Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

18-19 százalékkal nőhetnek a bérek Romániában

Romániában az idén átlagosan 18-19 százalékkal növekedhetnek a nominálisan a fizetések, beleértve a különböző juttatásokat is - jelentette ki csütörtökön a román gazdasági miniszter.

Tavaly a bruttó bérek átlagosan 18,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, a reálbérek 16,9 százalékkal nőttek. Az infláció idén 3,9 százalék körül marad - jelentette ki augusztus elején a jegybank elnöke, megemelve májusi, akkor még 3,7 százalékról szóló idei előrejelzését. Ezzel azonban még a célsávon belül vannak, hiszen 3 és 5 százalék között inflációval számolt erre az évre eredetileg a jegybank.

Az inflációt Romániában visszafogja a lej árfolyamának emelkedése. Az idén 6,6 százalékos volt ez az euróhoz és 11,6 százalékos a dollárhoz képest. Ez az importárakon keresztül jelentkező inflációt fékezi. A múlt év végén még 4,9 százalékos éves szintű inflációt mértek Romániában. Márciusban már a rendszerváltás óta a legalacsonyabbra, 3,66 százalékra csökkent a tizenkét havi fogyasztóiár-emelkedés, továbbra is az olcsó EU-import versenye miatt.

Follow hrportal_hu on Twitter