Megjelent: 12 éve

13 ezerrel kevesebb közszolga két év alatt

Két év alatt 13600-zal csökkent a közigazgatásban dolgozók száma, 60-nal kevesebb állami közalapítvány és megfelezett közigazgatási szervezet működik: mindezzel az állam nettó 46 milliárdot spórolt.

Veres János a WTO által javasolt 60 százalékos vámcsökkentés elutasításáról szóló sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a központi közigazgatásban az elmúlt 2006-2007-ben a nettó létszám hat százalékkal, azaz 13.600-zal csökkent és a költségvetés nettó megtakarítása 46 milliárd forint volt. A központi adminisztráció átalakításának kettős célja volt: az, hogy javuljon a méretgazdaságosság, illetve alakuljon ki a regionalizáció - tette hozzá. A pénzügyminiszter megjegyezte, hogy amíg 2006-ban 415 önálló közigazgatási szervezet működött, addig 2007 végére a szervezetek száma 176-ra csökkent.

A regionalizáció megvalósult többek között az államkincstárnál, az APEH-nél, az ÁNTSZ-nél, az Országos Mentőszolgálatnál, a nyugdíjbiztosítónál, a közlekedési hatóságoknál - hangsúlyozta Veres János. Az állami közalapítványok száma is 20 százalékkal csökkent a korábbi 300-ról - egészítette ki a központi adminisztráció reformjával kapcsolatos információt a pénzügyminiszter.

A jövő évi adóváltozatásokra vonatkozó újságírói kérdés elől kitért a szaktárca vezetője, mondván: "amiről a múlt héten tárgyaltunk egy zárt megbeszélésen, az a jövő évi gazdasági folyamatok előkészítésének témája volt, amely még nem érett meg a nyilvánosság számára alkalmas közlésre".

Annyit elárult a pénzügyminiszter, hogy augusztus végére készülnek el a jövő évi adóváltozásokkal kapcsolatos elképzelésekkel. Megjegyezte, hogy a magyarországi tanácsadó cégek már ismerhető változtatási javaslatai nehezen emészthetőek, mivel a bevételek csökkenése jóval meghaladja a rendelkezésre álló várható forrásokat.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nem utazhatnak ingyen a rendőrök a Volánbuszokon

A rendőrök többségének megszűnik a bérlettámogatása, ráadásul a vártnál kisebb béremelést kaptak. Teljes cikk

A Samsung gyár megvizsgáltatja Kínából érkező alkalmazottjait

Fokozott fertőtlenítést vezettek be a gyár közös helyiségeiben a koronavírus terjedése miatt. Teljes cikk

Milliós év végi juttatást kaptak az államtitkárok

A Blikk három olyat tárcát talált, ahol az államtitkárok nem kaptak év végi juttatást. Teljes cikk