Megjelent: 13 éve

3-3,5 százalékos reálkereset csökkenést prognosztizál a GKI

Idén a kormány által tervezettnél is gyorsabban csökkenhet az államháztartás hiánya, a reálkeresetek pedig 3-3,5 százalékkal lesznek kisebbek a tavalyinál - derül ki a GKI és az Erste Bank előrejelzéséből.

Más elemzők kilenc százalék körüli előrejelzéséhez képest a GKI úgy véli, hogy a tavaszi hónapokban az infláció 8,5 százalék körül tetőzhet, majd fokozatosan csökken a drágulás üteme, és év végére már csak 4,5 százalékot tesz ki.

A bruttó keresetek a tavalyi 8,5 százalékos növekedés után idén közel nyolc százalékkal nőhetnek, a nettó keresetek már csak öt százalékkal, és az inflációt is beleszámítva a reáljövedelmek 3-3,5 százalékos csökkenése várható.

Az államháztartás hiánya a kormány tervei szerint a GDP 6,8 százalékára mérséklődne idén a tavalyi több mint tíz százalékról, de a GKI ennél is valamivel jobb adatra, 6,5 százalékos GDP-arányos hiányra számít.


inforadio.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter