Megjelent: 2 éve

20 éve nem volt ilyen: még mindig nincs megállapodás az idei minimálbérről

Továbbra sem tudni, hogyan változik a minimálbér és a garantált bérminimum összege az idei évtől.

Továbbra sincs megállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es emeléséről, miután a december 30-i tárgyalási forduló sem vezetett eredményre - írja az Index. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint szinte példátlan az eset, a rendszerváltás óta ugyanis eddig egyedül 2000-ben fordult elő, hogy az év elején nem emelkedett a minimálbér.

A minimálbérért dolgozó munkavállalókat pedig igencsak nehéz helyzetbe hozó, rendhagyó szituáció leginkább azért alakulhatott ki, mert az őket képviselő szakszervezetek javaslatait egyáltalán nem fogadta el a kormány. Az utolsó, tavaly év végi ülésen nem voltak nyitottak semmire” - mondta.

Ha a hónap során nem sikerül megegyezniük a feleknek, előfordulhat, hogy az hivatalos infláció mértékét meghaladóan értéktelenedik el a minimálbérért dolgozók bére, azaz jelentősen csökkenhet az életszínvonaluk. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint jelenleg körülbelül200 ezren dolgoznak minimálbérért, 600 ezer szakmunkás pedig garantált bérminimumért.
Ha nem születik megállapodás, az a minimálbérhez kötődő állami juttatásokat is negatívan érintheti, például a különböző segélyeket és a baleseti táppénzt.

A legutóbbi, 2020-as emelés után a minimálbért bruttó 161 ezer forintban, a garantált bérminimumot pedig bruttó 210,6 ezer forintban rögzítették.
Lengyelországban 7,7 százalékkal, Szlovákiában 7,4 százalékkal, Csehországban pedig 4 százalékkal emelkedik a minimálbér 2021-től. Az Indexnek nyilatkozó szakszervezetek úgy számolnak, hogy amennyiben elmarad az emelés, a magyar minimálbérek nettó összegének vásárlóértéke csak a fele lesz a lengyel minimálbérnek, és a harmadát éri majd a cseh és a szlovák minimálbérnek.

A dolgozói szakszervezetek először 10 százalékos, bruttó 16 100 forintos emelést kértek mind a minimálbérre, mind a garantált bérminimumra vonatkozóan, majd öt százalékra, bruttó 8050 forintra tornázták le az elvárásaikat, ám szerintük a kormány nem szeretne emelni az összegeken. A Világgazdaság információi szerint pénteken folytatódhatnak a tárgyalások.

Index.hu
fotó: pexels
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Növeli termelőkapacitását a nyíregyházi Lego gyár

A mintegy 53 milliárd forintos beruházással 250 új munkahely jön létre a régióban. Teljes cikk

Levélben fordultak Orbán Viktorhoz a vasutasok a fűtéskorlátozás miatt

A Vasutasok Szakszervezete szerint az irodában dolgozók közül is sokan betegednek majd meg a hideg miatt, ezért arra kérik Orbán Viktort, hogy... Teljes cikk

Négymilliárd forintos foglalkoztatási program indul Zala megyében

A programban közel 2300 munkanélküli és 300 inaktív személy vehet részt. Teljes cikk