Megjelent: 14 éve

800 ezer közszolga hiányzik az APEH nyilvántartásából

Nem tudja teljesíteni elektronikus járulékbevallási kötelezettségét a kincstári körbe tartozó szervek nagy része, emiatt a foglalkoztatottak csaknem negyedének adatai hiányoznak az APEH nyilvántartásából - értesült a Napi Gazdaság.

Január óta minden foglalkoztató és kifizető számára kötelező a havi elektronikus adó- és járulékbevallás, a központi költségvetési és társadalombiztosítási szervek többsége azonban nem tudja teljesíteni az előírásokat. A Magyar Államkincstár könyvelési programja ugyanis nem képes a megfelelő struktúrában előteremteni az adatokat, ezért a leadott e-bevallások csaknem háromnegyede hibás, vagyis az APEH nem tudja lekönyvelni azokat - tudta meg a Napi Gazdaság.
Emiatt a közszférában dolgozó csaknem 800 ezer embernek, a foglalkoztatottak közel negyedének hiányzik az adata vagy hiányosan szerepel a nyilvántartásban.

Nincs is akkora baj?

Látszólag nincs baj, mivel az összes e-bevallásnál a hibaarány mindössze 2-3 százalék körül mozog, amely abból ered, hogy egy foglalkoztató egy bevallást ad le, függetlenül attól hány dolgozót alkalmaz. Ha több tízezer sora van egy bevallásnak, elég egyetlen hiba és az APEH rendszere már nem fogadja el azt.
A Napi Gazdaság információi szerint felmerült az e-bevallást megalapozó jogszabály módosítása, amely által a hibátlan sorokat lekönyvelné a rendszer, így talán "csak" 100-200 ezer ember adata hiányozna. A közszférában dolgozók számára egyelőre nem jelent problémát a bevallás hiánya, jövő januártól viszont megkérdőjelezhetik az egészségügyi ellátásra való jogosultságukat, ha jogviszonyuk emiatt nem lesz tisztázott.

Sokat bajlódnaka nagyvállalatok

A cégek tapasztalatai szerint sem működik még problémamentesen az elektronikus bevallás. Nem feltétlenül a foglalkoztatottak nagy létszáma, sokkal inkább a személyenkénti megemelkedett adatmennyiség és a havi bevallásra való áttérés okozott problémát, ami jelentős rendszerfejlesztést igényelt - nyilatkozták a 2006. áprilisa óta e-bevalló Magyar Telekom Nyrt. sajtóosztályáról. Ha a cégnél a nyolcezer főre vonatkozó, egyhavi adó- és járulékbevallást kinyomtatnák, körülbelül ötvenezer oldalas lenne a dokumentum, és minden oldal tartalmazna adatot.

A Magyar Posta Zrt. az ország egyik legnagyobb foglalkoztatójaként tavaly óta negyvenezer dolgozó után készítteti el az e-bevallást. A társaság a bér-, társadalombiztosítás- és munkaügyi ügyviteli feladatainak elvégzéséhez az SAP szoftverjét használja, amelyet alkalmassá kellett tenni a bevallások elkészítésére, de a munkafolyamatok átszervezésé is szükségessé vált.

Tavaly óta számos problémával kellett megküzdenie a két cégnek, az ellenőrző programok eltéréseivel a mai napig bajlódnak.

Napi Gazdaság
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. Vezetői Best Practice Fórum A HR és a vezetés szerepe és kihívásai a jelenlegi piaci helyzetben. A jelenlegi munkaerő piaci helyzetben hogyan lehet megtalálni és kiválasztani a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt? – Hogyan lehet a tehetséges munkaerőt a céghez vonzani és megtartani? Employer Branding. A toborzás csatornái, jó gyakorlatai. Munkatárs ajánló program. Részletek Jegyek
  • 2022.03.04Szemléletváltás a toborzásban Alapítsa meg új modern HR kultúráját! 1. nap - Hatékony toborzás 2. nap - Employer Branding 3. nap - Célcsoportok meghatározása a toborzásban 4. nap - Social Media a toborzásban 5. nap - Folyamatkontroll és Projektmenedzsment a toborzásban Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Véget értek a bértárgyalások a MÁV-Volán-csoportnál

A csoport dolgozói idén éves szinten átlagosan legalább bruttó 530 ezer forinttal többet vihetnek haza, mint tavaly. Teljes cikk

Hiába a béremelés, nem elégedettek szociális szféra dolgozói

A béremelés nagy részét elviszi az infláció. A szakszervezetek 50 százalékos béremelést szeretnének. Teljes cikk

Már online is bejelenthető az egyszerűsített foglalkoztatás

Folyamatosan bővül az online intézhető ügyek köre - számolt be róla az adóhivatal. Teljes cikk