kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 13 hónapja

A vietnámi munkaerő-toborzás kulisszatitkai

Mit tudnak a vietnámi vendégmunkások? Mennyi a toborzás átfutási ideje? Hogyan lehet ezen gyorsítani? Válaszok és érdekes sztorik Bogdanovits Pétertől, az Aarenson Consulting ügyvezetőjétől, aki csapatával három éve toboroz Vietnámból vendégmunkásokat Magyarországra.

Ázsiai munkaerő Aarenson Consulting-
images

18 éve végez belföldi munkaerő-toborzást, és 3 éve kezdett bele a vietnámi munkaerő közvetítésébe (toborzás-engedélyeztetés-beutaztatás) az Aarenson Consulting. 2020-21-ben direktben a munkaadó állományába közvetítettek. Aztán 2022-ben egyre több kölcsönző szerezte meg a minősített foglalkoztatói státuszt, és az Aarenson egyre többel lépett megállapodásra: elvégzi a kiválasztást, a beutaztatást, a kölcsönző pedig az engedélyeztetést és a kölcsönzést.

Ennyi az átfutási idő

“Az első két évben 50-100 fő / év volt a behozott létszám. 2022-ben körülbelül 500 fő. 2023-ban már most látszik, hogy meglesz az 1000-1200 vietnámi munkás toborzása, vízumengedélye, és hazai munkába állása, a kölcsönző partnerekkel közös munkával” - fogalmaz Bogdanovits Péter ügyvezető. “Nem vagyunk kölcsönzők, mi a munkaerő-kiválasztáshoz értünk, ráadásul az évek alatt komoly toborzási kapacitást építettünk ki Vietnám két legnagyobb városában, Hanoi-ban, és Ho-Shi Minh városban”- folytatja az ügyvezető. “Értünk továbbá az engedélyeztetési eljáráshoz szükséges számtalan dokumentum beszerzéséhez, rendszerezéséhez, illetve a munkások relokációjához, utazásszervezéséhez. Azt valljuk, hogy mindenki maradjon a kaptafánál. Amikor megérkeznek Budapestre a munkások, onnantól a munkaerő-kölcsönző kezeli őket. Ez azt is jelenti, hogy részletekbe menő megállapodások mentén, és napi, sőt óránkénti kapcsolatban dolgozunk együtt a projektre legalkalmasabb kölcsönző partnerünkkel a feladatokon.”

Ha közvetlenül a munkaadó állományába történő közvetítésről beszélünk, fél év, mire átfut egy-egy jelölt a rendszeren, és megkapja a D típusú munkavállalói vízumot. Ebben az esetben szükséges a munkavégzés helyének illetékes Munkaügyi kirendeltsége, a Bevándorlási Hivatal, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság. A minősített foglalkoztatókra érvényes egyszerűsített eljárás viszont 2-3 hónapra rövidíti a folyamatot, hiszen ez esetben csak az Idegenrendészettel kell dolgozni.

Mennyibe kerül a rossz toborzás?

Bogdanovits Péter elmondta, ha egy behozott munkást a teljesítménye, elégtelen szabálykövetése, vagy bármi miatt el kell küldeni, az körülbelül 1000 dollár (350 ezer forint) mínuszt jelent. De nagyon fontos, hogy nem a megbízónak, hiszen a HR szolgáltató garanciában, díjmentesen cseréli a munkást. "Ezért is nagyon fontos, hogy a kinti toborzás magas szintű legyen, megfeleljen az európai szakmai követelményeknek. A rossz toborzás ára az is, hogy nincs, aki elvégezze a munkát, kiesik a termelés" - teszi hozzá.

"Elhivatottak a munka iránt" - mondja a vietnámiak munkaattitűdjéről a szakértő. Honnan jön ez? "A vietnámi családmodell az, hogy a nagyszülők nevelik a gyerekeket, a fiatal szülők pedig dolgoznak, és finanszírozzák a teljes családot. Ez sok generáció óta így van, így aztán egy vietnámi fiatal számára természetes, hogy sokat dolgozik - a családjáért és nem csak magáért, és szerényen él” - fogalmaz az ügyvezető.

Amikor átragad a vietnámiak motivációja a magyarokra

Bogdanovits Péter egy érdekes sztorit is említ: egy kelet-magyarországi céghez 400 magyar munkás közé megérkezett először 50 vietnámi vendégmunkás. A helyiek eleinte nem voltak boldogok, el kellett nekik magyarázni, hogy nem, ezek az emberek nem veszik el a munkájukat, hiszen évek óta nincs elég munkás. Nem, a fizetéseket sem törik le, ugyanannyit keresnek, mint a magyarok. A kezdeti nehézségek után viszont a vállalat termelékenysége rövid időn belül megindult felfelé, és nem feltétlenül csak az ázsiaiaknak köszönhetően. Benne volt az is, hogy jó hatással volt a szorgalmuk, elkötelezettségük, egyáltalán a jelenlétük az egész kollektívára. Ezen a munkahelyen minden hónapban a munkások választották meg a hónap dolgozóját, titkos szavazáson. Az érkezésüket követő harmadik hónapban már vietnámi lett a hónap dolgozója, a többségében magyar szavazatok alapján, és azóta is gyakran az.

Hogyan legyen gyorsan külföldi munkaerő?

Egyik kardinmális kérdése a toborzásnak, hogyan lehet lerövidíteni az időtartamot. Erről négy javaslata van Bogdanovits Péternek. "Az első módja az, hogy előre dolgozunk, és rendelkezünk egy nagy létszámú, már letoborzott, az engedélyeztetési eljárásokra előkészített állománnyal, amelyet úgy állítottunk össze, hogy több ágazat számára, több szakmában is legyenek benne munkások. Ezek a jelöltek a saját országukban tartózkodnak, kvázi készenlétben. Így a toborzási, előkészítési szakaszra már nem kell várni, csupán a hazai engedélyeztetést kell elvégeznünk a kiválasztottak számára.

Egy másik megoldás az, ha már az országunkban tartózkodó, de átszervezések miatt felszabaduló állományt foglalkoztatunk. Nem ritka jelenség ugyanis, amikor termelő cégek egy megrendelés végére érnek, és leépítik az állományukat.

Egy harmadik javaslat: nagyobb létszámigény esetén vegyen részt a megrendelő delegáltja a toborzásban, személyesen a munkavállalók országában. Erre az Aarenson is biztosít lehetőséget: kérés esetén kiutazunk a megrendelővel együtt például Vietnámba, elvisszük őt helyi állásbörzére, képző intézményekbe, bele tud folyni az interjúztatásba. A helyszínen meghozott döntésekkel heteket lehet nyerni!

És végül még egy szakmai javaslat Bogdanovits Pétertől. Egy megkezdett toborzást bármikor le lehet állítani. De ha el sem kezdjük, akkor mindenképpen időt veszítünk. Ezért azt javasoljuk, hogy a létszámtervezésnél vegyék figyelembe azt, hogy alapesetben is hónapok, mire megérkeznek a vendégmunkások. Jelenleg ennyi idő kell a toborzás-engedélyeztetés-beutaztatás szolgáltatásegyütteshez. Ha munkásokra van, vagy lesz szükség, ne halogassuk a döntést, induljon el a toborzás mielőbb, hiszen úgysem várhatunk változást a hazai munkaerőhiányban. Ne essünk abba a helyzetbe, hogy a létszámhiány akadályozza a termelést.

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
33 ezer állás vár betöltésre: több lett a hirdetés márciusban

Februárról márciusra 31 665-ről 33 089-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 1424-gyel-gyel több az előző... Teljes cikk

Mit tud Debrecen?

Egyre nagyobb a verseny a tehetségekért, a minőségi munkaerőért. Különösen igaz ez Debrecenre és térségére, amely beruházások tekintetében az... Teljes cikk

Munka kisgyermek mellett: miért előnyös a kismama-szövetkezet?

A gyesen, gyeden levők számára létrehozott szövetkezeti foglalkoztatási forma 2021 második felétől létezik. Akkor négy-öt szövetkezet indult el,... Teljes cikk