kapubanner for mobile
Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 13 éve

Magyarok a nagyvilágban - HR gyakornokként Németországban

Mától új sorozatot indítunk, amelyben a világ legkülönbözőbb tájain élő magyarokat kérdezünk arról, hogyan élnek és dolgoznak külhonban. Elsőként a 25 éves Gere Pétert mutatjuk be, aki a németországi Duisburgban a Haniel HR osztályán gyakornokoskodik. Hogy a HR-nek köszönheti-e vagy sem, közvetlen és jó hangulatban telnek a napjai, de megtudhatjuk tőle azt is, mire futja gyakornoki fizetéséből.

Gere Péter
- Mikor és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?

- Idén márciusban volt szerencsém újra Németországba kerülni egy szakmai gyakorlat keretében, amely a diplomámhoz szükséges. Most Duisburgban lakom és a Haniel HR osztályán, a management development csapatban dolgozom. A Haniel Group egy konszern vállalat, amely 5 üzletággal rendelkezik különböző területeken. A Haniel (Franz Haniel & Cie.) - azaz jelenlegi munkahelyem - ennek a cégcsoportnak a vezető holdingja.

- Hogyan alakult eddigi karriered?

- A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán, vezetés-szervezés főszakirányon, HR specializáción tanultam, illetve részt vettem a CEMS nemzetközi menedzsment programban. Nagy örömömre ez a munkahely tökéletesen passzol eddigi tanulmányaimhoz, és meggyőzött arról, hogy létezik az irodalomban és szaklapokban sokat emlegetett stratégiai HR menedzsment. A továbbiakban is ezen a területen szeretnék dolgozni.

- Mit gondolsz, az a munka, amit kint végzel, mennyiben lenne más itthon?

- Szakmailag mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy idekint nagy hagyománya van a családi (akár multinacionális) vállalkozásoknak. Ilyen például a Haniel - a cég 255 éve teljes mértékben a Haniel család tulajdonában van, és ebből következően a teljes szervezeti kultúra speciális. Olyan értékek, szokások és egyéb kulturális elemek megfigyelésére és elsajátítására van lehetőségem, amelyek értékes tapasztalatot jelentenek. Mindemellett - a szó minden értelmében - megbecsüléssel fordulnak felém. Az emberekre korrektség jellemző, és nem okoz gondot "idegennek" lenni, nyíltak, befogadóak velem szemben. (Ez mondjuk a Ruhr-vidékre alapvetően jellemzõ.)

- Milyen életkörülmények között élsz? Milyen az életszínvonal a magyarországihoz képest?

- Az emberek nagyon jó életkörülmények között élnek, természetesen nem tagadható, hogy ebből fakadóan nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak. Erősebb anyagi és szociális biztonság veszi körül őket. Érdekes azonban, hogy amikor erről a környezetemben lévő német ismerőseimet kérdeztem, úgy vélték, hogy ez csupán egy kulturális sajátosság. Az életük éppen úgy tele van problémákkal, csak kevésbé beszélnek róla, nem divat kimutatni a gondokat.

- A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?

- A gyakornoki fizetés több az otthoni átlagnál, de ezzel arányosan magasabb az albérlet-, és az útiköltség. Szerencsére azért sikerül félretenni, és marad belőle utazásra is.

- Milyen a munkamorál?

- A munkamorált úgy jellemezném, hogy jellegzetesen "németes" - legalább is a Haniel esetében. Az emberek szorgalmasan dolgoznak, kötött szabályok között, nyolc óránál gyakran akár többet is. Ennek ellenére "bizalmi munkaidőben" végezzük a munkánkat hihetetlenül közvetlen és jó hangulatban. Persze az is lehet, hogy csak mázlim van a HR osztállyal.

- Mi hiányzik Magyarországról?

- Természetesen a család, barátok, illetve a jobb időjárás. Szerencsére a technika ma már jelentősen megkönnyíti a kapcsolattartást, és igyekszem gyakran hazalátogatni.

- Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?

- Biztosan hiányozna ez a nyugodt és kedves környezet, illetve az emberek nyíltsága, pozitív és jókedvű mentalitása, segítőkészsége.

- Hogyan telik egy napod?

- A munkaidőt meetingek és egyeztetések sora tölti ki, e-mailek hada vár, és egymás munkáját is támogatjuk. A legtöbb időt pedig egy önálló projekt kidolgozására fordítom, melyet nagyon megtisztelően nem kis felelősséggel ruháztak rám. Közben igyekszem időt fordítani német ismereteim fejlesztésére. Örömmel mondhatom, hogy élvezem a kihívásokat. Sokat lehet idekint tanulni - szinte minden egyes helyzetből. Munka után időnként beülünk valahova a kollégákkal, de általában sportolni megyek. A hétvége pedig az utazásé, szórakozásé. Szép a környék, rengeteg a látnivaló, megéri elindulni.

- Mennyi ideig tervezel kint maradni? Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol most élsz?

- Egyelőre erre nehéz lenne válaszolni. Most jól érzem magam, de hogy hosszú távon is "külföldi" maradnék-e távol a családomtól és barátaimtól, azt át kellene még gondolni. A gyerekvállalás még távolinak tűnik, minden esetre a kétnyelvűség előnyt jelenthetne a mai világban.


  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk