kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Ha nem látjuk, nem is léteznek? - népszavazás a hajléktalanok eltávolításáról

Túl sok a hajléktalan a VIII. kerületben, nem bírja az ellátórendszer - véli Kocsis Máté, a kerület polgármestere, aki szerint a hajléktalanügy egyszerre szociális és rendészeti kérdés. A kerületben ügydöntő népszavazásra kerül sor vasárnap, ennek eredményeitől függ, milyen megoldást választanak.

A főváros VIII. kerületében vasárnap tartanak ügydöntő helyi népszavazást három, hajléktalanokat érintő kérdésben. Arról kérik a városrész lakóinak véleményét: támogatják-e, hogy hatályban maradjon a kukázást tiltó rendelet, akarják-e, hogy a képviselő-testület rendeletben tiltsa meg a közterületen történő életvitelszerű lakhatást, és Józsefváros polgármestere még az idén tárgyalásokat folytasson a fővárosi önkormányzat vezetésével a hajléktalan-ellátás színvonalának emelése és a kerület - hajléktalanokkal kapcsolatos - tehermentesítése érdekében - közli az MTI.

Kocsis Máté, a kerület polgármestere úgy véli, hogy a hajléktalanhelyzet, amely egyfelől szociális másfelől rendvédelmi kérdés, a népszavazás kapcsán megoldást nyerhet, mert "az elmúlt húsz évben totális csődöt mondott a hajléktalan ellátás." - Évről évre több a hajléktalan és rosszabbak a körülményeik, miközben az állami ráfordítások összege egyre nő. Tehát be kell látni, hogy ez így nem működik - mondta.

A Magyar Rádiónak adott interjújában a hajléktalanok deviáns viselkedése ellen emelte fel szavát a polgármester. A közterületi állapotok egyre brutálisabbak, melyet a kerületben élők és dolgozók bizonyára tapasztalnak. - A hajléktalanok többségének viselkedése elviselhetetlen a közterületen, amely a helyi lakosságot zavarja - emelte ki. Kocsis Máté a műsorban kijelentette: nem lehet egyenlőségjelet tenni a hajléktalan és a szegény ember között. Kiemelte ugyanakkor, szó sincs arról, hogy ezekbe az emberekbe még egyet szeretnének rúgni. Jelen pillanatban a kerületbe 2700 hajléktalan van bejelentve és ez a szám háromezer fölé is emelkedhet. A rendőrség tehetetlenségére reagálva kifejtette: negyven közterület felügyelő van a kerületben a háromezer hajléktalanra.

"Ha nem szorítjuk ki a hajléktalanokat, akkor ők szorítják ki a józsefvárosiakat"

Kocsis Máté szerint tarthatatlan az a helyzet, hogy jelenleg a fővárosi hajléktalan-ellátás dandárját ez a kerület végzi. Igazságtalannak érzi, hogy olyan embereken is segítenek közvetett vagy közvetlen módon, akiknek semmilyen kötődésük nincs a kerülethez. - Józsefváros nem képes ennyi hajléktalant sem szociálisan, sem rendészetileg ellátni. A hajléktalanok száma meghaladja az eltartható számot. Arányosabban kellene elosztani a települések között a hajléktalanok számát. Minden település gondoskodjon a saját hajléktalanjáról - jelentette ki a kerület polgármestere. Azt fogják ellátni, aki Józsefvárosban lakott mielőtt hajléktalanná vált. - Definiálni fogjuk, hogy ki számít józsefvárosi hajléktalannak. A hajléktalanszálló előtti bejelentett lakcímnek lesz jelentősége - folytatta Kocsis.

Kiderült az is, a vasárnap tartandó népszavazás eredményétől függően a polgármester hétfőn egy szociális csomagot fog bejelenteni a józsefvárosi hajléktalan kérdés megoldása ügyében.
- Abban bízom, hogy ki tudunk alakítani egy olyan budapesti hajléktalan-ellátást, amely megnyugtatóan rendezi ezt a problémát és valóban egy jobb, hatékonyabb és minőségi ellátást biztosít a hajléktalanoknak és egy élhető környezetet az otthonaikban élőknek - jelentette ki a műsorban Kocsis Máté.

A kerületben élő nyolcvanezer ember közül nem tudni, hogy mennyien fognak elmenni a népszavazásra. De a polgármester azt ígéri, hogy mindenképpen figyelembe fogja venni a népszavazáson résztvevők véleményét attól függetlenül, hogy megütik-e az előírt százalékot.

Komássy Ákos távolmaradásra buzdít

Komássy Ákos, az MSZP VIII. kerületi elnöke egy csütörtöki interjúban a Magyar Rádiónak elmondta, ellenzi a népszavazást, és távolmaradásra buzdít. Nem erősítette meg ugyanakkor azt az információt, hogy a népszavazási kampány kezdete óta közel 1000 lakcím-bejelentés történt a kerületben. Véleménye szerint mindenkinek az az érdeke, hogy megoldják a helyzetet, de ezt kerületi szinten nem lehet. Komássy szerint kis létszámú hajléktalan-ellátó rendszert kell létrehozni. A szocialista politikus az arányos hajléktalan ellátás működtetésére nyugat-európai és svédországi példákat hozott fel.

Kocsis Máté erre úgy reagált, Komássy Ákos és egyéb szervezetek semmilyen javaslatot nem tettek. Csak annyit közöltek, hogy ez így nem jó. Nem konzerválhatunk egy ilyen helyzetet, ha felelősek vagyunk - jelentette ki a polgármester.

Tarlós egyetért Kocsis Mátéval hajléktalan-ügyben

Tarlós István városvezető álláspontja szerint is kettős probléma a hajléktalankérdés: egyrészt szociális, másrészt rendészeti. Mint mondta, azt mindkét oldalról, racionálisan kell kezelni. Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester elképzelése illeszkedik a főváros koncepciójába, ezért támogatja azt - jelentette ki az MTI információi szerint.

A főpolgármester kitért arra, hogy Budapesten most is három létesítményt újítanak fel, így több százzal emelkedhet a "kulturált" hajléktalan-férőhelyek száma, a beköltözők pedig munkalehetőséget kapnak a főváros közszolgáltató cégeinél. Tarlós István hangsúlyozta: továbbra sem fogja eltűrni azokat a kísérleteket, hogy a hajléktalanok visszaköltözzenek az aluljáróba. - Azt is tudomásul kell venni, hogy a hajléktalanoknak is be kell tartani az emberi együttélés írott és íratlan szabályait - tette hozzá.

Civil Összefogás: a népszavazás kérdései embertelenek és értelmetlenek

Tegnap délutántól Józsefvárosban tiltakozó megmozdulások sora vette kezdetét. A Blaha Lujza téren a Lehet Más a Politika szakértői beszéltek, Vágó Gábor, az országgyűlés lakhatási bizottságának az elnöke, Somfai Ágnes, a főváros volt hajléktalanügyi biztosa, aki Tarlós István főpolgármester hajléktalan-ellenes kijelentései és döntései miatt mondott le. Ma délelőtt fél tizenegykor a Tégy az Emberért! Központ előtt (Szentkirályi utca 22-24.) a Szeptember 25. Civil Összefogás tüntet: A Város Mindenkié, a Fedél Nélkül, a Menhely Alapítvány, a Tízek Tanácsa és az Új Szemlélet csoport. /Népszava információ/
A Civil Összefogás a vasárnapi helyi népszavazás kérdéseit embertelennek, értelmetlennek, félrevezetőnek tartja, és azt kérdezi, mi történik, mit terveznek avval a közel 600 emberrel, köztük kisgyerekekkel, akiknek közterületi lakcímük van. Bár a népszavazás harmadik kérdésén ők is elgondolkodtak, hiszen végső soron ez a céljuk, úgy gondolják, a megfogalmazás felháborító, vagyis hogy a hajléktalankérdést csak a kerület tehermentesítésének szempontjából tartják említésre méltónak, nem pedig azért, mert vannak emberek, akiknek nincs otthonuk.

A Népszava híradása szerint a Civil összefogás és a hajléktalanok azt kérik Kocsis Máté polgármestertől, ahelyett, hogy hatalmát a hajléktalan emberek üldözésére használja, a probléma valós megoldásán dolgozzon, és parlamenti képviselőként kezdeményezze a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását, valamint átfogó hajléktalan- és lakásügyi stratégia kidolgozását. A hajléktalan-érdekvédők meglátása szerint Józsefváros polgármestere gyakran beszél arról, hogy a kerület pénzügyileg aránytalanul nagy terhet vállal a hajléktalanság megoldásában. A tények mást mutatnak: míg a kerület évente több mint 7 millió forintot költ kilakoltatásokra, addig évente összesen 700 ezer forintot költ hajléktalan-ellátásra. Ráadásul a kerület még törvényi kötelezettségét sem teljesíti: ma a józsefvárosi önkormányzat nem tart fenn nappali melegedőt, holott erre törvény kötelezi. A Civil Összefogás a józsefvárosiaktól azt kéri, legyenek szolidárisak, menjenek el minél többen szavazni, és mindhárom kérdésre válaszoljanak nemmel. Hozzáteszik, a népszavazás megszervezése maga is csaknem 30 millió forintjába került az önkormányzatnak.

Felállhat a hajléktalanügyi konzorcium

Közben egy Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium létrehozásáról szóló megállapodást kötött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány csütörtökön Budapesten. A szerződést Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, a konzorcium egyik társelnöke és Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója írta alá - írja az MTI.

A főváros márciusban tizenegy hajléktalanellátó szervezettel felmondta szerződését, és a hajléktalan-ellátás új rendszerének kidolgozásával, megszervezésével a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot és a Menhely Alapítványt bízta meg. A két szervezet a konzorciumban kívánja összefogni az ellátókat, amelyeknek munkáját összehangolják. Az új rendszer lényege, hogy míg eddig a főváros egyedi megállapodást kötött az ellátókkal az ágyak száma alapján, most nem fix összegeket költenének emberekre. A helyzete alapján lesz akire több, és akire kevesebb pénz jut.

Vecsey Miklós abban bízik, hogy az új rendszernek köszönhetően a "legnehezebb eseteket is felszívja majd az ellátás". Szerinte néhány száz olyan hajléktalan lehet, aki "nagyon lecsúszott", és akiknek nagyon nehéz az ellátása. Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója is úgy véli, az új elképzelésnek köszönhetően eredményesebb és hatékonyabb lehet az ellátórendszer működése.

Magyar Rádió/Népszava/MTI
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk