Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 9 hónapja

78 ezren kapnak béremelést az egészségügyben

Az Egészségügyi államtitkár szerint komoly lépések történnek a sürgősségi ellátás javítása és az egészségügyi szakdolgozók béremelése érdekében - mondta a Magyar Hírlapnak.

images

A tárcánál nemrégiben bejelentett béremelésről Horváth Ildikó elmondta: abban egyaránt részesülhetnek az egészségügyi szakdolgozók - ápolók, szakápolók, diplomás ápolók, asszisztensek, szakasszisztensek, szülésznők, dietetikusok, gyógytornászok, körülbelül 78 ezren -, a nem egészségügyi főiskolai szintű végzettséggel rendelkező dolgozók - logopédusok, gyógypedagógusok - és az alapellátásban foglalkoztatott védőnők, utóbbiak körülbelül ötezren vannak. "A kormány négy év alatt négy lépcsőben emeli a bérüket: 2019-ben esedékes a nyolcszázalékos szakdolgozói béremelés, és a védőnők is bekerülnek a szakdolgozói bértábla hatálya alá. Tovább emelkedik 2020 és 2022 között az egészségügyi szakdolgozók bére, ami 2022-re összesen 72 százalékos béremelkedést jelent" - emelte ki a Magyar Hírlapnak.
Emlékeztetett arra, hogy a kormány november végén elfogadta a sürgősségi ellátás koncepcióját, és hamarosan konkrét lépések is történnek. Hangoztatta: "nagyon komoly előkészítő munka zajlott annak érdekében, hogy a hazai igényekre jobban reagáló ellátórendszert alakítsunk ki". Az egészségügyért felelős vezetés azt szeretné, hogy négy óránál többet ne kelljen várni a sürgősségi osztályokon az ellátásra, és ehhez fogják igazítani a finanszírozást is.

Kitért arra, hogy a sürgősségi ellátás mellett több más, az egészségügyet pozitívan érintő előterjesztést is elfogadott a kormány, köztük az alapellátás átalakításának koncepcióját, valamint az öt nemzeti egészségprogramot. Hozzátette, bízik benne, hogy ennek érezhető jelei lesznek a jövő évben a betegek számára is.

MTI/ Magyar Hírlap
Follow hrportal_hu on Twitter