kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

Nincs jövője a kölcsönzésnek?

Kezd tipikus munkaviszonnyá alakulni a munkaerő-kölcsönzés, aminek oka lehet, hogy a kölcsönzést sok munkáltató nem arra használja, amire az létrejött, emiatt újabb és újabb törvénymódosítások lépnek életbe. A cégek érdeke lassan mindet felülír, a munkavállalók igényeiről azonban nem esik szó.

images

images

Az Munka Törvénykönyve (Mt.) egységesen szabályozza a kölcsönzési szektort, a munkaerő-kölcsönzésről szóló III. rész XI. fejezet minden kölcsönbeadóra és kölcsönvevőre kiterjed. Uniós szinten a 2008/104/EK irányelv szabályozza a kölcsönzést, amelynek átvétele jelenleg is tart, a határidő 2011. decembere. Kérdéses, hogy mit is gondol erről jelenleg a kölcsönzési szakma, és milyen lehetőségeket enged meg nekik ez a szabályozás.


Jogharmonizációra van szükség



A Humán Centrum cégvezetője korábban portálunknak úgy nyilatkozott, hogy az EU-s irányelv nem szó szerint átültetendő törvény, azért lett kiadva, mert majd ebből kell 2011-től egy olyan jogszabályt készíteni, mely illeszkedik az adott országban kialakult munkaerő-piaci gyakorlathoz. Segíti a kölcsönzött dolgozók beintegrálódását a kölcsönbevevő munkaszervezetébe, emeli a munkakultúrát, nagyobb biztonságot nyújt a kölcsönzött munkavállalónak. Dr. Horváth István, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője szerint azonban kérdéses, hogy bővülhet-e Magyarországon a foglalkoztatás a kölcsönzési irányelv átvételével. Az mindenesetre biztos, hogy ennek átvételére 2011. december 5-éig van lehetőség. Az SZMM főosztályvezetője úgy véli, jogharmonizációra van szükség - hangzott el a VII. Magyar Munkaerő-kölcsönzési Konferencián.


A munkaerő-kölcsönzés uniós definíciója



A "kikölcsönzés" az az időszak, amelyre a kölcsönzött munkavállalót a kölcsönvevő vállalkozáshoz helyezik ki az adott vállalkozás felügyelete és irányítása melletti ideiglenes munkavégzés céljából.


Sokan leplezik kölcsönzési tevékenységüket



Az Mt. szerint a kölcsönbeadó csak az a belföldi székhelyű, a tagok korlátolt felelősségével működő gazdasági társaság vagy a vele tagsági viszonyban nem álló munkavállaló vonatkozásában - szövetkezet lehet, amelyet a székhelye szerint illetékes munkaügyi központ nyilvántartásba vett.

Az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség (OMMF) 2009-es ellenőrzési eredményei szerint sok szabálytalanság alapult azon, hogy a kölcsönbeadónak nem volt jogalapja a kölcsönzéshez, és /vagy nyilvántartásba vétel hiányában folytattak munkaerő-kölcsönzést. Ez 2007-ben 2664 főt érintett, 2009-ben pedig 1166 munkavállalót, így 39 munkáltató akadt fenn a rostán.

Érdemes azonban ezekre odafigyelni, ugyanis ha a kölcsönvevőnél történő munkavégzés tényleges megkezdéséig a kölcsönbeadó nem felel meg az e törvényben, illetve az egyéb jogszabályokban foglalt feltételeknek, vagy a kölcsönbeadó nem köt az Mt. 193/H. § (1) bekezdés szerinti munkaszerződést, a munkaviszony a kölcsönvevő és a munkavállaló között jön létre a munkavégzés tényleges megkezdésének napjával.


Új irányelv: a kölcsönzés hossza és az ideiglenesség



Az Mt. elvileg behatárolja a kölcsönzés hosszát. Ezt több tagállam szabályozza, a mérték azonban változó: 6 hónaptól 12 hónapig terjed, vagy amíg a helyettesítés szükséges. Bár egyesek szerint le kellene rövidíteni a kölcsönözhetőség idejét 3, mások szerint 6 havi időre, mert csak így látják teljesülni az angol "temporary work" - időszakos munka definícióját. Dr. Horváth István kiemelte: kritikus fogalmi elem az ideiglenesség, mivel az irányelv nem igazít el, nem határolja be pontosan, hogy az mennyit is jelent, és hogy milyen hosszú kikölcsönzés ideiglenes még. Jó kérdés, hogy a felső határ egy év legyen-e. Ahogy a meghatározott feladat sincs konkretizálva, nem tudni, hogy mit írnak majd az Mt-be, tette hozzá a szakember.

Az ideiglenesség lazítását javasolják a szakemberek, vagyis azt, hogy a kikölcsönzések idejét meg kellene hosszabbítani.
A visszaéléseket pedig úgy kívánják megakadályozni, hogy kikötnék, a kölcsönzés időtartamának megállapításakor a különböző kölcsönbeadók általi munkaerő-kölcsönzést egybe kell számítani. A munkaviszony a kölcsönvevő és a munkavállaló között jön létre az időkorlát legalább egy munkanapos túllépésével. - Nem javasoljuk, hogy korlátozott legyen a munkaerő-kölcsönzésre irányuló munkaszerződés időtartama. Magyarországon ugyanis a kölcsönzési szektorban a határozatlan időre létrejött munkaviszonyok dominálnak, a határozott idő alapvetően visszalépés lenne a munkavállalóknak - húzza alá Horváth István.

Ezt támasztja alá a statisztika is, amelyre a főosztályvezető szerint akkor is érdemes egy pillantást vetni, ha azon belül nagy mozgások tapasztalhatóak. 2009-ben a kikölcsönzés átlagos hossza 92 nap volt, a fizikai alkalmazottakat 88 napra, a szellemi alkalmazottakat 120 napra kölcsönözték ki, határozatlan idejű szerződéssel 96 napra; a határozott idejű szerződéssel 79 napra alkalmazták a cégek a kölcsönzött dolgozókat.

Akkor kell juttatásokat fizetni, ha a kölcsönbevevőnél történő folyamatos munkavégzés tartama a 183 napot meghaladja, vagy a kölcsönzést megelőző két évben összesen legalább 183 napot dolgozott. Akkor is kell adni juttatásokat, ha a kölcsönzött munkavállaló határozott időre szóló kölcsönzés esetén a kölcsönvevőnél történő folyamatos munkavégzés időtartama a két évet vagy a határozatlan időre szóló kölcsönzés esetén a kölcsönvevőnél történő folyamatos munkavégzés időtartama az egy évet meghaladja.(Mt.193.H§ (.9-10.)
Prof. Dr. Kiss György, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanára és Dr. Horváth István is ugyanazt a problémát fogalmazták meg ezzel kapcsolatban. Nevezetesen azt, hogy így nincs értelme annak a kitételnek (ami a Mt-ben van), hogy 183 napig lehet kölcsönözni, de az egyenlő munkáért, egyenlő bért elv is megkérdőjeleződik, amellyel elvileg ki akarták küszöbölni a kölcsönzött és a normál munkaszerződéssel dolgozók közti különbséget. A szabály szerint ugyanis már az első naptól ugyanazt a bért kell az ugyanazt a munkát végzőknek kapniuk, és hat hónap után a juttatásoknak is meg kell egyezniük minden munkavállalói csoportban.

De nem is nagyon kölcsönöznek fél évig, így egyik szabálynak sincs értelme. - Mi indokolja tehát a 183 nap haladékot a cégeknek?- teszi fel a kérdést Kiss György.Horváth István kifejtette: Az irányelv alapján az Mt.-t úgy kell módosítani, hogy általános szabály szerint a kikölcsönzés első napjától és minden bérelem vonatkozásában alkalmazandó az egyenlő bér elve.


Tartós vagy sem?



Az általános szabály szerint a kölcsön-munkavállalókra alkalmazni kell az egyenlő bér elvét. Kivétel: a tartósan foglalkoztatott munkavállaló és a hatályos korlátozott egyenlő bér elve maradna fenn. Jó kérdés azonban, hogy mi számít tartós foglalkoztatásnak, veti fel a kérdést az SZMM főosztályvezetője. A jogász szerint az időszaknak jelentősen hosszabbnak kell lennie az egy kikölcsönzés maximumára az Mt-ben meghatározott, ideiglenesnek tekintett időszaknál, hogy ez pontosan mennyi, nem tudni, lehet hat hónap, de egy-két év is.


Számos kérdés van, de válaszok alig



- Nem minden kivétel és tilalom kell a jogba. Nem látható előre például, hogy a munkaviszony valóban tartós lesz-e. Az Mt.-nek azonban rögzítenie kell: ha a munkaviszonyt a tartóssághoz megkövetelt idő előtt nem a munkavállalónak felróható okból megszüntetik, úgy utólag ki kell fizetni azt a bérkülönbözetet, amelyet a munkavállaló az egyenlő bér elvének alkalmazásával megkapott volna. Utólagos megállapítási problémákra egy vélelmezett összeget kell biztosítani - emeli ki az SZMM főosztályvezetője.

- Kiss György és Horváth István sem érti, hogy az Mt. a 106. § (1) bekezdése kizárásának mi az értelme. A törvény ugyanis kimondja, hogy egy konszern ne hozhassa létre a saját munkaerő-kölcsönző cégét munkaerő-szükségletek kielégítésére. A jogászok szerint kérdéses továbbá, hogy ki lehet kölcsönbeadó és az sem tiszta, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás miért van kizárva a kölcsönzésből és mi értelme van az egyenlő bánásmód követelményének, ha a kölcsönbevevőnek nincs saját munkavállalója - véli az egyetemi tanár.


Az átmenet elősegítése



- A kölcsönzött munkavállalókat a kölcsönvevő vállalkozásnál megüresedő állásokról tájékoztatni kell annak érdekében, hogy a kölcsönvevő vállalkozásnál dolgozó többi munkavállalóval azonos esélyekkel találhassanak állandó állást.

- Az irányelv alapján továbbra sem tilos, hogy a kölcsönbeadók a munkavállalók átvételéért díjat kérnek a kölcsönvevőtől. Szükséges lehet annak jogszabályi rögzítése, hogy az átvételi díjak csak "ésszerű mértékűek" lehetnek - nyomatékosítja Horváth István.


Munkaerő-kölcsönzés adatokban



2008-ban 948 kölcsönbeadó volt, amely 2002-hez képest háromszoros növekedést jelent. A kölcsönzési esetek száma 36 százalékos növekedést mutat 2008-ban. A ledolgozott munkanapok száma átlag 145 nap / fő, ez 22 nappal több, mint az azt megelőz években. A cégek 78 százaléka határozatlan időre, 22 százaléka pedig határozott időre vesz fel kölcsönzött alkalmazottat. Egy átlagos kölcsönzött: betanított, 25-49 év közötti férfi, fizikai munkában, határozatlan időre 8 általános végzettséggel, vagy azzal sem rendelkező ember. - A válság hatására a cégek száma csökkent, de a kölcsönzés intenzívebbé vált, sokan választják ezt a foglalkoztatási formát. A kis cégek pedig megszűntek - mondta Dudás Katalin, az OMMF elnöke.


Meghaladja az OMMF képességeit a munkaerő-kölcsönzés ellenőrzése



A hatóság 2008-ban 114 munkáltatót, 2009-ben pedig 133-at ellenőrzött. Dudás Katalin elmondta: az ellenőrzések során csak úgy lehet feltárni a szabálytalanságokat, ha minden partneri kapcsolatot megvizsgálnak. Azonban ez komoly jogelméleti feladat, amely kihívás a hatóság számára. A munkaügyi felügyelők nincsenek erre felkészítve, és az új Ket. is megnehezíti a hatóság munkáját. Mindezekből pedig az következik, hogy a hatóságot nem teszi alkalmassá, hogy ilyen összefüggéseket vizsgáljon, bonyolult ügyeket tárjon fel.


Szövetkezeti törvénymódosítás: munkaerő-kölcsönzők vs. iskolaszövetkezetek



Az Országgyűlés február 22-i ülésén fogadta el a szövetkezeti törvény módosítását, amely szerint az iskolaszövetkezetek tagságának munkaviszony keretében történő foglalkoztatásának sok eleme kikerült a Mt. hatálya alól. E foglalkoztatási forma nem minősül munkaerő-kölcsönzésnek, ez egy új foglalkoztatási forma lesz. A Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ) aggályosnak tartja a törvénymódosítást.- Az iskolaszövetkezetek által végzett tevékenységek jelentős része valójában munkaerő-kölcsönzés, ám ezt a felek - annak érdekében, hogy a kapcsolódó fenti járulékkedvezményt kihasználják - vállalkozási tevékenységnek állítják be - mondta Csaposs Noémi, az SZTMSZ elnöke. Akár 40 százalékkal is magasabbak lehetnek annak a munkáltatónak a költségei, amely normál munkaerő-kölcsönzés keretében alkalmaz munkaerőt. Kitért arra: az elfogadott speciális foglalkoztatási formában a diákok nem kapnak fizetett rendes szabadságot, ami pedig alkotmányos alapjog. Csaposs Noémi hangsúlyozta: a módosítás komoly következménye lehet, hogy az Mt. szerinti szabályok között legálisan működő cégek által foglalkoztatott nem diák munkavállalók nagy számban szorulhatnak ki a munkaerőpiacról. - Vajon egy HR vezető a diákot vagy a kölcsönzött dolgozót fogja választani, ha az utóbbi jóval többe kerül neki? - teszi fel a plátói kérdést Csaposs.

Simon Balázs, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) főtitkára szerint erre a törvényre szükség volt, hiszen a társadalmi munkamegosztás nem piaci tényező. Dr. Pál Lajos, Pál és Kozma Ügyvédi Iroda ügyvédje viszont kiemelte: ugyanazon pályán, ugyanazon feltételekkel futnak ki a csapatok, azonban a játékszabályok nem azonosak. Hiszen így az iskolaszövetkezetek olcsóbban tudják közvetíteni a diákot, ez egyértelműen versenyelőny. pedig ugyanolyan profitorientáltak, ahogy a kölcsönzők.


Outsourcing és/vagy kölcsönzés?



A konferencián megtartott kerekasztal-beszélgetésen számos problémát vetettek fel a szakemberek. Gárdus Zsuzsanna, a Magyar Outsourcing Szövetség (HOA) elnöke a kiszervezés és munkaerő-kölcsönzés fogalomelmosódásáról beszélt. Sok cég bővíti ugyanis outsourcinggal a tevékenységét, de gyakorlatilag kölcsönzést végez, hogy kikerüljék a közterheket, kötelezettségeket. A kiszervezésnél például könnyebb a felmondás. Németországban a színlelt kölcsönzés komoly problémákat okozott, éppen ezért retorziókat helyeztek kilátásba.
Dr. Handó Tünde, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság képviseletében kifejtette: ha a cég egy teljes tevékenységi kört kiszervez, akkor nincsen annak jelentősége, hogy azt minek nevezzük, és a cég hogyan definiálja magát, egyértelmű a helyzet.

Toldi Gábor, a HVG HR center ügyvezető igazgatója viszont arról beszélt, hogy minden a multinacionális cégek igényeiből fakad. Ha a vállalatok nem akarnak piacot veszíteni, kénytelenek igényekre reagálni, ehhez azonban nincs meg a megfelelő jogszabályi háttér. Szerinte ez nem jogi kérdés, hanem piaci átalakulás.

Az SZTMSZ elnöke szerint a kölcsönző cégeknek azt kell megnézniük, hogy van-e kapacitásuk tevékenységüket bővíteni. Tény, hogy jelenleg csak a multifunkcionális cégek maradhatnak fenn.


Nincs jövője a kölcsönzésnek?



Pál Lajos a vita végén azt vetette fel, hogy egyáltalán maradt-e előnye a kölcsönzésnek, hiszen tipikus munkaviszonnyá kezd átalakulni. Kiss György szerint harmadik személy által végzett munka forrponton van: nem biztos, hogy a feszültséget meg lehet oldani. A megoldás a kettős szerződési struktúra (call on work), munkáltatói jogok gyakorlása - technológiai jellegű utasítások szétválasztása lehet. - A gazdasági válság alapvetően jót tett a munkajognak, ugyanis alvó fogalmak kapnak új értelmezést, amelyre igencsak szükség volt már. Meg kell azonban határozni a prioritásokat - mondta Kiss György. Az Európai Uniót a tőke áramlása tarja fenn, ehhez azonban a cégek érdekeit kell figyelembe venni.

Eltérések az Mt. Általános szabályaitól, amelyeket az AB hatályon kívül helyezett


Felmondási védelem



Az MT. XI. fejezetének 193/P. paragrafusa meghatározza azokat az MT. Rendelkezéseket, amelyeket a munkaerő-kölcsönzés céljából létrejött munkaviszony esetében nem lehet alkalmazni. Ezek között szerepelt az Mt. 90 paragrafusa is, amely a munkáltató rendes felmondás esetére határoz meg tilalmakat (felmondási védelem). Tehát a korábbi szabályozás értelmében a kölcsönzött munkavállalók munkaviszonya megszűntethető volt munkáltatói rendes felmondással a felmondási védelem alatt is.

Az Alkotmánybíróság azonban visszamenőlegesen megsemmisítette 193/P. paragrafusában szereplő 90 paragrafusára történő hivatkozást, azaz 2009. június 19-étől a munkaerő-kölcsönzés céljából létrejött munkaviszony esetében is megilleti a munkavállalókat a felmondási védelem a munkáltatójuk (kölcsönbeadó) rendes felmondás esetén, tehát felmondási védelem alatt a munkaviszony munkáltatói rendes felmondással jogszerűen nem szűntethető meg.
- Vagyis a munkaviszonyt csak közös megegyezéssel és azonnal hatállyal lehet megszűntetni. A próbaidő alatti megszüntetés azonban hiányzik, vélik a kölcsönzők.


Szabadsági kiadása



Az Alkotmánybíróság 2009. október 31. napjával megsemmisítette ( szintén a 67/2009 AB határozattal, ahogy a felmondási védelemnél is) az Mt. XI. fejezetében található, 193/N. paragrafus azon mondatát is, amely szerint a szabadság kiadásának időpontját a munkáltató legalább három nappal a szabadság kezdete előtt volt köteles közölni a kölcsönzöttel. Az Mt. általános rendelkezései szerint a munkáltatónak legalább egy hónappal a szabadság kezdete előtt közölnie kell a munkavállalóval a szabadság kiadását. Ez az általános szabály az Mt. 134. paragrafus ( 5) bekezdésében kerül meghatározásra. Az említett 193/P. paragrafus azonban tartalmazza a 134. paragrafus (5) bekezdésére történő utalást is, azaz az általános szabály ( a szabadság kezdete előtt egy hónappal korábban történő tájékoztatás) nem alkalmazható a kölcsönzött munkavállalók szabadságának kiadására. Tehát a jelenlegi szabályozás szerint szerint az Mt. XI. fejezete nem határoz meg eltérő határidőt, azonban az általános szabály sem alkalmazható.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Minden váltáson gondolkodó munkavállaló potenciális jelölt

Kutatások szerint a munkavállalók közel egyharmada megfontolná a munkahelyváltást egy jó ajánlat miatt. Többszázezer betöltetlen pozíció jelzi,... Teljes cikk

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Teljes cikk

2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk