Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

6 millió munkahelyet teremthet a klímaváltozás elleni küzdelem

Az új növekedési pálya Európa számára (A New Growth Path for Europe) című tanulmány szerzői szerint a klímaváltozás elleni küzdelem a köztudatban eddig úgy élt, mint rendkívül költséges és igen kétes kimenetelű erőfeszítés, holott a klímaváltozás elleni küzdelem komoly gazdaságösztönző hatással bír. Az unió gazdasága akár 0,6 százalékponttal nagyobb mértékben is növekedhetne évente, a beruházások hazai össztermékhez (GDP) mért aránya pedig 18 százalékról 22 százalékra emelkedhet a kibocsátás-csökkentési cél emelésével.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem így az alacsony növekedéssel és nagy munkanélküliséggel jellemezhető jelenlegi gazdasági helyzet gyökeres megváltoztatásáért vívott harc is egyben, amelynek révén az unió új növekedési pályára állhat - hangsúlyozta Carlo Jaeger, a klímaváltozás hatásait kutató potsdami tudományos intézet munkatársa.

Mindenekelőtt a közérzület és a befektetői hangulat megváltoztatásán, áthangolásán kell dolgozni - mondta a szakember. "A klímaügy nem igazán vonzó és divatos, nem szexi téma" - emelte ki Jaeger, aki szerint azonban a szemléletbeli fordulat ösztönzésével és a piaci, befektetői várakozások formálásával nagyot lehet lendíteni az ügyön. Ezt szolgálná az 1990-es bázisévhez képest nem 20, hanem 30 százalékos kibocsátás-csökkentési cél, amely az unió elkötelezettségét jelképezhetné.

Ügyes politikával és jó szabályozással valóságos befektetési hullámot lehet indítani, ha elég erős lendületet ad az állami részvétel a magántőke megmozgatásához - mondta Diana Mangalaglu, a tanulmány egyik szerzője. A szakértő rámutatott: az 1929-ben kitört nagy gazdasági világválságból is az állami beruházások révén lábalt ki az Egyesült Államok. Most hasonló a helyzet, csak a zöld technológiák terjesztése a feladat - mondta.

A legnagyobb lehetőségek az energetikában és az épített környezet átalakításában rejlenek. Az alacsony kibocsátást eredményező megoldások alkalmazása - például a lakóépületek szigetelése és a fűtési rendszerek felújítása - növelheti a foglalkoztatottságot, ösztönözheti az innovációt, és nagyobb gazdasági növekedéshez vezet. A modellszámítások szerint az unió összesített GDP-jéhez közel 850 milliárd dollárral járulhat hozzá a klímaváltozás elleni harc 2020-ig. "Nem igaz tehát, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentése a gazdaságot is visszafogja. Éppen ellenkezőleg, a klímavédelem új növekedési pályára terelheti az unió gazdaságát" - emelte ki Carlo Jaeger.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter