átnézést is ígér, matematikai, tárgyalástechnikai kérdéseket is tartalmaz. PDF-ben letölthető harmincöt kérdéses matek tesztje érdekes és jól használható. Az állásinterjú-kérdésekre ad mintaválaszt is, ami külön hasznos, és nem az irreális, hanem a jól használható kategóriában.

Szintén tőlük az Aptitude Test Preparation alkalmazás lehet érdekes, ami további hasznos teszteket tartalmaz, többféle állásinterjú-teszt témakörben.
Follow hrportal_hu on Twitter

A technológia hatása a HR-re

A digitális világ változása két fő kihívást is tartogat: hogyan fog a HR segíteni az üzleti vezetőknek és a munkáltatóknak elmozdulni a digitális gondolkodásmód felé, illetve a HR hogyan fogja forradalmasítani folyamatait és a rendszereket azzal, hogy új digitális platformokat, applikációkat és utakat adoptál a HR szolgáltatásokba.tovább..

További cikkek
Nyugdíj 40 év munka után: a férfiaknak is megadná a Jobbik

A Jobbik alelnöke szerint a tervezettnél magasabb szociális adóbevételek lehetővé teszik, hogy a férfiak is nyugdíjba mehessenek 40 év munkaviszony... Teljes cikk

"Nem a bevándorlók szorítják le a béreket, hanem az őket kizsákmányoló munkáltatók"

A brit Munkáspárt vezetője szerint ha valahol feszültség keletkezik a Nagy-Britanniába érkező külföldi munkavállalók miatt, az rendszerint nem ők,... Teljes cikk

Budapestről irányítja a Dentons új európai igazgatója a Pro Bono tevékenységet

A Dentons Atanas Politovot nevezte ki a Pro Bono európai igazgatójává, aki budapesti székhellyel dolgozik majd - tájékoztatta a cég portálunkat. Teljes cikk

Egri kórház: aki perelt, megkapta a visszatartott béren kívüli juttatást

Peren kívüli megállapodás született az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak járó cafeteria kifizetéséről hétfőn az érdekképviseletek és az... Teljes cikk

Új állások Kecskeméten

Új parkettalakkozó és megmunkáló üzemmel bővítette kecskeméti gyárát a magyar tulajdonú Graboplast, a 640 millió forint összegű beruházás... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár

Hogy néz ki a jövő munkaerőpiaca?

Informatikai szakemberekből és mérnökökből lesz a legnagyobb hiány itthon az elkövetkező 5-10 évben, ezért a pályaválasztás előtt...