kapubanner for mobile
Szerző: Molnár Marianna
Megjelent: 11 éve

Kevésbé éri meg munkaügyi pert indítani a munkavállalónak

Kevésbé éri meg munkaügyi pert indítani a munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt, mióta hatályba lépett az új Munka törvénykönyve. A jogszerűtlenül elbocsátottak kevesebb kártérítésre és gyorsabb ítéletre számíthatnak - Petrovics Zoltán munkajogász szerint ez a munkaügyi perek számának csökkenését fogja eredményezni. A KSH adatai szerint 2011 óta egyre kevesebb a peres eljárások száma.

Kevesebb munkaügyi perre lehet számítani a munkatörvénykönyv változása miatt, ez azonban nem jelenti azt, hogy a munkahelyi konfliktusok száma is csökkenne - fejtette ki Petrovics Zoltán munkajogász a BDO Akadémia múlt heti, HR-eseknek szóló üzleti reggelijén tartott előadásában.

A munkajogász szerint az új törvény úgy alakította át a jogellenes felmondás szankcióinak rendszerét, hogy sok esetben az elbocsátott munkatársnak egyszerűen nem éri meg munkaügyi bírósághoz fordulni.

A jogalkotó nem titkolt szándéka volt csökkenteni a munkaadók anyagi terheit azáltal, hogy próbálja visszafogni a munkaügyi konfliktusok és peres eljárások számát, hiszen az esetenként éveken át tartó pereskedés komoly költségekkel járt. Petrovics Zoltán szerint a törvényben ugyanakkor nem kaptak kellően hangsúlyos teret a vitarendezés alternatív módszerei (mint például a közvetítés vagy mediácó és a békéltetés), holott a konfliktusok száma feltehetően nem fog csökkenni.

A munkajogász arra is felhívta a figyelmet, hogy a vállalati oldalon jelentkező költségcsökkenés nem feltétlenül jelent tisztán előnyt, ha az itt megspórolt összeg a másik oldalon, a társadalom számláján újra költségként jelentkezik - vagyis a munkanélküli ellátórendszerre és a családokra hárul a máshonnan meg nem térülő kár, illetve költség.

Maximálták a kártérítést

Az új törvény ennek megfelelően szabályozta azt is, hogy elmaradt jövedelem címén milyen mértékű kártérítésre tarthat igényt a jogsértő módon elbocsátott munkavállaló.

A korábbi törvény szerint, ha a bíróság megállapította, hogy a munkáltató jogellenesen szüntette meg a munkaviszonyt, a konfliktus feloldására az elsődleges megoldás a munkavállaló visszahelyezése volt. Másodsorban a munkavállaló kártérítésként megkapta elmaradt munkabérét és - amennyiben a továbbfoglalkoztatásra nem került sor - mintegy büntető jelleggel átalány-kártérítésként 2-12 havi átlagkeresetét.

Az új rendszer hasonló jogkövetkezményeket tartalmaz, ám ezek dominanciája megváltozott. Elsősorban kártérítést kell megítélni, azon belül is az elmaradt jövedelmet kell kifizetni - ezt a munkavállaló 12 havi távolléti díjának megfelelő összegben maximálták. Visszahelyezésre csak kivételesen súlyos esetekben kerül sor, például ha az egyenlő bánásmód elvét vagy felmondási tilalmat sért az elbocsátás. Kártérítés helyett követelheti a munkavállaló a munkáltatói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjat.

A munkáltató oldalára billen a mérleg

A munkáltatónak alkalmanként megéri akár jogellenesen is megszüntetni a munkaviszonyt. Ha a munkaügyi per rövid időn belül lezajlik, a munkavállaló a keresetindításig legfeljebb néhány havi elmaradt jövedelméért küzdhet. Az is előfordulhat, hogy a keresetindításkor még nem tud elmaradt bérről beszámolni, mert például még a felmondási idejét tölti - ilyenkor a jogellenességet megállapító ítélet esetén sem lehet elmaradt jövedelem címén kártérítést megítélni. Petrovics szerint azt már a bírói gyakorlat fogja eldönteni, hogy a jogerős ítélet meghozatalát követően, abban az esetben, ha az elbocsátott még mindig munka nélkül van - tehát végül valóban keletkezik elmaradt jövedelem címén kára -, indíthat-e újra kártérítési pert az elmaradt jövedelem meg nem térített része iránt a 12 havi limiten belül.

Jobban járhat a munkavállaló - amennyiben ezzel a lehetőséggel egyáltalán élhet -, ha kéri a munkaviszony helyreállítását, mert ilyenkor a kártérítésnek nincs felső korlátja, az túllépheti a 12 havi távolléti díj összegét.

A munkavállalót kárenyhítési kötelezettség is terheli, vagyis figyelembe veszik, hogy a munkavállaló mindent megtett-e hogy új munkát kapjon. Ez is a munkáltatónak kedvez.

Ilyen körülmények között az elbocsátott munkavállalóknak alaposan meg kell fontolniuk, hogy érdemes-e néhány havi távolléti díj összegéért vállalni a pereskedéssel járó költségeket.

Már évek óta csökken a munkaügyi perek száma

2012-ben 19,9 százalékkal kevesebb munkaügyi pert indítottak, mint egy évvel korábban. Az ügyek száma a 2005-ös csúcs, a közel 33 ezres ügyszám után több évre 24-28 ezer közé állt be, ám 2011 és 2012 már határozottan csökkenő tendenciát mutat. 2011-ben 22 844, 2012-ben pedig 18 299 ügyet tartott számon a KSH, illetve a 2013. januári ügyek száma is kivételesen alacsony. A Munka törvénykönyvének vonatkozó fejezetei 2012. július 1-én léptek hatályba.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk