Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

2500 fővel tovább folytatódik a DaimlerChrysler sztrájkja

A csütörtöki nagyszabású DaimlerChrysler tüntetés során az óriásvállalat mintegy 80.000 alkalmazottja együttesen sztrájkolt a vállalat -nem éppen munkavállaló-barát - költségcsökkentési programja ellen.

A menedzsment döntése szerint ugyanis 2007-ig a személyügyi kiadásokat évi 500 millió Euróra kell csökkenteni, ami az átlagkereseteket nézve is túlzottan nagy csökkenést jelentene. A cég vezetősége a sztrájk kezdetekor kijelentette: amennyiben nem fogadják el az alkalmazottak a bércsökkentést, abban az esetben 6000 főt el kell bocsátaniuk, hogy a tervezett költségcsökkentést realizálni tudják.

A dolgozók a menedzsment fenyegetése ellenére továbbra is kitartanak a sztrájk mellett. A péntek éjszakai műszakot sem teljesítő 2500 alkalmazott sztrájkjára már politikai válasz is érkezett: Gerhard Schröder német kancellár élesen bírálta a sztrájkot és azt tanácsolta a vállalat vezetőségének, hogy minél hamarabb, tárgyalóasztal mellett, a cég keretein belül rendezzék le az ügyet.
Félelme nem alaptalan: a sztrájk miatt ugyanis egyre élesebb politikai és közéleti viták alakultak ki Németországban a 40 órás munkahét bevezetése és a munkabér-szabályozás kapcsán.A Spiegel magazin jelentése nyomán
Follow hrportal_hu on Twitter