Megjelent: 5 éve

8+1 tipp az utolsó ajándékvásárlási rohamban

Meghitt együttlét, vidám beszélgetések vagy a rengeteg kiadás? Sokaknak inkább az utóbbi jut eszébe a karácsonyról egy felmérés szerint. Hogyan vásároljunk okosan karácsonyra úgy, hogy ajándék is legyen, de a családi költségvetés is túlélje az ünnepet? A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő éppen azt a fajta tudatosságot igyekszik megtanítani a gyerekeknek, ami segíti őket a folyamatos és minél nagyobb ajándékok vásárlásra buzdító világban is okosnak maradni és addig nyújtózkodni, ameddig a takaró ér.

A karácsony legfontosabb része a családi együttlét. Az ünnepet a felnőtt lakosság közel kilenctizede otthon tölti, pihenéssel és készülődéssel - derült ki egy felmérésből. A magyarok 54 százaléka szűk családi körben - házastársával, gyermekével - képzeli el a szentestét, 40 százalékuk tágabb családjuk körében tölti a december 24-ét.

Az együttléthez azonban kiadások is társulnak, így évről évre születnek felmérések arra nézve, hogy mennyit költünk karácsonykor. Érdekes, hogy végignézve a korábbi évek felméréseit, nem változik az összeg, amit ajándékokra szánnak a magyarok. Az Árukereső felmérésének 2012-es adatai szerint 33 900 forintot költöttek az emberek, idén pedig 35 ezer forintot szánnak erre. Ebből az összegből általában hat embert ajándékoznak meg, átlagosan egy ajándékra 7 ezer forintot szánva. Legkevesebbet a kollégáinkra szánunk.

Egy másik kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok nagy része megtakarításaiból állja az ünnepi kiadásokat, de a vásárlók ötöde a félretett megtakarításait is erre fordítja. 4 százalék hitelt is felvesz - ők jellemzően folyószámla-hitelkeretüket terhelik meg a karácsonyi kiadásokkal, átlagosan 25 ezer forint értékben. Az NRC Piackutató felméréséből az is kiderült, hogy a lakosság 20 százaléka kifejezetten gyűjt az ünnepekre, a válaszadók nagy része már októbertől takarékoskodik erre a célra.

Tudatosak vagyunkA felmérésekből úgy tűnik, hogy vásárlás előtt a legtöbben alaposan tájékozódnak - hiszen egyre többen online vásárolnak, ahol az adott termékről visszajelzéseket is könnyen kaphatnak. „Az árak könnyedén összehasonlíthatók, így az online vásárlás egyértelműen segíti azt a fajta vásárlói tudatosság fejlesztését, amit mi a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő tudásanyagával már gyerekkorban igyekszünk átadni. A K&H Csoport felelős vállalatként elkötelezett abban, hogy a jövő generációja számára átadja azt a tudást, mellyel felvértezve nem okoz számukra nehézséget előre tervezni és számolni, amikor vásárlásra kerül a sor, így lehetőségeikhez mérten okosan, a legjobbnak gondolt ajándékot tudják megvenni” - mondta Horváth Magyary Nóra, a vetélkedő zsűritagja.

A vetélkedő szervezőinek tippjei az utolsó ajándékvásárlási rohamban:1. Mérjük fel, hogy mennyi pénz áll rendelkezésünkre, és írjunk listát, hogy milyen ajándékokat vettünk már meg, mi hiányzik még.

2. Írjuk fel, hogy kinek az ajándékára mennyit szánunk és igyekezzünk ettől nem eltérni a vásárlás során.

3. Lehetőleg előre próbáljuk kitalálni, hogy mi lesz az ajándék, hogy ellenőrizhessük más vásárlók visszajelzéseit, valamint a legkedvezőbb árat is megkereshessük.

4. Próbáljuk kihasználni az akciókat - persze ésszerűen. A könyvesboltok 2+1, 3+1 akcióban kínálnak könyveket, talán több családtagunknak is találunk így ajándékot.

5. A kézzel készített ajándék nagyon menő! Nem is gondolnánk mi mindent lehet készíteni kézügyesség nélkül. Akár kuponokat is gyárthatunk később beváltható közös kakaózással, társasjátékozással.

6. Ami nem kell adjuk el! Ez főként a gyerekjátékokra igaz - rengeteg csoportban el lehet adni a már megunt vagy csak kinőtt gyerekjátékokat, akár ezek árából meg is lehet az új ajándék.

7. Írjunk bevásárlólistát a piacra is - rengeteg ételt dobunk ki karácsonykor, ne essünk túlzásokba, nem kell egy hadseregre való fogás.

8. Igyekezzünk olyan ajándékot venni, amire valóban vágyik a megajándékozott: az ajándék lényege, hogy más örül neki, nem olyan, amire mi vágyunk. Sőt, olyasmit se adjunk, ami újabb vágyakat kelt: egy játékkonzolhoz használható lemez például konzol nélkül inkább bosszantó ajándék.

+1. De a legfontosabb, hogy az ünnep alatt legyünk otthon a családdal, ne csak testben - a gondolatainkban is. Játsszunk a gyerekek új játékaival, vegyük fel az új ruhákat, olvassuk az új könyveket! Örüljünk egymásnak!

Fotó: Pixabay
  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A fideszes képviselők be se mentek a parlamentbe újratárgyalni a katatörvényt

Határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés, amelynek célja az volt, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépés... Teljes cikk

24 éves csúcson az infláció

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek ára tavaly júliushoz viszonyítva 27... Teljes cikk

Rendkívüli ülést tart a parlament a kata-törvény miatt

Az ellenzéki pártok célja, hogy még hatályba lépése előtt töröljék a kata-törvényt. Teljes cikk

Facebook