kapubanner for mobile
Megjelent: 4 hónapja

Pánik és potenciál: Mit tanultak a dolgozók a mesterséges intelligenciáról 2023-ban?

A mesterséges intelligencia eddig is jelentős hatással volt a munkánkra, és a jövőben is komoly változásokat eredményezhet. Lássuk, milyen munkahelyi trendeket hozott 2023-ban az AI, és milyen következtetéseket vonhatunk le ebből!

Pánik és potenciál: Mit tanultak a dolgozók a mesterséges intelligenciáról 2023-ban?-
images

Alig több mint egy év telt el azóta, hogy az OpenAI elindította chatbotját, a ChatGPT-t, a technológia pedig máris a legtöbb munkavállaló számára fontos eszközzé és sok esetben a napi rutinjuk részévé vált. A mesterséges intelligencia olyan eszközzé vált, amely képes racionalizálni a munkafolyamatokat és új ötleteket generálni. De nem mindenki üdvözölte a technológiát. Sokan a karrierjüket fenyegető veszélyt látnak benne. A 2023-as év legnagyobb AI munkahelyi trendjei megmutatják, hogyan rázza fel a technológia az általunk ismert munkát. Egyúttal bepillantást engednek abba is, hogyan alakíthatja az AI a 2024-es évet, mivel a technológia továbbra is villámgyorsan fejlődik – írja a BBC cikke.

A dolgozók már most is az AI-tól függenek

Sok munkavállaló már hozzászokott ahhoz, hogy az AI-t a mindennapi munkája során adminisztratív feladatokra, különösen egyszerűbb szövegírásra és az alapvető ötletelésre használja. Ez különösen igaz a tudásalapú munkakörökben, ahol az AI potenciálisan időt spórolhat a dolgozóknak a kreatív, kifinomultabb feladatokra. Néhány munkavállaló önéletrajzok és kísérőlevelek írására is használja a technológiát, hogy megkapja ezeket az állásokat. Mivel azonban egyre több dolgozó használja a mesterséges intelligenciát, egyes munkáltatók a technológia munkahelyi alkalmazásának korlátozásával reagálnak. Simon Johnson, az amerikai Massachusetts államban található MIT Sloan School of Management globális közgazdasági és menedzsment csoportjának vezetője szerint a cégek az esetleges visszaélések vagy adatszivárgások miatt aggódnak, ezért hallgatólagosan elnyomják vagy egyenesen betiltják az olyan eszközökhöz való hozzáférést, mint a ChatGPT. Néhány dolgozó, aki nagymértékben támaszkodik a technológiára, akár a termelékenység növelése, akár a kollégákkal szembeni előnyszerzés érdekében mégis használta az AI-t. A közösségi médiában még tippeket is adtak arra vonatkozóan, hogyan lehet titokban hozzáférni a technológiához a munkahelyen.

Melyik munkaköröket fenyegetheti az AI?

Sokan azt feltételezték, hogy az AI leginkább olyan munkakörökben fogja helyettesíteni az embert, amelyek könnyen automatizálhatók: gondoljunk csak az ügyfélszolgálati chatbotokra és az élelmiszer-kiszállító robotokra. De ahogy az elmúlt évben fejlődött, egyértelművé vált, hogy hatással lehet az egykor "biztonságosnak" tekintett, összetettebb tudásalapú munkakörökre is. Egyes kreatív munkaköröket már most is veszély fenyeget. Például az olyan szöveg-kép generáló AI programok, mint a Midjourney és a Stable Diffusion pillanatok alatt káprázatos illusztrációkat és fotórealisztikus grafikákat tudnak létrehozni - olyan munkát, amelyet általában a magasan képzett kereskedelmi művészeti csapatoknak tartanak fenn.

Az adatok azt mutatják, hogy a munkavállalók aggodalmai jogosak. A Goldman Sachs 2023. márciusi jelentése szerint a tartalomgenerálásra képes mesterséges intelligencia a jelenleg ember által végzett munka negyedét végezheti el, ami 300 millió munkahely megszűnését jelenti Európában és az Egyesült Államokban.

"Ez már a fehérgalléros irodai dolgozók problémája" - mondja Mark Muro, a washingtoni székhelyű Brookings Institution amerikai gazdasági agytröszt-szervezet vezető munkatársa. "A fizikai automatizálás sokkal kiszámíthatóbb volt. Ez kevésbé kiszámítható."

Minden félelem ellenére azonban számos olyan szerepkör és feladat van, amelyet a közeljövőben nem lesz képes ellátni a mesterséges intelligencia. Ez különösen igaz az olyan munkakörökre, amelyek olyan soft skill-t igényelnek, mint az érzelmi intelligencia és az absztrakt gondolkozás. Martin Ford, a Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything című könyv szerzője úgy véli, hogy azok a munkavállalók, akiknek az a dolguk, hogy új üzleti stratégiákat találjanak ki, viszonylag biztonságban lehetnek az automatizálástól. Azt is megjósolja, hogy a kifinomult interperszonális kapcsolatokat igénylő szerepeket - például az ápolókat és az üzleti tanácsadókat - nehezen tudják a gépek helyettesíteni. Szerinte ezek olyan munkakörök, amelyekhez "nagyon mélyen kell érteni az embereket. Szerintem hosszú időbe telik, amíg a mesterséges intelligencia képes lesz olyan interakciókra, amelyek valóban kapcsolatokat építenek".

Emellett a digitális munkakörnyezetet jóval megelőző szakmák - például a villanyszerelők, vízvezeték-szerelők és hegesztők - a "legnehezebben automatizálható munkák közé tartoznak" - mondja Ford. Ezek a munkakörök kevésbé függenek a nyelvi alapú feladatoktól, és jellemzően nagyobb problémamegoldó képességet, mobilitást és kézügyességet igényelnek kiszámíthatatlan környezetben, amit a gépek jelenleg nem tudnak utánozni.

Az AI-vel is együtt fogunk dolgozni.

Ahogy az AI egyre inkább mindenütt jelen van, egyes szakértők úgy vélik, hogy a technológia valójában inkább kiegészíti - és nem helyettesíti - az emberi tehetséget. Joanne Song McLaughlin, az amerikai Buffalo Egyetem munkaügyi közgazdász docense az orvosi diagnózisokat hozza fel példaként. Bár egy robot képes lehet például a rák kimutatására, a legtöbb beteg mégis inkább egy képzett egészségügyi szakembert választana, hogy közölje a hírt.

A munkavállalók már most is használják a ChatGPT-t személyes asszisztensként, e-mailek szerkesztésére, útvonaltervezésre, valamint költségek és határidők tervezésére. Tágabb értelemben a szakemberek már most is használják a mesterséges intelligenciát a döntéshozatalban az előítéletek kiküszöbölésére - egyes nagyvállalatok már alkalmazzák az adatvezérelt munkaerő-felvételt a jelöltek tulajdonságainak tesztelésére, és a viselkedésből nyert információk alapján a megfelelő álláshelyhez illesztik őket. Bár a mesterséges intelligencia megszüntet néhány állást, újakat is teremt majd; például adatmérnökök, irányítási szakemberek és számos "képzési" szerepkör.

A félelem és bizonytalanság mellett van ok az optimizmusra is

"A technológiai fejlődés megmutatta, hogy megvan a potenciál a munkafolyamatok automatizálására vagy racionalizálására" - mondja Scott Likens, a PwC globális AI és innovációs technológiai vezetője. "A megfelelő készségekkel azonban az egyének gyakran képesek e fejlesztésekkel párhuzamosan is fejlődni."

A szakértők azt javasolják, hogy ahelyett, hogy az AI fenyegetése miatt aggódnánk, hasznosabb, ha eszközként gondolunk rá. „A legjobb taktika? Alkalmazkodni, tanulni és belehajolni a technológiába” -  mondja Likens. "A képzés kulcsfontosságú az alkalmazottak számára, hogy megismerjék az AI-t és azt, hogy segíthet nekik az adott munkájukban, valamint hogy segítsen nekik új készségeket fejleszteni” – mondja a szakértő.

 

BBC

fotó: unsplash

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A diákok több mint fele tanulna mesterséges intelligenciával, de csak kevesen férnek hozzá az iskolában

Németországban és Ausztriában tízből négy tanuló fér hozzá az AI-hoz az osztályteremben, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban ez az... Teljes cikk

Vajon megtaláljuk az egyensúlyt az ember és az AI között? - avagy az AI emberi arca

Vajon mit tartogat 2024-ben a mesterséges intelligencia? 2023-ban minden eseményen téma volt az AI és ember kapcsolata, hatása egymásra. HR szempontból... Teljes cikk

Az üzleti hallgatók készen állnak a mesterséges intelligencia munkahelyi használatára

A brit gazdasági szakos hallgatók szerint az ügyfélszolgálati munkakörökre lesz a legnagyobb hatással a mesterséges intelligencia - derül ki egy... Teljes cikk