kapubanner for mobile
Megjelent: 4 hónapja

Mely harmadik országokból érkező vendégmunkásokat foglalkoztatják előszeretettel Európában és Magyarországon?

Év elején mindig friss adatokkal rendelkezünk, nem csak a hazai, de az európai munkaerőpiac alakulásáról is. Érdemes áttekinteni, melyek a legnépszerűbb 3. országok a foglalkoztatók körében, és az okokat is átvenni. Ugyanis ez meghatározhatja a 2024-es év trendjeit is. Bogdanovits Péter, az Aarenson Consulting ügyvezetőjének írása.

Vietnámi munkások varrodában-
images

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár nyilatkozata szerint 2023 végén 16 ezer vietnámi, és 10 ezer filippínó vendégmunkás dolgozott hazánkban. Ugyancsak érkeztek hozzánk Indiából, Mongóliából, Indonéziából, Kazahsztánból, és más poszt-szovjet országból is, ám kisebb számban.

Ha kitekintünk egész Európára, hasonló a helyzet. Az ázsiai vendégmunkások között az egyik legmagasabb a vietnámiak aránya, mellettük Indiából, Bangladesből, Pakisztánból, a Fülöp-szigetekről és Kínából érkeznek még nagy számban. A Migration Policy Institute adatai szerint Franciaországban 144 000, Németországban 125 000, Csehországban 50 000 vietnámi él, akik (vagy felmenőik) nagyrészt vendégmunkásként érkeztek. Hogy miért ennyire népszerű a vietnámi munkaerő, arról később, előbb tekintsük át a hazai számokat, és okokat.

Magyarországon az Ázsiából érkező 3. országbeli vendégmunkások hozzávetőleg 50%-a Vietnámból, 30%-a a Fülöp-szigetekről érkezik. Mit tud ez a két ország, miért ennyire népszerű a munkaerejük?

Államilag támogatott vendégmunka: mindkét országban államilag szabályozott a külföldön történő munkavégzés. Ez azt jelenti, hogy ellenőrzött formában zajlik a munkások elengedése, dokumentálása. Állami programok, képzések készítik fel a fiatalokat a külföldi munkavégzésre. Ezek a programok nagyban elősegítik a toborzást és a folyamat kézbentartását.

Megfelelő oktatási színvonal: mindkét országban elegendő tudást kapnak a diákok ahhoz, hogy megfelelő munkakultúrával és alapkészségekkel érkezzenek Európába. Nem ritka, sőt általános, hogy érettségivel, de akár diplomával is rendelkező munkások jelentkeznek egyszerű kékgalléros munkakörökre.

Pozitív hozzáállás a munkához, szorgalom: minden ázsiai vendégmunkásra igaz, hogy szeretné az idegenben töltött éveket a lehető legjövedelmezőbben, leghatékonyabban kitölteni. Nem mellesleg már otthon is olyan követelmények mellett dolgoztak, amely kitartó, produktív munkavégzésre kondicionálta őket.

Könnyű beilleszkedés, kulturális egyezések: mindkét országról elmondható, hogy vagy nem gyakorolnak otthon sem vallást, vagy ha igen (a Fülöp-szigetekieknél), akkor az a keresztény hagyományokat jelent. Természetesen ettől még ezek ázsiai kultúrák, de mégis, az a tapasztalat, hogy ebből a két nemzetből illeszkednek be legkönnyebben az európai társadalmakba az emberek.

Nagy létszámú, fiatal lakosság: mindkét ázsiai ország lakosságszáma egyaránt 110 millió körül van, tradicionálisan magas a vállalt gyermekek száma, így többségben van a fiatal, munkaképes felnőttek száma. Egy-egy toborzás során nem okoz nehézséget kiválogatni az adott munkakörre legmegfelelőbb

Ejtsünk néhány szót arról is, hogy miért a vietnámi munkaerő a legnépszerűbb Magyarországon és Európában is. Ha megnézzük a magyar adatokat, több mint másfélszer annyi vietnámi vendégmunkás dolgozik hazánkban, mint a második legnépszerűbb ázsiai nemzet, a filippínó. Sőt, ha vietnámin kívül minden más 3. országból érkező számát összeadjuk, akkor kimondható, hogy Vietnámból több munkás dolgozik nálunk, mint összesen a többi 3.országból (Ukrajnát nem számítva).

Mi billenti a vietnámiak javára a mérleget?

Jelentősen alacsonyabb költségek. Míg egy filippínó munkás átlagosan 1,2 millió forintért kezdi meg a munkát nálunk (ennyibe kerül az engedélyeztetés, toborzás, beutaztatás), addig egy Vietnámból érkező ennek töredékéért, de gyakoriak az olyan konstrukciók is, ahol magának a munkakezdésnek nincs indulóköltsége. A munkabérekben nincs differencia, ugyanakkor a kötelező cafetéria szintén kevesebb költséget jelent a vietnámi munkások esetén.

A közös munka történelme: Vietnám és Magyarország között 1960-as évek óta intenzív oktatási és szakmai kapcsolat létezik. Cserediákok, cseremunkások tízezrei fordultak meg a két ország között az elmúlt 70 évben. Ennek a közös múltnak nyoma van akkor is, amikor egy fiatal eldönti, melyik országot választja átmeneti munkavégzésre.

Nagy létszámú, magyar állampolgárságú vietnámi diaszpóra. Ha nem csak a vendégmunkás státuszban lévő, hanem a hazánkban élő, esetleg már itt is született lakosságot tekintjük, nem kérdés, hogy Ázsiából a legtöbben vietnámi származásúak. Ez vonzerőt jelent a munkások, de a foglalkoztatók számára is, hiszen kevésbé idegenek, mint a más Ázsiából érkező nemzetek.

Elhivatott, szorgalmas, stabil munkaerő: Léteznek a piacon sztereotípiák. Hajlamosak vagyunk néhány elszigetelt, és több évvel ezelőtti eset alapján teljes nemzeteket elkönyvelni. Ilyen sztereotípia az is, hogy a vietnámiak körében túl magas a fluktuáció. Ez általánosságban nem így van. A munkaerővándorlás minden nációra egyformán igaz, de ez a vietnámiak esetén is bőven a kezelhető mérték alatt van.

Bogdanovits Péter,
Aarenson Consulting

Nyitókép: Vietnámi munkások varrodában

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Németország kinyitotta álláspiacát a szakképzettek előtt

Tavaly novemberben lépett hatályba - egyes rendelkezései idén fognak - az új német szakképzett bevándorlásról szóló törvény, amely jelentősen... Teljes cikk

"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk