Megjelent: 13 éve

800 ezer közszolga hiányzik az APEH nyilvántartásából

Nem tudja teljesíteni elektronikus járulékbevallási kötelezettségét a kincstári körbe tartozó szervek nagy része, emiatt a foglalkoztatottak csaknem negyedének adatai hiányoznak az APEH nyilvántartásából - értesült a Napi Gazdaság.

Január óta minden foglalkoztató és kifizető számára kötelező a havi elektronikus adó- és járulékbevallás, a központi költségvetési és társadalombiztosítási szervek többsége azonban nem tudja teljesíteni az előírásokat. A Magyar Államkincstár könyvelési programja ugyanis nem képes a megfelelő struktúrában előteremteni az adatokat, ezért a leadott e-bevallások csaknem háromnegyede hibás, vagyis az APEH nem tudja lekönyvelni azokat - tudta meg a Napi Gazdaság.
Emiatt a közszférában dolgozó csaknem 800 ezer embernek, a foglalkoztatottak közel negyedének hiányzik az adata vagy hiányosan szerepel a nyilvántartásban.

Nincs is akkora baj?

Látszólag nincs baj, mivel az összes e-bevallásnál a hibaarány mindössze 2-3 százalék körül mozog, amely abból ered, hogy egy foglalkoztató egy bevallást ad le, függetlenül attól hány dolgozót alkalmaz. Ha több tízezer sora van egy bevallásnak, elég egyetlen hiba és az APEH rendszere már nem fogadja el azt.
A Napi Gazdaság információi szerint felmerült az e-bevallást megalapozó jogszabály módosítása, amely által a hibátlan sorokat lekönyvelné a rendszer, így talán "csak" 100-200 ezer ember adata hiányozna. A közszférában dolgozók számára egyelőre nem jelent problémát a bevallás hiánya, jövő januártól viszont megkérdőjelezhetik az egészségügyi ellátásra való jogosultságukat, ha jogviszonyuk emiatt nem lesz tisztázott.

Sokat bajlódnaka nagyvállalatok

A cégek tapasztalatai szerint sem működik még problémamentesen az elektronikus bevallás. Nem feltétlenül a foglalkoztatottak nagy létszáma, sokkal inkább a személyenkénti megemelkedett adatmennyiség és a havi bevallásra való áttérés okozott problémát, ami jelentős rendszerfejlesztést igényelt - nyilatkozták a 2006. áprilisa óta e-bevalló Magyar Telekom Nyrt. sajtóosztályáról. Ha a cégnél a nyolcezer főre vonatkozó, egyhavi adó- és járulékbevallást kinyomtatnák, körülbelül ötvenezer oldalas lenne a dokumentum, és minden oldal tartalmazna adatot.

A Magyar Posta Zrt. az ország egyik legnagyobb foglalkoztatójaként tavaly óta negyvenezer dolgozó után készítteti el az e-bevallást. A társaság a bér-, társadalombiztosítás- és munkaügyi ügyviteli feladatainak elvégzéséhez az SAP szoftverjét használja, amelyet alkalmassá kellett tenni a bevallások elkészítésére, de a munkafolyamatok átszervezésé is szükségessé vált.

Tavaly óta számos problémával kellett megküzdenie a két cégnek, az ellenőrző programok eltéréseivel a mai napig bajlódnak.

Napi Gazdaság
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

Szigorú biztonsági szabályok mellett októberben megrendezi a Construma, az Otthon Desing, az Automotive Hungary, és az Ipar Napjai kiállításokat a... Teljes cikk

Csökkenés helyett tovább nőtt a munkanélküliség Oroszországban

Oroszországban az elemzők által várt csökkenés helyett augusztusban 6,4 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. Teljes cikk

Mától az állomásokon, megállókban is kötelező maszkot viselni

A MÁV-Start és a Volánbusz szeptember 21-én hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot: azt már nem csak a közösségi közlekedési... Teljes cikk