kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Vezetés és együttműködés - újra keretezve

A vállalatok nagyrésze már benne van a működési folyamatok és struktúrák újragondolásában. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a vezetőknek és munkatársaknak új szerepeket, feladatokat és attitűdöket kell kialakítaniuk. Mintegy leképezve a változásokat. De hogyan valósíthatóak meg szükséges lépések a szervezet, az együttműködés és a menedzsment területén? Milyen vezetői készségek értékelődtek fel és váltak nélkülözhetetlenné az új helyzetben?

Erre a kérdésre az érintett döntéshozók bevonásával kereste a választ a WIFI Hungária Oktató és Továbbképző Intézet.  Százötven közép-, és felsővezetőt kérdeztek meg, melyek voltak legfőbb kihívásaik az elmúlt évben és mit tanultak belőle. Melyek a legfontosabb vezetői kulcsképességek a jelen helyzetben? A felmérésről Földváry Beáta ügyvezető igazgató számolt be.

Készítettünk egy tanulmányt, mert fontosnak tartjuk, hogy a hirtelen fejtetőre állt világban az új körülmények és igények kezeléséhez szükséges legfontosabb kompetenciákat felmérjük. Az eredmények alapján a helyzetre reagáló megoldásokat kínáljunk partnereinknek. A felmérésben 150 közép- és felsővezető vett részt, akiknek nagy része (71%) több mint 5 éves vezetői tapasztalattal rendelkezik.

Megkérdeztük a vezetőket, melyek voltak számukra a COVID előtti legfontosabb kompetenciák és melyek azok jelenleg.

A COVID előtt a vezetők a stratégiai szemléletet tartották kiemelten fontosnak. Ezt követte a munkaszervezés és az eredményorientáltság.

Ezzel szemben a vezetők a jelenlegi helyzetben a rugalmas problémamegoldás képességét tartják a legfontosabbnak. Csak kevéssel lemaradva a változáskezelést és harmadik helyen az együttműködés fejlesztését.  

A vezetői tréningjeinken már évek óta terítéken van a kérdés: Hogyan készüljünk fel a sokszor kiszámíthatatlan jövőre? Válaszunk eddig is az volt, hogy ehhez az egyik legfontosabb feltétel a rugalmasság.  Szó sincs arról, hogy annak idején a jövőbe láttunk volna. Azonban az tény, hogy már évek óta fejlesztjük a vezetők azon kompetenciáját, -  a rugalmas problémamegoldást - ami a jelenlegihez hasonló előre nem látható válsághelyzetekben a legfontosabb.  

A válaszok alapján a második legfontosabb képesség jelen helyzetben a változáskezelés lett, hiszen a helyzet komplexitása megnehezíti a vezetők mindennapjait, még több éves tapasztalattal a hátuk mögött is. Azt is el kell mondani, hogy a pandémia folyamatát a vezetők nem tudták befolyásolni, azonban arra megkerülhetetlenül reagálniuk kellett. A határozott, felkészült vezetőknek talán ezt volt legnehezebb megélnie: az alaphelyzetet, amit a pandémia okozott hirtelen és kiszámíthatatlanul, nem tudták alakítani, viszont reagálni kellett rá: gyorsan és gyakorlatiasan.

A döntéshozók elsősorban gyors, működőképes megoldásokat keresnek, amiket napról-napra be lehet vezetni hirtelen változás esetén. Erre azért van szükségük, hogy nagyobb mozgékonysággal tudjanak cselekedni az illékony, bizonytalan és összetett környezetben is.

Erre a tendenciára reagál a WIFI  8 vezetői lépés a jövő alakításához modellje. Egy program, amely nemcsak tartalmában, de formájában is izgalmasan friss módszereket, új szemléletet ad, inspirál.

prbah

Tréningünk biztosítja azt, hogy a vezetők - legyen szó bármilyen szintről is – mindig előbbre járjanak a helyzet megértésében és kezelésében, mint a munkatársaik, de ami a legfontosabb a megélésében. „Bele kell állniuk a helyzetbe”, amihez hozzátartozik, hogy kellemetlen döntéseket merjenek nyíltan kommunikálni. Az új munkaformákban kialakuló szakmai kapcsolatokat megfelelő minőségűvé tenniük. Segíteni a csapatérzés megmaradását, erősödését azokon a területeken is, ahol a home office nagyobb mértékben marad előtérben. A vezetőknek akkor is határozottnak kell maradni, amikor minden körülmény bizonytalan, meg kell találniuk egy újfajta magabiztosságot, amikor az eredményelérés mellet a folyamatban fellépő problémák megoldásában biztosak.

A vezetők legtöbb kétsége a kollégák munkájára való rálátás, a személyes kapcsolattartás, a hatékony és eredményes megbeszélések teljesülése kapcsán merült fel, ehhez is támogatást ad a tréning.

Azonban ami a legfontosabb, a program rugalmasan alkalmazkodik a résztvevők személyes kihívásaihoz és ezekre az élethelyzetekre ad eszközöket, ami sokkal hatékonyabb, mint bármilyen sokszor kielemzett esettanulmány.

Erre a programra várjuk az olyan vezetőket, döntéshozókat vagy projektmenedzsereket, akik tudatosan építik a szakmai karrierjüket és a fejlődést a mindennapok részének tekintik.

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Úton a felsővezetői lét felé - hogyan segíthet egy mentor a cél elérésben?

Bartha Edit és Verebélyi Péter évekig kollégák voltak egy multinacionális vállalatnál. Edit Péter tanácsára jelentkezett a Corvinus Executive... Teljes cikk

Megtartott munkáltatói ígéretek

A munkaerőpiac „köztes” szereplői, azaz a munkaerő szolgáltatók – tehát a Pannon-Work cégcsoport is – a munkáltatói márka tekintetében is... Teljes cikk

Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek