Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 8 hónapja

Ne csak év végén vessünk számot és legyünk hálásak, hanem január elején is

Az eredmények megünneplése átlendít a nehéz időszakokon, és általa értelmet nyernek a munkahelyünkön töltött órák. Tehát mielőtt elkezdesz egy újabb évet, ideje olyat tenned, amit valószínűleg nem tettél az elmúlt 12 hónapban: jól veregesd meg a válladat - olvasható a jó tanács a Businesscoach.hu cikkében.

Miért? Mert megérdemled. Mert rengeteg minden történt az elmúlt évben és a kihívások, a nehéz beszélgetések ellenére ideje, hogy arra is szakíts egy kis időt, hogy elismerd az eredményeidet. Ideje, hogy a mostot válaszd ahelyett, hogy azt kérdeznéd, mi következik. Ideje, hogy megéld a pillanatot és ünnepelj!

Miért nem megy nekünk az ünneplés?

Manapság annyira felgyorsult világban élünk, hogy nehezen találunk időt arra, hogy reflektáljunk a dolgainkra. Az agyunk mindig egy lépéssel előttünk jár, a jövőben él: Hogyan maradhatunk lépéselőnyben a versenytársakkal szemben? Hogyan leszünk képesek emelni a mércén? Hogyan tudnánk az idei évet a tavalyinál eredményesebbé tenni?

Már abba belefárad az ember, hogy ezeken gondolkodik. Ezeknek az elvárásoknak és tervezgetéseknek köszönhetően alig állunk meg, hogy elismerjük, ha valami jól sikerült. Túl gyorsan kezdünk a következő feladattal foglalkozni. Jobbak akarunk lenni, ami nem rossz. De vigyáznunk kell, hogy ne ugorjunk át mindazon az eredményen, amit fel tudunk mutatni azért, hogy a jövő feladataival foglalkozhassunk.

Nemrég a következő élményben volt részem: vezérigazgatónkkal, Justin Babettel leültünk, hogy átbeszéljük az elmúlt évet. Még az utunk elején járunk és számos feladat vár még ránk, tehát úgy mentem a találkozóra, hogy az járt a fejemben, hogy mit kell elérnünk az elkövetkező hat hónapban. De ahogy a termékfejlesztés stratégiai ütemtervét vizsgáltuk és visszagondoltunk, hogy mennyi mindent tettünk már meg és milyen keveset tudtunk tavaly ilyenkor, fejbevágott a felismerés, hogy “igen, tulajdonképpen rengeteg eredményt tudunk felmutatni!” Ez mindenképpen egy olyan pillanat volt, amit érdemes megünnepelni.

A növekedés megszállottjai vagyunk

Nem segít a helyzetünkön, hogy olyan kultúra vesz minket körül, amiben a közös pénznem a kiemelkedő siker. Tisztában vagyunk vele, hogy vagy újítunk, vagy meghalunk. Ha azt akarjuk, hogy sikeresnek könyveljenek el minket, a hipernövekedést kell megcéloznunk (nem a sima növekedést). Azokat övezi tisztelet, akik nem alszanak és 70+ órát dolgoznak egy héten. Sőt, mostanában a Szilícium-völgyben az okos és fiatal szakemberek kis mennyiségű LSD-t szednek, hogy felébressze a kreativitásukat és javítsa a munkahelyi teljesítményüket.

Nem elég nyereségesnek lenni, holnap még nyereségesebbnek kell lenni. Többet kell eladni, nagyobb piacot kell szerezni, újabb lehetőségeket kell feltárni. A GroPro kamera vállalatról, amely a világ minden táján árulja vagány akciókameráit tavaly azért cikkeztek sokat, mert nem teljesítette a piac által elvárt követelményeket. Részvényei 71 százalékot zuhantak, annak ellenére, hogy az októberi bevételeire alapozva, a cég az előző évhez képest 43 százalékkal több profitról számolt be. Arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi piacon háromszorosára növelte bevételeit.

A Basecamp alapítója, David Heinemeier Hansson gyönyörűen foglalja ezt össze az év egyik legjobb posztjában:

"A probléma részben abban rejlik, hogy manapság senki sem elégedett pusztán attól, hogy magáénak tudhat egy kis részt a a világmindenségből. Nem, magát a világmindenséget kell birtokolnia. Nem elég csak jelen lennie a piacon, uralnia kell azt. Nem elég kiszolgálnia a vásárlókat, meg kell őket tartania."

Álljunk meg és ünnepeljünk!


Ennek a nagy nyomásnak a hatására meglepő, hogy a céges karácsonyi és év végi bulikon fel tudnak ettől a tehertől szabadulni. Különböznek minden más eseménytől, azáltal, amit szimbolizálnak: annak a lehetőségét, hogy a csapatok az előző év terheitől megszabadulva megkönnyebbülten sóhajthassanak fel és elfeledkezzenek mindenről, ami várja őket. Egy lehetőség a határidőkönchampagne, a munkamennyiségen, a hatalmi játszmákon és a kihívásokon való felülemelkedésre.

De arra is kiváló alkalmat szolgáltatnak, hogy megünnepeljük mindazt, ami jól ment, felsoroljuk az eredményeinket és elismerjük azokat az embereket, akik segítettek, hogy ilyen évünk lehessen. És a csapatnak joga van ahhoz, hogy összegyűljön és hangosan megünnepelje ami jó volt, és büszkék lehessenek egymásra, ne azon aggódjanak, hogy mi jön holnap, hanem annak örüljenek, ami ma van.

De nincs szükség konkrétan karácsonyi bulira az ünnepléshez. Köszönd meg a kollégád segítségét, amit egy projekt kapcsán nyújtott neked, akkor is, ha épp január van, vagy február...Bármi is legyen az, ne szalaszd el a lehetőséget, hogy köszönetet mondj, és jó érzés töltsön el mindenkit azzal kapcsolatban, amiket véghezvittetek.

Tedd az ünneplést szokássá!

Bár az év vége kitűnő alkalmat biztosít az ünneplésre, az ünneplés maga egy hosszútávú magatartás, amit mindannyiunknak a munkánk természetes részévé kéne tenni. Mindig lesz valami, amiben csapatként kell fejlődnötök, ez is a céges kultúra egy fontos része. De ha egy egész évet vársz arra, hogy elismerd, hogy mi volt jó, elég nehéz lesz a csapatszellemet fenntartani.

Változásokkal teli időszakokban az ünneplés még fontosabb. Az egyik barátom cége nagy szervezeti változásokon megy át. De minden bizonytalanság ellenére is, a csapatuk talál időt arra, hogy összegyűljön és megünnepeljék mindazt a jót, amit tesznek. Ahogy ő mondja: "Valójában ez segít minket, hogy ne essünk szét."

Abban is segít, hogy tudjuk, értelmük van a munkahelyünkön töltött óráknak. Büszkévé tesz minket, hogy a cégünknek dolgozunk. Ha szánunk időt az ünneplésre, valószínűbb, hogy beszélünk róla a barátainknak és a családunknak, és a nehéz időkben jobban összetartunk. Motiválttá válunk, hogy többet tegyünk meg, mert többet szeretnénk megtenni.

Sokat dolgoztál tavaly, azt jó eséllyel már decemberben megünnepelted. Szokatlannak tűnhet így január elején, de most is nézz vissza, kinek tudsz már idén hálás lenni, valamit megköszönni. Állj fel a laptopod elől, amin most ezt a hírlevelet olvasod és szánj időt egy pici ünneplésre, köszönetre!

Forrás: http://jobvibe.me/celebrate-for-success/

Fordította: Járfás Ágnes
Kiegészítette: Komócsin Laura
Szerző Szodorai Andrea

Businesscoach.hu
Follow hrportal_hu on Twitter

A szervezetfejlesztés legfontosabb eleme az átélés

52 műszaki vezető egyszerre, egy irányba fejlődött a Magyar Telekomnál. Medgyesi Krisztina szervezetfejlesztőként dolgozott a projekten, Mokos Katalin pedig szervezője, és - műszaki területen dolgozó felsővezetőként - résztvevője is volt a másfél éves folyamatnak. A fejlesztés elméleti kereteiről, és arról az erős hatásról beszéltek a HR Portálnak, amelyet a csoportcoaching adott. Megerősítették azt, hogy tanulni a legjobban a másik új szemszögén keresztül, egymás élettapasztalataiból lehet. tovább..

További cikkek
Sok a menekült, küzd az EU

Továbbra is nagy migrációs nyomás nehezedik az Európai Unióra, és ismét emelkedésnek indulhat az illegális határátlépők száma, ha kudarcba... Teljes cikk

Angliában kevesebb külföldi kaphat munkát

Sir David Metcalf, a Migrációs Tanácsadó Testület vezetője kijelentette: ha formailag is véglegessé válik a Brexit, akkor az uniós tagországokból... Teljes cikk

Nem szeretik a problémákról beszélő ápolókat?

Turcsányi Tibor ápoló a Magyar Nemzetnek arról beszélt: úgy hiszi, korábbi kritikus nyilatkozatai miatt utasították el jelentkezését egy fővárosi... Teljes cikk

Az orvosi kamara figyelmeztet: baj lesz, mert megint kevés pénzt szánnak az egészségügyre

Egyre égetőbb a háziorvoshiány, csaknem háromszáz praxis betöltetlen az országban. Sok helyen csak azért nem omlott még össze a rendszer, mert a... Teljes cikk

Bérlakás-építési alapot hozna létre az LMP

Bérlakás-építési alap és bérlakástörvény megalkotását tervezi az LMP az albérleti piac kiegyenlítésére. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár

Fluktuáció versenyképes bér mellett?

Az esetek 98 százalékában a felmondás egy hosszan érlelt döntés végeredménye: összetett okok, számos tényező együttes összege. Az...