kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

Milyen szerepe van a sportnak a vezetői készségek kialakulásában?

A mozgás örökös fejlődésre, céltudatosságra, hitre, alázatra, kitartásra és csapatmunkára tanít. Ezek a képességek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy valaki vezetői székbe kerüljön. A francia ESSCA School of Management International magyarországi Kampusza a Budapesti Francia Intézettel együttműködve, a „legzöldebb” Olimpiai Játékokhoz kapcsolódva 2024. május 15-én kerekasztal beszélgetést szervezett, amelynek fő témája az volt, hogy milyen szerepe van a sportnak a vezetői készségek kialakulásában.

Milyen szerepe van a sportnak a vezetői készségek kialakulásában?-

Az év legfontosabb versenysorozatának, a 33. Nyári Olimpiai Játékoknak Párizs ad otthont. A fenntarthatóság jegyében ez lesz az első olyan helyszín, amelyet 95%-ban már meglévő épületekben rendeznek meg. 1000 km-nyi új kerékpárút, mintegy 3000 db bérelhető bicikli áll a 15 000 sportoló, a 45 millió önkéntes és a 15 millió látogató rendelkezésére. Az alkalomra 200 000 új fát ültetnek, és 700 speciális ivókutat telepítenek a francia fővárosban. A fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokon túl a sport szerepének fontossága is meghatározó, közös kapcsolódási pont az ünnepi játékokhoz. Ezért szervezett  az ESSCA üzleti iskola a téma köré a kerekasztal beszélgetést. Az iskola külföldi és hazai menedzsmentje mellett többek között az Accace Hungary, valamint a Morgan Stanley Hungary elsőszámú vezetői is megosztották tapasztalataikat a konferencián.

A hasonló mentalitás összeköt

Egy 2020-as felmérés szerint 102 megkérdezett vezetőből 102 sportolt. A fiatalon is sportoló, versenyző vezetők szerint a mozgás örökös fejlődésre, céltudatosságra, hitre, alázatra, kitartásra és csapatmunkára tanít. Ezek a képességek is hozzájárultak ahhoz, hogy későbbi szakmai pályafutásuk során vezetői székbe kerüljenek.

A csapattársakból lett kollégák jellemzően hasonlóan gondolkodnak. A rendszeres testedzés pedig kiváló gyógymódja a szakmai elakadások és a stressz kezelésének. „Számomra a sport segít csökkenteni a feszültséget és energiát ad az új kihívásokhoz. A cégen belüli sporttevékenységet pedig felhasználjuk csapatépítésre, a munka felgyorsítására” – hangsúlyozta Nemecz István, az Accace Hungary ügyvezető igazgatója.

Zöld olimpia – Fenntartható egyetem

A 115 éve alapított ESSCA School of Management hangsúlyt fektet arra, hogy értékeit, a kulturális sokszínűséget, a vibráló diákéletet, a szakmaiságot, a fenntarthatóság iránti elköteleződését, valamint a sporteseményeket ötvözze a mindennapjaiban. A sportmindset, vagyis a vezetői attitűd mozgással, a közös játék örömével való kialakítását számos programjával támogatja. 

„Vizsgáljuk, hogy miként lehet a sport katalizátora azon elkötelezett és felelősségteljes vezetők képzésének, akik tisztában vannak a saját társadalmi hatásukkal. A társadalmi felelősségvállalás kérdését úgy integráljuk a sport által is vezérelt menedzsmentbe, hogy azzal változást inspirálhassunk a társadalomban.” – jelezte Dr. Jean Charroin, az ESSCA School of Management főigazgatója.

Éljen a sport, ami kialakítja a vezetői attitűdöket!

Az olimpiai ötkarikás játékok történetében először maratoni tömegfutást is rendeznek. Az eseményen elszánt amatőrök is megmérettethetik magukat.

„Véleményem szerint sok párhuzamosság található a sport és a vállalati kultúra között. A professzionális sportra összpontosítva azonban nem veszik figyelembe a sport, mint tömegek szabadidős tevékenységének sajátosságait.” – figyelmeztetett Dr. David Ranc, az ESSCA professzora.

A sport felkészít a karrierre

Egy kutatásban megkérdezett felsővezetői pozíciót betöltő férfiak 86%-a sportolt fiatal korában. Ez felgyorsította karrierjük ívelését, amit azzal hálálnak meg, hogy a kiválasztási folyamatban pozitívumként értékelik a jelölt sportolói múltját.

A sport víziót, álmokat, bátorságot, vakmerőséget és stratégiai gondolkodásmódot ad.

„A játékelmélet azt sugallja, hogy a harcművészetek jelentősen javítják a társadalmi interakciókat. A harcossá válás arról szól, hogy megtanulunk szembenézni a kudarccal. A harcoktató élete a tér ellenőrzéséről és a (többnyire) pozitív hatásra való törekvésről szól.” – fejtette ki Dr. Vaszkun Balázs, a Galloman Fordító és Tolmácsiroda ügyvezető igazgatója, az ESSCA volt diákja.

„2024 nemcsak olimpiai év. Budapest ad otthont a FIDE sakkolimpiának is, amely egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy átgondoljuk, milyen módon alakíthatja a sport és azon belül a sakk az üzleti sikereket. A sakk fejleszti a stratégiai gondolkodást, a mintafelismerést, az alkalmazkodóképességet és a nyomás alatti döntéshozatalt. A Morgan Stanley számos amatőr- és versenysakkozója elismeri a sakk erejét az ellenállóképesség, a kreativitás és az innováció kialakításában. Ez segít abban, hogy kitűnjünk a mai összetett üzleti környezetben.” – hangsúlyozta dr. Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley Hungary ügyvezető igazgatója, továbbá a FIDE Candidate Master sakkozója.

A vezetők és a munkatársak szakmai jólléte hozzájárul egy szervezet sikeres működéséhez, ebben pedig kulcsszerepe van a sportnak. A testedzés a karrier kezdetétől a végéig kitartást, célra fókuszáltságot fejleszt a művelőjében.

Padlón feküdni leverve - ez is kell egy felsővezetőnek - olvassa el korábbi cikkünk!

  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Digitális jogosítvány" nélkül nagyot fog ütni a "digitális üvegplafon"

A mesterséges intelligenciára érdemesebb nem veszélyként, hanem a digitális műveltség részeként tekinteni, aminek a fejlesztése nemcsak a... Teljes cikk

Hogyan hangoljunk össze embereket különböző kultúrákból vállalati közegben?

Rengeteg érzelem, meggyőződés, konfliktus és öröm, egymástól tanulás és összefeszülés övezi az interkulturális szervezetek működését. A... Teljes cikk

A munkavállalók készségfejlesztése elmaradásban van, pedig fenekestül felfordul a munka világa

A generatív mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével a munkavégzéshez szükséges készségek 2030-ra várhatóan 68%-kal változnak majd... Teljes cikk