Megjelent: 8 éve

320 fogvatartott kapott szakmát a Tett programban

A most befejeződött kutatás szerint eredményes volt a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja együttműködésében megvalósult "Tett - program az áldozatokért és a tettesekért" kiemelt projekt reintegrációs alprojektje.

A Tett 9 megyében, több mint 10.000 embernek nyújtott közvetlenül segítséget. A program célja az volt, hogy javítsa a bűnmegelőzés területén dolgozó szervezetek együttműködését, korszerű ismeretek megosztásával tegye hatékonyabbá a munkájukat.

A Tett program egyik elemeként valósult meg a reintegrációs alprojekt, amely célja egy olyan komplex szolgáltatáscsomag kialakítása volt, amely elősegíti a fogvatartottak sikeres társadalmi és munkaerő-piaci visszailleszkedését. A program értékelésének céljából a Belügyminisztérium kutatást végzett, amely elsődlegesen a program megvalósításának folyamatát és a programmal megcélzott csoportok elégedettségét vizsgálta.

A program hatására egyértelműen mélyült a fogvatartottak társadalmi- és munkaerő-piaci reintegrációjában érintett intézmények közötti kapcsolat, és kommunikáció. A programban részt vevő intézetek és reintegrációban érintett intézményi környezetük együttműködési keretei kidolgozottabbakká, intenzívebbekké váltak.

A másik jelentős hatás az utógondozói hálózat munkájának intenzívebbé válása, és a pártfogó felügyelet munkájával való összehangolása. A szakemberek szerint a reintegrációs tanácsadás jelentős mértékben hozzájárulhat a fogvatartottak sikeres társadalmi és munkaerő-piaci visszailleszkedéséhez és csökkentheti az elítéltek bűnismétlési kockázatát. Az együttműködés minőségével, egymás munkájának támogatásával minden közvetlen megvalósító elégedett volt, ugyanígy a bv. szervezet felől érkező támogatással is. Szinte minden interjúalany kiemelte, mennyire törekedtek arra, hogy megfelelően egymás keze alá dolgozzanak.

A kutatás rámutatott, hogy a megvalósítók szakmai tudása és végzettsége magas, minden esetben szakirányú felsőfokú diplomával rendelkeznek. Megmutatkozott azonban, hogy hasznos lehetne, ha a következő programra felvett új szakemberek valamennyi büntetés-végrehajtási tapasztalattal is rendelkeznének a munkavégzéshez.

Különösen igaz ez a projektfelelősökre, akiknek a büntetés végrehajtáson belül a hatályos jogszabályok és büntetés-végrehajtási intézkedések alkalmazásával kellett megfelelniük az elvárásoknak. A szakmai megvalósítók hasznosnak tartották a programhoz kapcsolódó szakképzéseket, tréningeket, felkészítő foglalkozásokat.

A felmérés vizsgálta a program lehetséges továbbfejlesztésére tett elméleti és gyakorlati javaslatokat is. A válaszadók többek között felvetették az adminisztráció és a dokumentáció egyszerűsítését, valamint azt, hogy nehezen kezelhető személyek is bekerülhessenek a programba. A program továbbvitele kapcsán, a megkérdezettek javasolták a folytatást, felmerült a program hosszútávon történő (10-20 év), illetve országos alkalmazása is.

A programban résztvevőktől a szakmaképzésen résztvevők felé a kedvező véleményt adók aránya egyre növekszik. A reintegrációs program egyik kiemelt célja az volt, hogy növelje a közvetlen célcsoport motivációs szintjét a társadalmi visszailleszkedést illetően.

  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter