kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Munkavégzés és motiváció

Érdemes feltennünk a kérdést, hogy a puszta megélhetésen kívül mi az, ami motivál bennünket munkavégzésünk során? Ha sikerül megtalálnunk a belső ösztönzést, akkor örömtelibb és hatékonyabb lesz a munkavégzésünk.




Mindenki szeretné a napjait olyan tevékenységgel tölteni, amit örömmel végez, érdekli, sikerélményt nyújt neki, előhozza rejtett képességeit, kreativitását. De sokaknak nem adatik meg az a lehetőség, hogy munkája egyben kedvenc tevékenysége is legyen. Egyéb motiváció híján a legtöbb ember számára a munkájáért kapott fizetés az egyetlen ösztönző faktor. Ez kevésbé számít pozitív hajtóerőnek, hiszen mögötte az egzisztenciális biztonság elvesztésétől való félelem áll, és nem az, hogy megvalósítsa vágyait, terveit, ötleteit.

A motiváció érték a cég számára is

A munkáltatónak is érdeke, hogy a munkavállalói motiváltak legyenek, hiszen a belső indíttatásból végzett tevékenység kevésbé kimerítő és jóval eredményesebb, hatékonyabb.

Az elégedett, a munkahelyéhez kötődő, elkötelezett dolgozó teljesítménye nő, nem akar elvándorolni, az ilyen cégeknél a fluktuáció csökken, kevesebb időt és energiát kell fordítani az új munkaerők képzésére.
A motivált munkatárs úgy érzi, hogy a fejlődése, karrierje összekapcsolódik a cég közös érdekeivel, az egyéni sikere egyben a közös sikert is előmozdítja. Ez fordítva is így van: a cég eredményei a munkatársak pályafutására is kedvezően hatnak. Ezért a megfelelően motivált munkatársak lelkesebbek, igyekeznek a legjobb formájukat nyújtani, kreativitásukkal, ötleteikkel is előállnak a közös feladatok teljesítése érdekében, így javul a teljesítmény és a minőség is.

Mit tehet a munkáltató a motiváció növeléséért?

A munkáltató növelheti alkalmazottai motivációját, ha segíti az önmegvalósításukat, fejlődésüket, biztosítja számukra a fejlődés lehetőségét, teret ad az önálló problémamegoldásra, döntéshozatalra. Fontos, hogy ismerje el, értékelje a jó teljesítményüket, honorálja nemcsak elismerő szavakkal, hanem előbbre jutási lehetőséggel, prémiummal is.

Fokozza a dolgozók komfortérzését, a munkahelyhez, az ottani közösséghez való kötődését, így ösztönző hatású, ha jó együttműködés alakul ki a csapat tagjai, illetve a vezetők és a beosztottak között. Fontos motivációt jelenthet, ha a munkatársak biztonságban érzik magukat az adott munkahelyen - méltányos, a teljesítmény arányában növekvő fizetéssel, juttatásokkal, előbbre jutási lehetőség nyitásával. A jó közérzethez hozzájárul a munkáltató szociális érzékenysége is: ha empátiával kezeli a felmerülő családi problémákat, lehetőség szerint igyekszik enyhíteni azokat, például a gyermeket nevelőknek munkaidő-kedvezmény, home office lehetőség, esetleg gyermekintézmény biztosításával. A lojalitást, motivációt növelheti az is, hogyha a dolgozó érzi, hogy az egészsége, cégen kívüli élete is fontos a munkáltatója számára, például szűrővizsgálatokat, egészséges, rendszeres étkezési lehetőséget, edzés- és egyéb szabadidős tevékenységeket szerveznek a számára.

Öt tanács, hogyan növelheti a munkavállaló a motivációját

• Tegye tudatosabbá, tervezettebbé a munkáját, tűzzön ki célokat, és következetesen igyekezzék végrehajtani azokat!
• Állítson össze reggelenként listát a tennivalóiról - ez összeszedettebbé teszi és minden „pipa” sikerélményt jelent majd. Rangsorolja a feladatokat nehézségük és fontosságuk szerint, és lehetőleg kezdje a nehezebbel.
• Értékelje önmagát, fejlessze önbizalmát, például úgy, hogy új dolgokat tanul meg, kipróbálja magát új helyzetekben is.
• Ápolja munkahelyi kapcsolatait, ismerje meg a munkatársait - ha sikerül egy együttműködő jó csapatot kialakítani, mindnyájuk komfortérzete, motivációja nőni fog.
• Törődjön tudatosan többet magával, egészségével, szerezzen magának örömöt új élményekkel, jó társasággal, kellemes szabadidős tevékenységekkel.

A cikk a 20 éves Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Úton a felsővezetői lét felé - hogyan segíthet egy mentor a cél elérésben?

Bartha Edit és Verebélyi Péter évekig kollégák voltak egy multinacionális vállalatnál. Edit Péter tanácsára jelentkezett a Corvinus Executive... Teljes cikk

Megtartott munkáltatói ígéretek

A munkaerőpiac „köztes” szereplői, azaz a munkaerő szolgáltatók – tehát a Pannon-Work cégcsoport is – a munkáltatói márka tekintetében is... Teljes cikk

Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek