kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 4 hónapja

Megtaláltam az utódomat! - toborzási esettanulmány

Lévai Balázs a magyar diákokat a külföldi felsőoktatásra felkészítő Engame Akadémia alapítója fél évvel ezelőtt elhatározta, hogy átadja a cég vezetését. Idén január 1-jén csatlakozott hozzájuk az utód, Bíró Ágota. Hogyan zajlott a kiválasztás? Honnan jöttek a jelöltek? Melyek a tanulságok?

Lévai Balázs Bíró Ágota Engame esettanulmány-

Régóta a listámon van a nemzetközi terjeszkedés, ahhoz viszont, hogy legyen elegendő kapacitásom beindítani ezt a folyamatot, arra jutottam, hogy át kell adnom a hazai szervezet vezetését. Emellett úgy érzem, hogy itthon elértünk egy olyan szintet, ahol egy tőlem eltérő erősségekkel és tapasztalatokkal rendelkező vezető még sikeresebben tudná a következő lépcsőfokra juttatni a céget.

Bár régóta érett bennem a döntés, sokáig tartott tényleg kimondani…mégiscsak olyan érzés ez, mint amikor elengedi az ember a gyermeke kezét. Sokat segített, hogy úgy érzem soha nem volt még annyira erős a csapatunk, mint most - írta Lévai Balázs a folyamat elindításakor.  

Az álláshirdetés publikálását követően nagyjából 100 jelentkezés érkezett be, zömmel a LinkedIn hirdetésből, ezen felül pedig 30 embert kerestem meg én, ismerősökön keresztül, hogy érdekli-e őket a lehetőség. Egy fejvadásszal is együtt dolgoztam, ők két releváns jelöltet hoztak számunkra, így állt össze a pontosan 130 jelentkező.

A legrelevánsabb jelentkezőkkel - 31 jelölttel - első lépésként egykötetlen személyes találkozó során ismerkedtem meg. Szinte kivétel nélkül nagyon izgalmasak voltak ezek a beszélgetések, gyorsan rá is jöttem, hogy érdemes több időt ráhagyni egy találkozóra, mert sokszor jóval túlnyúltunk az eredeti időkereten.

Következő lépésként egy másfél órás, online, viselkedés alapú kompetencia interjút tartottam 11 jelölttel, amelyen Izsák Anna is részt vett velem, aki nem csak coachként segített a folyamat elindításában, hanem HR tanácsadó szerepben a folyamat kialakításában, ebben a lépésben pedig aktívan is részt vett.

A kompetencia interjú után - amin kizárólag a jelöltek múltbéli tapasztalataira voltunk kíváncsiak - átkerült a fókusz az Engame Akadémiára. Kilenc jelölttel egyenként egy három órás workshopot tartottam, ahol részletesen belementünk az oktatási piac rejtelmeibe is. Rengeteg új ötlettel és nézőponttal lettem gazdagabb, azt hiszem ezt a lépést élveztem a legjobban.

Utolsó előtti lépésként az idáig eljutott 8 jelentkezőt egyenként bemutattam a management csapatnak, hogy kölcsönösen megismerhessék egymást. Izgalmas volt látni, hogy az egyes jelöltek mennyiben viselkedtek másként a 1on1 (négyszemközti) alkalmakhoz képest egy csoport settingben, illetve nagyon hasznos volt a kollégáim visszajelzéseit is meghallgatni róluk és átbeszélni a szempontjainkat közösen.

Nem volt egyszerű a választásunk, a folyamat végére eljutott pár jelölt mind nagyon erős volt, legszívesebben mindannyiójukat felvettük volna. Mindent átgondolva végül aztán mégis egyértelmű volt a választás, és szerencsére gyorsan sikerült is megegyeznünk az első számú jelölttünkkel és már nagyon várjuk a közös munka megkezdését.

Bíró Ágota több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Nyolc évet töltött a British Council nyelviskolánál, ahol üzletfejlesztési vezetőként dolgozott. Hét évet állt az Emarsys IT-cég alkalmazásában HR vezetőként. Ezen kívül 15 éve tréner és tanácsadó, a Coach4Good pro bono coaching alapítója. 2024. január 1-jén ügyvezető igazgatóhelyettesként csatlakozott az Engame-hez, majd egy fél éves átadás-átvétel-betanulás-onboarding után szeptember 1-től lesz első számú vezető.

A kiválasztás 5 tanulsága

1. Hólabda hatás

Sok más területen is beigazolódott már számomra, hogy egy projektet mindig elkezdeni nehéz. Itt sem volt ez másképp. Amint belekezdtem, nagyon gyorsan elkezdtek felbukkanni jelöltek, akikkel el kellett kezdeni interjúzni, utána haladni kellett tovább, hogy ne várassam őket. Aztán ki kell nyitni a hirdetést, hogy minél több jelöltünk legyen. Ezek a lépések már adták magukat, bátorság csak az első lépéshez kellett. Persze nagyon sokat segített, hogy a folyamatot előre megterveztük, így nem értek nagy meglepetések közben.

2. Egyedül nem megy

Mielőtt elkezdtem a folyamatot, rengeteg kérdés volt bennem. Sokat gondolkoztam, próbáltam mindre választ találni, de egy idő után bármennyit agyaltam, már nem kerültem közelebb a megoldáshoz. Aztán amikor belevágtam és elkezdtem emberekkel beszélni, elkezdett tisztulni a kép. Rá voltam kényszerítve, hogy számtalanszor elmondjam a sztorit, rengeteg kérdést kaptam, valamint sok olyan emberrel is beszéltem, akik voltak már hasonló helyzetben. Ezek mind nagyon sokat segítettek.

3. A nyilvánosság ereje

A kiválasztás első pár hónapjában magam kutattam fel jelölteket. Gondolkodtam rajta, hogy nyilvánossá tegyük-e a keresést vagy ne. Végül úgy döntöttem, hogy jóval több az előnye a nyitásnak, mint a hátránya és ez később be is igazolódott. Sok idő elment kevésbé releváns jelentkezők szelektálásával, de rengeteg olyan is bejött a képbe, akikhez magamtól nem jutottam volna el. Érdekesség, hogy a management találkozóig eljutó nyolc jelöltből négy a saját networkből jött, három a kiírás után jelentkezett, egyet pedig a fejvadászok hoztak.

4. Nincs megfelelő idő

Már korábban megfordult a fejemben a pozícióm átadása, de részben azért sem vágtam bele a folyamatba, mert a megfelelő időpontra vártam. Mindig történt valami, ami miatt úgy gondoltam, hogy nem ideális az időzítés. Érdekes utólag látni, hogy amióta elkezdtem a kiválasztást, történt pár olyan nagyobb esemény, ami miatt megint elhalasztottam volna az egészet, de így, hogy már benne voltam, mindent sikerült megoldani.

5. Váratlan hozadékok

Az új vezetőnk megtalálásán túl rengeteg előre nem várt pozitív dolog is kiesett a folyamatból. Sok olyan emberrel ismerkedtem meg, akikkel úgy gondolom, hogy sokat segíthetjük egymást a jövőben. Több esetben már el is kezdtünk projekteken együtt dolgozni. Rengeteget tanultam ezekből a beszélgetésekből és számtalan olyan ötletet, nézőpontot kaptam amire korábban nem gondoltunk. Végül ne feledkezzünk meg a PR hatásról sem. A felhívásunk nagyon sok emberhez eljutott, aminek következtében sok potenciális új diák és szülő is megismert minket.

Lévai Balázs, Engame Akadémia

A nyitóképen Bíró Ágota és Lévai Balázs

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
33 ezer állás vár betöltésre: több lett a hirdetés márciusban

Februárról márciusra 31 665-ről 33 089-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 1424-gyel-gyel több az előző... Teljes cikk

Mit tud Debrecen?

Egyre nagyobb a verseny a tehetségekért, a minőségi munkaerőért. Különösen igaz ez Debrecenre és térségére, amely beruházások tekintetében az... Teljes cikk

Munka kisgyermek mellett: miért előnyös a kismama-szövetkezet?

A gyesen, gyeden levők számára létrehozott szövetkezeti foglalkoztatási forma 2021 második felétől létezik. Akkor négy-öt szövetkezet indult el,... Teljes cikk