kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

8+1 tipp az utolsó ajándékvásárlási rohamban

Meghitt együttlét, vidám beszélgetések vagy a rengeteg kiadás? Sokaknak inkább az utóbbi jut eszébe a karácsonyról egy felmérés szerint. Hogyan vásároljunk okosan karácsonyra úgy, hogy ajándék is legyen, de a családi költségvetés is túlélje az ünnepet? A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő éppen azt a fajta tudatosságot igyekszik megtanítani a gyerekeknek, ami segíti őket a folyamatos és minél nagyobb ajándékok vásárlásra buzdító világban is okosnak maradni és addig nyújtózkodni, ameddig a takaró ér.

A karácsony legfontosabb része a családi együttlét. Az ünnepet a felnőtt lakosság közel kilenctizede otthon tölti, pihenéssel és készülődéssel - derült ki egy felmérésből. A magyarok 54 százaléka szűk családi körben - házastársával, gyermekével - képzeli el a szentestét, 40 százalékuk tágabb családjuk körében tölti a december 24-ét.

Az együttléthez azonban kiadások is társulnak, így évről évre születnek felmérések arra nézve, hogy mennyit költünk karácsonykor. Érdekes, hogy végignézve a korábbi évek felméréseit, nem változik az összeg, amit ajándékokra szánnak a magyarok. Az Árukereső felmérésének 2012-es adatai szerint 33 900 forintot költöttek az emberek, idén pedig 35 ezer forintot szánnak erre. Ebből az összegből általában hat embert ajándékoznak meg, átlagosan egy ajándékra 7 ezer forintot szánva. Legkevesebbet a kollégáinkra szánunk.

Egy másik kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok nagy része megtakarításaiból állja az ünnepi kiadásokat, de a vásárlók ötöde a félretett megtakarításait is erre fordítja. 4 százalék hitelt is felvesz - ők jellemzően folyószámla-hitelkeretüket terhelik meg a karácsonyi kiadásokkal, átlagosan 25 ezer forint értékben. Az NRC Piackutató felméréséből az is kiderült, hogy a lakosság 20 százaléka kifejezetten gyűjt az ünnepekre, a válaszadók nagy része már októbertől takarékoskodik erre a célra.

Tudatosak vagyunkA felmérésekből úgy tűnik, hogy vásárlás előtt a legtöbben alaposan tájékozódnak - hiszen egyre többen online vásárolnak, ahol az adott termékről visszajelzéseket is könnyen kaphatnak. „Az árak könnyedén összehasonlíthatók, így az online vásárlás egyértelműen segíti azt a fajta vásárlói tudatosság fejlesztését, amit mi a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő tudásanyagával már gyerekkorban igyekszünk átadni. A K&H Csoport felelős vállalatként elkötelezett abban, hogy a jövő generációja számára átadja azt a tudást, mellyel felvértezve nem okoz számukra nehézséget előre tervezni és számolni, amikor vásárlásra kerül a sor, így lehetőségeikhez mérten okosan, a legjobbnak gondolt ajándékot tudják megvenni” - mondta Horváth Magyary Nóra, a vetélkedő zsűritagja.

A vetélkedő szervezőinek tippjei az utolsó ajándékvásárlási rohamban:1. Mérjük fel, hogy mennyi pénz áll rendelkezésünkre, és írjunk listát, hogy milyen ajándékokat vettünk már meg, mi hiányzik még.

2. Írjuk fel, hogy kinek az ajándékára mennyit szánunk és igyekezzünk ettől nem eltérni a vásárlás során.

3. Lehetőleg előre próbáljuk kitalálni, hogy mi lesz az ajándék, hogy ellenőrizhessük más vásárlók visszajelzéseit, valamint a legkedvezőbb árat is megkereshessük.

4. Próbáljuk kihasználni az akciókat - persze ésszerűen. A könyvesboltok 2+1, 3+1 akcióban kínálnak könyveket, talán több családtagunknak is találunk így ajándékot.

5. A kézzel készített ajándék nagyon menő! Nem is gondolnánk mi mindent lehet készíteni kézügyesség nélkül. Akár kuponokat is gyárthatunk később beváltható közös kakaózással, társasjátékozással.

6. Ami nem kell adjuk el! Ez főként a gyerekjátékokra igaz - rengeteg csoportban el lehet adni a már megunt vagy csak kinőtt gyerekjátékokat, akár ezek árából meg is lehet az új ajándék.

7. Írjunk bevásárlólistát a piacra is - rengeteg ételt dobunk ki karácsonykor, ne essünk túlzásokba, nem kell egy hadseregre való fogás.

8. Igyekezzünk olyan ajándékot venni, amire valóban vágyik a megajándékozott: az ajándék lényege, hogy más örül neki, nem olyan, amire mi vágyunk. Sőt, olyasmit se adjunk, ami újabb vágyakat kelt: egy játékkonzolhoz használható lemez például konzol nélkül inkább bosszantó ajándék.

+1. De a legfontosabb, hogy az ünnep alatt legyünk otthon a családdal, ne csak testben - a gondolatainkban is. Játsszunk a gyerekek új játékaival, vegyük fel az új ruhákat, olvassuk az új könyveket! Örüljünk egymásnak!

Fotó: Pixabay
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérpapírjaikkal vonultak a minisztérium elé a felsőoktatási dolgozók

Hankó Balázs államtitkár végül fogadta a szakszervezeti képviselőket. Teljes cikk

Felmérés: Emiatt félnek az állásinterjúktól a dolgozók leginkább

A tíz leginkább szorongást okozó helyzet közül nyolc munkahelyi környezethez kapcsolódik. Teljes cikk

Itt ellenőrizhetjük a leggyorsabban, hogy szabályosan foglalkoztat-e munkaadónk

A NAV telefonos alkalmazásában többek között az adószámla is lekérdezhető. Teljes cikk